Νέα πρόταση Μητσοτάκη στην ΕΕ για μέτρα ελάφρυνσης από την ενεργειακή κρίση

Νέα πρόταση Μητσοτάκη στην ΕΕ για μέτρα ελάφρυνσης από την ενεργειακή κρίση

Πολλές και διαφορετικές εισηγήσεις βρίσκονται στο συρτάρι του πρωθυπουργικού γραφείου αναφορικά με τους τρόπους αντίδρασης της Ελλάδας απέναντι στο δύσκολο χειμώνα που όπως όλα δείχνουν θα έρθει για ολόκληρη την Ευρώπη, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Την ώρα που τα σύννεφα μοιάζουν να πυκνώνουν πάνω από την Ευρώπη, απειλώντας να πλήξουν περαιτέρω τους πολίτες, το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις του σε διάφορα επίπεδα. Ένα από αυτά είναι και το θεσμικό, στο οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδίδει μεγάλη σημασία. Η χώρα μας άλλωστε έχει κερδίσει τον σεβασμό των υπολοίπων ευρωπαίων εταίρων μετά και τις σημαντικές προσπάθειες των τελευταίων ετών, με τις ελληνικές «μετοχές» να βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά στο «ευρωπαϊκό χρηματιστήριο». 

Στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος για μία ακόμα πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μετά την πρόσφατη κίνηση του να ζητήσει την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο. Μια πρόταση που ένωσε ολόκληρο τον μεσογειακό νότο.

Οι πληροφορίες λοιπόν θέλουν τον κ. Μητσοτάκη να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να θέσει στην ατζέντα της ευρωπαϊκής συζήτησης την ανάγκη αποσύνδεσης της τιμής ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου. Ένα ζήτημα που εφόσον υλοποιηθεί θα προσφέρει μεγάλη ανάσα στα νοικοκυριά. Η ίδια πηγή μάλιστα επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση σκέφτεται σοβαρά να αποστείλει σχετική επιστολή δια χειρός Μητσοτάκη προς την ευρωπαϊκή επιτροπή, ζητώντας από τις Βρυξέλλες να διερευνήσει την συγκεκριμένη πρόταση. 

Παράλληλα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια αναχαίτισης των παρενεργειών της ενεργειακής κρίσης μέσα από στοχευμένα μέτρα. Η επέκταση του power pass και η επιχείρησης διεύρυνσης των κριτηρίων με στόχο την  ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων δικαιούχων σε όλα τα υπό εξέταση μέτρα αποτελούν τον πυρήνα της πολιτικής στήριξης των επόμενων μηνών. Η πολιτική πάντως με στόχο την εξουδετέρωση της ακρίβειας θα αποτελέσει τη βάση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο επόμενα δεκαήμερο.