Μεταρρυθμίσεις, ανάπτυξη, αντίθεση στον λαϊκισμό και εξυγίανση του κράτους φέρνουν πιο κοντά τη ΝΔ και το Ποτάμι. Όπως τόνιζαν πηγές της ΝΔ αμέσως μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Σταύρο Θεοδωράκη, «από διαφορετικές σκοπιές και εκκινήσεις συμπίπτουν στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων, ανάπτυξης, εξυγίανσης του κράτους, καθώς και στην εκτίμηση ότι η κυβέρνηση, έτσι όπως πολιτεύεται, είναι επιζήμια για τη χώρα».
Το πολύ καλό κλίμα, για το οποίο μιλούν και οι δύο πλευρές, διεφάνη και από τον διάλογο που είχαν οι δύο άνδρες μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες κατά την έναρξη της συνάντησης. «Νομίζω ότι είναι σημαντικό να έχουμε έναν διάλογο οι φιλοευρωπαϊκές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του τόπου, καθώς έχουμε πολύ δύσκολα θέματα απέναντί μας», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας παράλληλα την σταθερή θέση του επικεφαλής του Ποταμιού απέναντι στον λαϊκισμό. «Έχω αναγνωρίσει στη συνολική σου προσπάθεια την αποστροφή σου στον λαϊκισμό, κάτι στο οποίο θέλω και εγώ να σταθώ ιδιαίτερα» , τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Είναι χρήσιμο να αισθάνεται την ασφάλεια η ελληνική κοινωνία ότι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι αποφασισμένοι, παρά τις διαφορές τους, να συμπλεύσουν για κάποιες μεγάλες μεταρρυθμίσεις για τη χώρα», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε ότι «το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε στον ελληνικό λαό είναι ότι υπάρχει άλλος δρόμος, ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων»
Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την συνάντηση ο κ. Θεοδωράκης επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν πολλά κοινά σημεία, αλλά και διαφορές, τονίζοντας ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια να υπερασπιζόμαστε τις μεταρρυθμίσεις. Διευκρίνισε πάντως ότι δεν υφίσταται μέτωπο με τη ΝΔ, αλλά «μέτωπο με όλες τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις» για μερικά πράγματα που κάνει η κυβέρνηση, φέρνοντας ως παράδειγμα «τον τρόπο που χειρίζεται το ελληνικό δημόσιο».
Στη συνάντηση ετέθη και το ζήτημα του εκλογικού νόμου, για το οποίο ο επικεφαλής του Ποταμιού εξέφρασε ικανοποίηση ακούγοντας, όπως είπε, από τον κ. Μητσοτάκη για «πιο αναλογικό μπόνους και σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών». «Θα μπορούσε να εξεταστεί μία αναλογικότερη μορφή του εκλογικού νόμου», σημείωναν πηγές της ΝΔ, με αφορμή την συγκεκριμένη αναφορά του κ. Θεοδωράκη. Ξεκαθάριζαν ωστόσο πως για τη ΝΔ ισχύει σε σχέση με τον εκλογικό νόμο το πλαίσιο που έθεσε ο πρόεδρος του κόμματος κατά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, όπου είχε επισημάνει πως η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο πρέπει να συμβαδίζει χρονικά με την Συνταγματική Αναθεώρηση και τη γενικότερη συζήτηση για τον θεσμικό εκσυγχρονισμό της χώρας.
Η συνάντηση έγινε πάντως στην σκιά και των πρόσφατων τοποθετήσεων του βουλευτή του Ποταμιού Ιάσονα Φωτήλα, που έχουν προκαλέσει συζητήσεις και σενάρια ακόμη και για το ενδεχόμενο μελλοντικής συμπόρευσης στελεχών άλλων κομμάτων με τη ΝΔ. «Υπάρχουν κόμματα με κλειστές πόρτες;», διερωτήθηκαν πηγές της ΝΔ απαντώντας στο ερώτημα εάν είναι ανοιχτές οι πόρτες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε στελέχη άλλων κομμάτων. Διευκρίνισε ωστόσο ότι «τα κόμματα έχουν κανόνες, όρους λειτουργίας και αξίες». «Παρακολουθούμε, δεν σχολιάζουμε και δεν συμμετέχουμε σε συζητήσεις που γίνονται σε άλλα κόμματα του ευρωπαϊκού τόξου», σημείωναν οι ίδιες πηγές. Από την πλευρά τους πάντως πηγές του Ποταμιού σχολίαζαν πως «εάν οι πόρτες είναι ανοιχτές, εμείς δεν έχουμε σκοπό να τις περάσουμε». Σημείωναν επίσης ότι τα περί σύμπλευσης δεν σημαίνουν τίποτε άλλο παρά μόνο ότι «σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που συμφωνούμε, θα συμπλέουμε. Αλλά μέχρι εκεί».
Απόστολος Χονδρόπουλος