Ν. Ξυδάκης για το «Σύνδρομο της Στοκχόλμης»: Προσπάθησα να ερμηνεύσω το πώς ψηφίζει ο κόσμος

Ν. Ξυδάκης για το «Σύνδρομο της Στοκχόλμης»: Προσπάθησα να ερμηνεύσω το πώς ψηφίζει ο κόσμος

Ύστερα από τον σάλο που ξέσπασε με τις δηλώσεις εναντίον όσων ψήφισαν ΝΔ στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, ο Νίκος Ξυδάκης επανήλθε εμμένοντας για τη φράση του «ένα μέρος όσων ψήφισαν ΝΔ έχουν ομίχλη στα μυαλά, είναι θυρωροί της νύχτας, έχουν Σύνδρομο Στοκχόλμης».

«Όλα αυτά που είπα ήταν μέρος μιας συζήτησης μιάμισης ώρας» ανέφερε στην ΕΡΤ, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και Πολιτισμού με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επισημαίνοντας ότι αυτά που είπε σε τηλεοπτική εκπομπή και προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων έχουν ειπωθεί πολλές φορές στον ελληνικό δημόσιο χώρο από πολλά χείλη και από πολλούς ανθρώπους.

«Το 1989 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έλεγε ότι η Ελλάς μετεβλήθη σε απέραντο φρενοκομείο» σημείωσε ο κ. Ξυδάκης διευκρινίζοντας ότι η δήλωσή του έγινε στην προσπάθεια του να ερμηνεύσει το πως ψηφίζει ο κόσμος και πως προασπίζει τα συμφέροντά του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούσε να περάσει ένα μήνυμα σαφές, αποτελεσματικό, εμπνευστικό

«Δεν υπάρχει μία εξήγηση σε αυτά. Υπάρχουν πάρα πολλές. Ωστόσο, βλέπουμε ότι πολύς κόσμος ο οποίος το συμφέρον του μπορεί να είναι σε μία άλλη πολιτική πρόταση, σε μια άλλη πολιτική διαχείριση να ψηφίζει διαφορετικά. Δικαίωμά του είναι και αυτό είναι το νόημα της εκλογής» υποστήριξε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο δημοσιογράφος και πολιτικός.

Κάνοντας λόγο για «προπαγάνδα και συσκότιση» ο κ. Ξυδάκης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στον τρόπο ενημέρωσης των πολιτών λέγοντας ότι «εκτός από την τεράστια ευθύνη των μέσων, τεράστια είναι και η ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων που δεν κάνουν τις συζητήσεις και τις επεξηγήσεις των προγραμμάτων τους και των λόγων τους». Και όπως πρόσθεσε ένας σημαντικός λόγος που συνετέλεσε στην μεγάλη εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ήταν ότι οι εκπρόσωποί του δεν μπορούσαν να περάσουν ένα μήνυμα «σαφές, αποτελεσματικό και εμπνευστικό» προς τους πολίτες μετά από τέσσερα χρόνια στην αντιπολίτευση. «Αυτό είναι η πολιτική ανάλυση. Και αυτή είναι η αυτοκριτική που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας» πρόσθεσε ο κ. Ξυδάκης ερμηνεύοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου.