ΟΑΣΕ: Λύπη για τη βία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στην Τουρκία

Οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) εξέφρασαν σήμερα τη λύπη τους για το κλίμα «βίας» που επικράτησε κατά την προεκλογική εκστρατεία που διεξήχθη στην Τουρκία πριν από τις βουλευτικές εκλογές και κατηγόρησαν την κυβέρνηση για τις πιέσεις που ασκεί στον ανεξάρτητο Τύπο.

\r\n

«Η εκστρατεία αμαυρώθηκε από τη βία», εκτιμά ο ΟΑΣΕ σε κοινή έκθεσή του με το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

\r\n

Οι παρατηρητές, μολονότι εκφράζουν ικανοποίηση για «την ευρεία πολιτική επιλογή» που προσφέρθηκε στους τούρκους ψηφοφόρους, εκτιμούν ότι οι βιαιότητες αυτές «εμπόδισαν τη δυνατότητα των υποψηφίων να διεξαγάγουν μια ελεύθερη προεκλογική εκστρατεία», ιδιαίτερα στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου ζουν κυρίως Κούρδοι.

\r\n

Ο ΟΑΣΕ καταδίκασε εξάλλου «παρεμβάσεις στη συντακτική αυτονομία των μέσων ενημέρωσης» από την πλευρά του ισλαμοσυντηρητικού καθεστώτος του προέδρου Recep Tayyip Erdogan.

\r\n

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα, ο Ελβετός βουλευτής του Συμβουλίου της Ευρώπης Αντρέας Γκρος δήλωσε πως, μολονότι η ψηφοφορία ήταν «ελεύθερη», η προεκλογική εκστρατεία διεξήχθη με τρόπο «μη δίκαιο» για τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Η προεκλογική εκστρατεία σηματοδοτήθηκε από υπερβολικά πολύ φόβο και ο φόβος είναι ο εχθρός της δημοκρατίας», υπογράμμισε.

\r\n

«Τα μέσα ενημέρωσης υφίστανται σημαντικές πιέσεις στη χώρα αυτή. Η ελευθερία του Τύπου είναι ένα ζήτημα που προκαλεί βαθιές ανησυχίες», δήλωσε επίσης ο Ignacio Sanchez Amor, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ.

\r\n

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

\r\n

 

Διαβάστε Περισσότερα