Καλό ταξίδι, Νέστορα της Διπλωματίας!

Καλό ταξίδι, Νέστορα της Διπλωματίας!

Πολλά γράφτηκαν και ειπώθηκαν για τον αείμνηστο πια Πέτρο Μολυβιάτη και την προσφορά του στην Πατρίδα και στα Εθνικά Δίκαια.

Με συγκίνηση και σεβασμό προσθέτω πως κάθε φορά που σε άρθρα μου ανέφερα πλευρές της δράσης του, μου τηλεφωνούσε για να μου πει: «Πού τα θυμήθηκες; Τα είχα ξεχάσει ακόμη κι’ εγώ». Δεν τα είχε ξεχάσει! Αλλά η έμφυτη σεμνότητά του δεν του επέτρεπε να κομπορρημονεί. Εμείς, όμως, πρέπει να τον θυμόμαστε και για έναν επιπλέον λόγο: Με την στάση του δίδαξε πως η πολιτική δεν είναι μόνο η τέχνη του εφικτού, αλλά και η τέχνη του προβλέπειν. Και ότι στη ζωή, στην πολιτική και στην διπλωματία δεν υπάρχουν «τελευταίες ευκαιρίες»…

Πέτρος Μολυβιάτης: «Μπορεί να έλθει ο Γκιουλ, αλλά θα φύγω εγώ»!

Είναι χαρακτηριστικό ότι εκείνη την Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2005, ημέρα που είχε οριστεί για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, το παζάρι επί συμφωνημένων συνεχιζόταν ως τα ξημερώματα: Είκοσι ώρες εξουθενωτικών διαπραγματεύσεων, ολονύκτιες διαβουλεύσεις, το ένα παζάρι πάνω στο άλλο.

Λόγω τουρκικών πιέσεων η προεδρία προσανατολιζόταν σε αλλαγές στην παράγραφο 5 (που κατόπιν έγινε 7) του Διαπραγματευτικού Πλαισίου της Τουρκίας, η οποία αναφέρεται στην ανάγκη ευθυγράμμισης της Τουρκίας με την πολιτική της ΕΕ στους Διεθνείς Οργανισμούς.

Η Τουρκία είχε υπαναχωρήσει και δεν ήθελε να άρει το βέτο ως προς την συμμετοχή της Κύπρου. Παρά το γεγονός ότι είχε προηγηθεί η Κοινή Δήλωση στο Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας–ΕΕ – ένα λεπτομερές κείμενο 30 σελίδων. Ήταν το πρώτο κοινοτικό κείμενο με τόσο σαφείς οδηγίες, που έθετε ως όρους οκτώ θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων η έμπρακτη αναγνώριση της Κύπρου, το άνοιγμα της Σχολής της Χάλκης, η προστασία των μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής σε Ίμβρο και Τένεδο.

Η Τουρκία προσπάθησε και πάλι να βρει μια διέξοδο και η Βρετανία επιχείρησε να προσθέσει μια… ερμηνευτική δήλωση. Ο Μολυβιάτης εξήγησε στον Στρο ότι δεν μπορούσαν να υπάρξουν αλλαγές σε κείμενα ήδη συμφωνημένα προ δεκαπενθημέρου. Και διαμηνύει στον Στρο: «Αν εξακολουθήσετε να πιέζετε για αλλαγές, μπορεί να έλθει στο Λουξεμβούργο ο κ. Γκιουλ, αλλά θα φύγω εγώ».

(Από άρθρο μου τον Σεπτέμβριο του 2020)

Πέτρος Μολυβιάτης: «Απέτυχαν οι παρασκηνιακές απόπειρες αλλοίωσης της απόφασης του Βουκουρεστίου για τα Σκόπια»

Στις 21 Μαΐου 2012, ο υπουργός Εξωτερικών, Π. Μολυβιάτης, μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Σικάγο, είπε ότι στα Συμπεράσματα της Συνόδου, επαναβεβαιώθηκε ρητά η απόφαση του Βουκουρεστίου (2008) ότι για να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, θα πρέπει να επιλυθεί πρώτα το ζήτημα της ονομασίας, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, καθώς και ότι η επίτευξη λύσης θα συμβάλει στη σταθερότητα και στην ασφάλεια της περιοχής.

Ο κ. Μολυβιάτης έκανε λόγο για ορισμένες παρασκηνιακές, μεμονωμένες απόπειρες να αλλοιωθεί η απόφαση του Βουκουρεστίου, οι οποίες απέτυχαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Τουρκία προσπάθησε να συμπεριληφθεί στο ανακοινωθέν της Συνόδου του Σικάγο η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ότι η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία, θέτοντας βέτο στην ένταξη των Σκοπίων.

(Από άρθρο μου στο thepresident τον Σεπτέμβριο του 2018)

Π. Μολυβιάτης: «Θα διαχειριστούμε κάθε πρόκληση για τα εθνικά μας συμφέροντα»

«Θα διαχειριστούμε κάθε πρόκληση που μπορεί να παρουσιαστεί για τα εθνικά μας συμφέροντα και θα το κάνουμε με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο.

Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθησή του ότι «οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα στείλουν για μια ακόμη φορά ένα θετικό, αλλά ξεκάθαρο μήνυμα στους βόρειους γείτονές μας, ότι οι πόρτες του ΝΑΤΟ είναι ανοικτές, εφόσον εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από τη Συμμαχία», ενώ σημείωσε ότι «η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό των Κύπριων αδελφών μας, καθώς συνεχίζουν να αγωνίζονται για την επανένωση της νήσου».

Τόνισε παράλληλα ότι «η κρίση δεν έχει αλλάξει τα θεμελιώδη στοιχεία που καθιστούν την Ελλάδα έναν πολύτιμο σύμμαχο και εταίρο. Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στο σταυροδρόμι ηπείρων, να αποτελεί πύλη για το εμπόριο και τις ενεργειακές μεταφορές, με μια ζωτικής σημασίας γεωστρατηγική θέση. Είναι παράγοντας σταθερότητας δίπλα σε μια άστατη γειτονιά. Έχει εξαιρετικό ανθρώπινο κεφάλαιο». (20/5/2012)

«Υπέρ της αναφοράς, στο προοίμιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, της χριστιανικής παράδοσης, τάχθηκε η Ελλάδα στη διάρκεια Υπουργικής Συνόδου που έγινε στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής Διάσκεψης. Ο ΥΠΕΞ Π. Μολυβιάτης, ανέφερε ότι η χώρα μας τάχθηκε υπέρ αυτής της αναφοράς για ιστορικούς λόγους, τονίζοντας ότι αυτό δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως εφαλτήριο άσκησης πολιτικής διακρίσεων σε βάρος άλλων θρησκειών». (24/5/2004)

Για την Μακεδονία

«Ο ΥΠΕΞ Π. Μολυβιάτης εξέφρασε την έντονη δυσφορία της ελληνικής κυβέρνησης σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Κ. Πάουελ, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι η απόφαση των ΗΠΑ (σ.σ. αναγνώριση από τις ΗΠΑ της τότε ΠΓΔΜ με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας») δεν στρέφεται κατά της Ελλάδας. Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Αμερικανό πρεσβευτή Τ. Μίλερ, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θεωρεί την πρωτοβουλία αυτή, μη φιλική χειρονομία προς την Αθήνα.

Επίσης, το ΥΠΕΞ έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή την οποία είχε στείλει ο κ. Μολυβιάτης προς τον κ. Πάουελ την 1η Νοεμβρίου, διαμαρτυρόμενος για τη διμερή συμφωνία που είχαν υπογράψει στις 11 Οκτωβρίου οι ΗΠΑ με την ΠΓΔΜ, στην οποία η δεύτερη αναφερόταν ως «Μακεδονία», τονίζοντας ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και να εμποδίσει την πρέπουσα λύση.

Επίσης, ο Έλληνας υπουργός στην επιστολή αναφέρει ότι τον Ιούλιο του 2003 ο προκάτοχός του είχε λάβει διαβεβαιώσεις από τις ΗΠΑ ότι ο όρος κυβέρνηση της «Μακεδονίας» που είχε χρησιμοποιηθεί σε διμερή συμφωνία ΗΠΑ-ΠΓΔΜ ήταν για το σκοπό μόνο εκείνης της συμφωνίας». (4/11/2004)

Μηνύματα στην Τουρκία

«Ο ΥΠΕΞ Π. Μολυβιάτης, σε άρθρο του στο περιοδικό "The Economist" της εφημερίδας «Η Καθημερινή», απευθύνει σαφές μήνυμα στην Άγκυρα και στο τουρκικό στρατιωτικό κατεστημένο κάνοντας λόγο, όχι πλέον για την "ευρωπαϊκή προοπτική", αλλά και για την "ευρωπαϊκή προσαρμογή" της Τουρκίας. Τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά τις δεσμεύσεις της Τουρκίας και θα υποβάλλει σχετικές εκθέσεις για την ευρωπαϊκή προσαρμογή της σε ό,τι αφορά στις διεθνείς σχέσεις της. Παράλληλα, αναφέρει ότι το cacus belli είναι μία πολιτική που έρχεται από το παρελθόν και προσθέτει ότι η «αιτία πολέμου» εναντίον της Ελλάδας, σε περίπτωση που ασκήσει το δικαίωμά της για εύρος των χωρικών της υδάτων έως 12 μίλια, είναι αναχρονισμός που δεν ταιριάζει στη φιλοσοφία και στη λογική της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας». (29/4/2005)

