Τα αποτελέσματα σε Περιφέρειες και Δήμους
Αυτοδιοικητικές εκλογές

Τα αποτελέσματα σε Περιφέρειες και Δήμους

Αλλαγή σκυτάλης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου οι υποψήφιοι που στήριξε η Νέα Δημοκρατία δεν επανεξελέγησαν. Οι περιφερειάρχες που στηρίχθηκαν από τη ΝΔ σε Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία και Ιόνια Νησιά δεν εξελέγησαν. Κέρδισε ο υποστηριζόμενος από το κυβερνών κόμμα υποψήφιος στην Πελοπόννησο, ενώ ηττήθηκε ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ υποψήφιος στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Υπενθυμίζεται ότι από τον πρώτο γύρο είχαν εκλεγεί, οι με τη στήριξη της ΝΔ περιφερειάρχες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης (με τη στήριξη και του ΠΑΣΟΚ).

Πρόσωπο της βραδιάς αναδείχθηκε ο Χάρης Δούκας, ο οποίος συγκεντρώνοντας το 55,96%, έναντι του 44,04% του Κώστα Μπακογιάννη, προκάλεσε τη μεγάλη ανατροπή στον β΄ γύρο των δημοτικών εκλογών για τον δήμο Αθηναίων.

Στη Θεσσαλονίκη, ο Στέλιος Αγγελούδης επικράτησε του απερχόμενου δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα με 67,3% έναντι 32,7%.

Στην Πάτρα ο Κώστας Πελετίδης, που στηρίζεται από το ΚΚΕ επανεξελέγη με 56,72%, επικρατώντας του Κωνσταντίνου Σβόλη που έλαβε 43,28%.

Νέα πρόσωπα σε πέντε Περιφέρειες

Νέα πρόσωπα θα αναλάβουν το τιμόνι πέντε Περιφερειών από 1η Ιανουαρίου 2024 όπως προέκυψε από το αποτέλεσμα της κάλπης του β΄ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Νέοι περιφερειάρχες αναδείχθηκαν σε Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Ιόνια Νησιά και Πελοπόννησο

Συγκεκριμένα, στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, εξελέγη ο Χριστόδουλος Τοψίδης με 50,88% έναντι 49,12% του απερχόμενου περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, εξελέγη ο Γιώργος Αμανατίδης με 56,73% έναντι 43,27% που συγκέντρωσε ο απερχόμενος περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης.

Στη Θεσσαλία, νέος περιφερειάρχης ο Δημήτρης Κουρέτας με 59,66%, έναντι 40,34% του Κώστα Αγοραστού.

Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, εξελέγη ο Ιωάννης Τρεπεκλής με 65,38% έναντι 34,62% της απερχόμενης περιφερειάρχη Ρόδης Κράτσα Τσαγκαροπούλου.

Στην Πελοπόννησο, εξελέγη ο Δημήτρης Πτωχός με 52,78%, με τον Πέτρο Τατούλη να συγκεντρώνει 47,22%.

Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου επανεξελέγη ο Κωνσταντίνος Μουτζούρης με 54,70%, ενώ ο Αλκιβιάδης Στεφανής έλαβε 45,30%.

Υπενθυμίζεται ότι από τον πρώτο γύρο, εξελέγησαν: Στην Περιφέρεια Αττικής ο Νίκος Χαρδαλιάς, στην Κεντρική Μακεδονία ο Απόστολος Τζιτζικώστας, στην Ήπειρο ο Αλέκος Καχριμάνης, στη Στερεά Ελλάδα ο Φάνης Σπανός, στη Δυτική Ελλάδα ο Νεκτάριος Φαρμάκης, στο Νότιο Αιγαίο ο Γιώργος Χατζημάρκος και στην Κρήτη ο Σταύρος Αρναουτάκης.

Tα αποτελέσματα

Δείτε τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών

Δείτε τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών