Μ. Βορίδης προς Σπαρτιάτες: Αναγνωρίζετε τον Κασιδιάρη ως πολιτικό μπαμπά σας και μετά στεναχωριέστε γιατί σας λένε νεοναζιστές
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ /EUROKINISSI
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ /EUROKINISSI

Μ. Βορίδης προς Σπαρτιάτες: Αναγνωρίζετε τον Κασιδιάρη ως πολιτικό μπαμπά σας και μετά στεναχωριέστε γιατί σας λένε νεοναζιστές

«Όταν λέτε ότι ο πολιτικός πατέρας σας είναι ο Κασιδιάρης και μετά στεναχωριέστε γιατί τα μέσα ενημέρωσης σας λένε νεοναζιστές, αυτό πρέπει να το ψάξετε εσείς και όχι τα μέσα ενημέρωσης», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, απαντώντας, στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΚΟ των «Σπαρτιατών», Χ. Κατσιβαρδά, με θέμα «Βανδαλισμοί δικηγορικών και πολιτικών γραφείων, ρητορική μίσους κατά του νομίμως εκλεγμένου κόμματος Σπαρτιάτες».

Επειδή παραπονείστε για τον έλεγχο, ο οποίος οποίος ασκείται από τα μέσα ενημέρωσης. Εσείς δεν ευχαριστήσατε τον Κασιδιάρη που σας βοήθησε για την εκλογή σας; Σας διαφεύγει ότι ο Κασιδιάρης είναι καταδικασμένος και εκτίει ποινή για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, μιας οργάνωσης που λέγεται Χρυσή Αυγή και στην οποία έχουν αποδοθεί δολοφονίες, ξυλοδαρμοί και άλλες φρικτές έκνομες πράξεις», τόνισε ο κ. Βορίδης και πρόσθεσε: «Σας βλέπω πολύ υπέρ της νομιμότητας και της αφοσίωσης στη Δημοκρατία αλλά δεν κατάλαβα πώς τα παντρεύετε όλα αυτά με την αναγνώριση του πολιτικού ρόλου του Κασιδιάρη στην πολιτική εξέλιξή σας». «Δηλαδή να μην σας λένε ναζιστές και ρατσιστές. Δεν θέλετε. Στεναχωριέστε γι' αυτό. Αλλά ο πολιτικός σας μπαμπάς να είναι ο Κασιδιάρης; Εσάς σας φαίνονται λογικά αυτά που λέτε; Εδώ, [..] δεν είστε πια στην παρέα σας. Δεν θα τα λέτε μόνοι σας, και υπάρχει δημόσιο ακροατήριο το οποίο παρακολουθεί.

Πολύ χαίρομαι εάν θέλετε να αποστείτε, αύριο το πρωί, από τη στήριξη που σας έχει δώσει ο Κασιδιάρης. Περιμένω να το ακούσω. Και να τα ακούσω όχι μία φορά, (αλλά) και κατ' επανάληψη και ολοκληρωμένα, προκειμένου να πείσετε ότι αυτό είναι ειλικρινές. Αλλά όταν μέχρι χθες λέτε ότι, ουσιαστικά, ο πολιτικός πατέρας σας είναι ο Κασιδιάρης, αναγνωρίζετε και τον ευχαριστείτε στην εκλογή σας... Ο Κασιδιάρης είναι με βούλα δικαστηρίου νεοναζιστής και καταδικασμένος για τις πράξεις τις οποίες καταδικάστηκε, οι οποίες, από το δικαστήριο, όχι από μένα, αναγνωρίζονται ότι ως κίνητρο είχαν την νεοναζιστική ιδεολογία, είναι ο πολιτικός σας μπαμπάς και τον ευχαριστείτε, και μετά στεναχωριέστε γιατί τα μέσα σας λένε νεοναζιστές, αυτό να το ψάξετε εσείς και όχι τα μέσα ενημέρωσης», επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείς.

