Κυρ. Μητσοτάκης: Όχι σε ένα νέο εθνικό τσαμπουκά που θα μας οδηγήσει σε περαιτέρω απομόνωση

Κυρ. Μητσοτάκης: Όχι σε ένα νέο εθνικό τσαμπουκά που θα μας οδηγήσει σε περαιτέρω απομόνωση

«Οι επόμενες εβδομάδες είναι απολύτως κρίσιμες για το εάν η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει μέσα από συλλογική προσπάθεια την προσφυγική κρίση», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του προέδρου των Φιλελευθέρων στην Ευρωβουλή, Guy Verhofstadt, με τίτλο «Η ασθένεια της Ευρώπης».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «το προσφυγικό είναι κλασικό παράδειγμα της Ευρώπης που μέχρι σήμερα δεν είναι σε θέση να δράσει συλλογικά και ενδίδει σε εθνικές στρατηγικές απομόνωσης». Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι ο επιμερισμός της ευθύνης πρέπει να γίνεται και με μια απαραίτητη εθνική αυτογνωσία, να μην μεταθέτουμε τα προβλήματα μόνο στην Ευρώπη καθώς η συνθετότητά τους απαιτεί και εθνική στρατηγική και ευρωπαϊκή αντίδραση.

«Το τελευταίο που χρειαζόμαστε», πρόσθεσε ο Μητσοτάκης, «είναι να αντικαταστήσουμε την έλλειψη μιας εθνικής στρατηγικής διαχείρισης της κρίσης με έναν νέο εθνικό ευρωπαϊκό τσαμπουκά που θα μας οδηγήσει με μαθηματική βεβαιότητα σε περαιτέρω απομόνωση από την Ευρώπη».

Τέλος, ο αρχηγός της ΝΔ σημείωσε ότι εκείνο που χρειάζεται σε αυτή τη φάση είναι να είμαστε ευρωσκεπτικιστές με τη θετική έννοια του όρου, με γόνιμο και θετικό στόχο μας τη βελτίωση της Ευρώπης και όχι την αμφισβήτηση των επιτευγμάτων της.

Απ. Χονδρόπουλος