Ν. Ανδρουλάκης: «Ναι» στην ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ με αναθεώρηση του άρθρου 16

Ν. Ανδρουλάκης: «Ναι» στην ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ με αναθεώρηση του άρθρου 16

«Συμφωνούμε στην ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων με αναθεώρηση του άρθρου 16» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος αν και επέμεινε στην καταψήφιση του νομοσχεδίου Πιερρακάκη για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ζήτησε «να ισχύσει και στην Ελλάδα το μοντέλο των μεγαλύτερων παγκοσμίως μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων που επαναπενδύουν τους πόρους τους στην έρευνα»,

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο κ. Ανδρουλάκης εμφανίστηκε θετικός στον διάλογο και στη συναίνεση και επιτέθηκε κατά της κυβέρνησης κατηγορώντας την ότι με επικοινωνιακά τερτίπια «κάνει τη μέρα-νύχτα». «Δεν πρόκειται να κάνουμε την παιδεία, πεδίο μπίζνας», υποστήριξε και σημείωσε πως το κόμμα του θα ψηφίσει το κομμάτι που αφορά όταν έρθει στη Βουλή στο εθνικό απολυτήριο.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο υπερψήφισης του νόμου Πιερρακάκη από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως ανακοίνωσε η  Νάντια Γιαννακοπούλου και για το αν θα θέσει κομματική πειθαρχία σημείωσε ότι «η «γραμμή» είναι το πρόγραμμά μας και δεν συζητάμε τίποτα άλλο εκτός του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε τις προτάσεις του - που παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση, πριν κατατεθεί σε διαβούλευση ο νόμος Πιερρακάκη - αφήνοντας να εννοηθεί ότι εάν υιοθετηθούν κάποια, τότε θα είναι πιο διαλλακτικός στη μη καταψήφισή του -  οι οποίες και είναι:

- Υποχρεωτικός και διασφαλισμένος ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας των μη κρατικών ιδρυμάτων για την εξασφάλιση της λειτουργίας τους προς όφελος της έρευνας, της διδασκαλίας και των φοιτητών.

- Ομαλή ένταξη των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων στην ανώτατη εκπαίδευση, με κοινό σύστημα εισαγωγής, ενίσχυση της αποκέντρωσης και αποφυγή κορεσμού αντικειμένων σπουδών.

- Διαμόρφωση κοινού πλαισίου διασφάλισης ποιότητας για τα δημόσια και τα μη κρατικά ιδρύματα, ώστε να προστατεύονται ο χρόνος, οι πόροι και η προσπάθεια των φοιτητών.

«Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν ένα και μόνο δρόμο: το ΠΑΣΟΚ»

Ερωτηθείς για τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στο τετραήμερο Συνέδριο ανέφερε πως «δείχνουν ένα και μόνο δρόμο: το ΠΑΣΟΚ» και πως  «η παράταξή μας στις ευρωεκλογές να είναι ο βασικός αντίπαλος της ΝΔ» για να προσθέσει μεταξύ άλλων ότι «στο ΠΑΣΟΚ οι πολίτες μπορούν μια αξιόπιστη λύση»

Στο ερώτημα γιατί δεν ανεβαίνουν γρήγορα τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι «δεν έχουμε ούτε τα όπλα της ΝΔ, ούτε και του ΣΥΡΙΖΑ» και πως «ό,τι πετύχαμε, αργά και σταθερά, με κάνει περήφανο. Όταν έρθει η ώρα να κυβερνήσει το ΠΑΣΟΚ τον τόπο θα το κάνει με ήθος. Αργά και σταθερά πείθουμε τον ελληνικό λαό. Μας λέγανε ότι θα καταρρεύσουμε στις διπλές εκλογές. Έμεινε όρθιο το ΠΑΣΟΚ και σήμερα είναι δεύτερο κόμμα. Όταν θα αποτυπωθεί το αποτέλεσμα και στις ευρωεκλογές, τότε θα είναι αριθμητική η πρόοδος αύξησης των ποσοστών μας».

Για τα απογευματινά χειρουργεία υπενθύμισε ότι το ΕΣΥ το ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ και εξήγησε ότι είναι υπέρ της ρύθμισης με την προϋπόθεση ότι θα γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις, ενώ για την ακρίβεια  επανέλαβε τις προτάσεις του για ενιαία αρχή καταναλωτή, για μείωση ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και ελέγχους.