Νωρίτερα, ο κ. Κατσιβαρδάς είπε πει ότι ο ακρογωνιαίος λίθος της ιδεολογίας του κόμματός του είναι ο συνταγματικός πατριωτισμός και η δημοκρατική νομιμότητα, ενώ είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να καταδικάσει την «εκστρατεία ρητορικής μίσους από ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης» και τη «δολοφονία χαρακτήρων» στελεχών και βουλευτών του.

«Βλέπουμε να εκτυλίσσεται ένας νεοπαγής ολοκληρωτισμός μεσσιανικού τύπου όπου οι σύγχρονοι ιεροεξεταστές [..] επιχειρούν να εξουδετερώσουν τους αντιφρονούντες», υπογράμμισε ο βουλευτής της ΚΟ των «Σπαρτιατών».

Ζήτησε, επίσης, από την κυβέρνηση να καταδικάσει εκτός από τη ρητορική μίσους και περιστατικά βανδαλισμών σε δικηγορικά γραφεία συναδέλφων.

Ο κ. Βορίδης χαρακτήρισε αυτονόητο ότι η κυβέρνηση καταδικάζει κάθε έκνομη ενέργεια.

«Δίνουμε προτεραιότητα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής»

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι αντιμετωπίζουμε καλύτερα τις πυρκαγιές και επειδή η ένταση βαίνει αυξανόμενη και οι καιρικές συνθήκες είναι δύσκολες, η κατάσταση της Πολιτικής Προστασίας έχει βελτιωθεί.

Αναφερόμενος στην Ανατολική Αττική είπε ότι υπάρχει καταγραφή για 8 σπίτια με ολοσχερή καταστροφή και για 22 με ζημιές, ενώ στα Δερβενοχώρια και στην άλλη πλευρά της Αττικής ακόμα η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη.

Ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι ειδικά για ορισμένο τύπο δασικών εκτάσεων, αν δεν υπάρξει άμεση κατάσβεση, στη συνέχεια αυτή είναι πάρα πολύ δύσκολη όταν έχουμε πολύ ισχυρούς ανέμους.

Όπως τόνισε είναι προφανές ότι έχουμε περισσότερα αεροπλάνα και ελικόπτερα, περισσότερους πυροσβέστες και εθελοντές και ο συντονισμός είναι καλύτερος.

«Αυτό που έχουμε πετύχει είναι να μην έχουμε, ευτυχώς, θύματα μέχρι στιγμής. Δίνουμε προτεραιότητα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής. Μετά προσπαθούμε να περιορίσουμε τις υλικές ζημιές και ταυτόχρονα έχουμε αναπτύξει έναν αποζημιωτικό μηχανισμό, ο οποίος λειτουργεί. Και μετά κατά το δυνατόν να περιορίσουμε τη βλάβη και τη ζημία στο δασικό περιβάλλον», επεσήμανε.

Επίσης, είπε ότι πυρκαγιές θα έχουμε κάθε χρόνο και θα έχουμε και σύγκριση αν πήγαμε καλύτερα ή χειρότερα ενώ κανείς οφείλει να τα βλέπει αυτά και σε σχέση με τις καιρικές συνθήκες.

«Από πλευράς πολιτικής προτεραιότητας, η Πολιτική Προστασία έχει γίνει πολιτική προτεραιότητα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ξαφνικά δεν θα έχουμε πυρκαγιές ή τέτοια ζητήματα να αντιμετωπίσουμε. Όταν ακούω ότι το επόμενο Σαββατοκύριακο θα έχουμε 46 βαθμούς με ανέμους και μποφόρ, αντιλαμβάνεστε ότι αυτές οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Χρειάζεται συνολική ευαισθησία και κινητοποίηση. Εμείς έχουμε τον κρατικό μηχανισμό και τον ενεργοποιούμε και κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Έχει σημασία και ως κοινωνία να προστατεύουμε το δάσος».