«Ο ΥΠΕΞ Π. Μολυβιάτης μετά τη συνάντησή του με τον Κ. Καραμανλή, τόνισε ότι η θέση της κυβέρνησης για το ζήτημα είναι σαφής και εμμέσως πλην σαφώς προειδοποίησε με βέτο, λέγοντας ότι "έχουμε το δικαίωμα με βάση την ενδιάμεση συμφωνία του 1995". Ο υπουργός ερωτηθείς σχετικώς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την ΠΓΔΜ, επισημαίνοντας ότι "όταν θα έλθει εκείνη η ώρα η κυβέρνηση -η όποια κυβέρνηση- θα πρέπει να έχει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ν. Μπερνς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα της ΠΓΔΜ «Ουτρίνσκι Βέσνικ», υποστηρίζει ότι θα αποτελούσε «ντροπή» για την Ελλάδα να θέσει βέτο στην πορεία της ΠΓΔΜ προς την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Κύκλοι του ΥΠΕΞ έκαναν λόγο "για ατυχέστατες δηλώσεις" εκ μέρους του κ. Μπερνς». (11/10/2005)

«Την άμεση και ριζική αναμόρφωση του ΟΗΕ, υποστήριξε ο ΥΠΕΞ Π. Μολυβιάτης, ο οποίος προήδρευσε, παρουσία του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κ. Ανάν. Παράλληλα, τόνισε, ότι η έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών κρίσεων από το ΣΑ είναι ζωτικής σημασίας, ενώ ως μέτρα αποτροπής των εν λόγω κρίσεων ανέφερε την ενίσχυση του κράτους δικαίου, τον αφοπλισμό και επανένταξη των μαχητών, καθώς και την μεταρρύθμιση του τομέα ασφαλείας». (12/7/2005)

Για την Κύπρο

«Απόλυτη ειλικρινή και αγαστή, χαρακτήρισε τη συνεργασία του με τον Κ. Καραμανλή ο πρόεδρος της Κύπρου Τ. Παπαδόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής στη Νέα Υόρκη, στην οποία τιμήθηκαν ο έλληνας πρωθυπουργός και ο ΥΠΕΞ Π. Μολυβιάτης, με το βραβείο «Δικαιοσύνη για την Κύπρο». Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι ουδέποτε είχε με πρωθυπουργό της Ελλάδας τη σχέση που έχει με τον κ. Καραμανλή, προσθέτοντας ότι ουδέποτε υπήρξε μεταξύ τους διαφωνία. Παράλληλα, χαρακτήρισε τον Π. Μολυβιάτη «Νέστορα της διπλωματίας» που του δίνει «σοφές συμβουλές». (16/9/2005)

«Ο ΥΠΕΞ Π. Μολυβιάτης, σε συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον Βρετανό ομόλογό του Τζ. Στρο, απέρριψε το τουρκικό σχέδιο για το Κυπριακό. Ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι οι τουρκικές προτάσεις δεν διαφέρουν από παλαιότερες ανάλογες της Τουρκίας οι οποίες δεν είχαν οδηγήσει σε κάποιο αποτέλεσμα και υπογράμμισε με έμφαση ότι το Κυπριακό αποτελεί διεθνές ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί από τον ΟΗΕ και όχι διμερές πρόβλημα, το οποίο, όπως προτείνει η τουρκική πλευρά, είναι δυνατόν να διευθετηθεί μέσω τετραμερούς συνάντησης (Ελλάδα, Τουρκία και οι δύο κοινότητες της Κύπρου). Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η Τουρκία έχει συμβατικές υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ, τις οποίες πρέπει να εκπληρώσει. (26/1/2006)

Π. Μολυβιάτης στον Κώστα Ιορδανίδη για το Δημοψήφισμα στην Κύπρο για το Σχέδιο Ανάν: «Δεν πιστεύω στις τελευταίες ευκαιρίες. Η ζωή συνεχίζεται, η ζωή προσφέρει πάντοτε δυνατότητες και ευκαιρίες». (Καθημερινή, 18/4/2004)

Για την Βόρειο Ήπειρο

Π. Μολυβιάτης για την Ελληνική Εθνική Μειονότητα: «Η προστασία των δικαιωμάτων της συνδέεται άμεσα με την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας». (6/9/2004)

Να προσθέσω τέλος ότι ο Πέτρος Μολυβιάτης υπήρξε ο πολιτικός που πέτυχε να αφαιρεθεί από την φράση «συνοριακές διαφορές και άλλα συναφή θέματα» της Συμφωνίας του Ελσίνκι (1999) τον όρο «συναφή θέματα» τον οποίο θεώρησε «επικίνδυνα ασαφή».

Και ότι όσον αφορά στις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο είχε απορρίψει την προσπάθεια ανάδειξης των διαφορών ανάμεσα στο στρατιωτικό κατεστημένο και στην πολιτική ηγεσία της Τουρκίας. Όπως είχε πει «δεν υπάρχουν καλοί πολιτικοί και κακοί στρατηγοί στην Τουρκία. Ο διαχωρισμός αυτός αποτελεί άλλοθι».

Καλό ταξίδι, Νέστορα της Διπλωματίας!


*Η Σοφία Βούλτεψη είναι Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών και δημοσιογράφος.