Κ. Χατζηδάκης: Σε γκρίζο φόντο η έκδοση δεκαετούς ομολόγου

Κ. Χατζηδάκης: Σε γκρίζο φόντο η έκδοση δεκαετούς ομολόγου

«Τίποτα δεν θέλω να μειώνω, ούτε τις προσπάθειες των κυβερνήσεων, ούτε της σημερινής κυβέρνησης, ούτε τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, δεν μπορώ να τοποθετηθώ φυσικά αρνητικά απέναντι σε μια τέτοια εξέλιξη, όμως, την ίδια στιγμή θέλω να σημειώσω ότι γίνεται σε γκρίζο φόντο» υπογράμμισε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM", ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και βουλευτής Β'' Αθηνών, Κωστής Χατζηδάκης, σχολιάζοντας την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου.

«Δηλαδή», συνέχισε ο κ. Χατζηδάκης, «δεν είναι μόνο ότι είναι μακράν το μεγαλύτερο επιτόκιο της ευρωζώνης, είναι ταυτοχρόνως ότι, την ίδια στιγμή, έχουμε μια Ελλάδα η οποία έχει δυστυχώς το πρωτάθλημα στην αύξηση των φόρων σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ τις 40, από το 2015 ίσαμε σήμερα. Έχουμε μία Ελλάδα που υποχωρεί συνέχεια στην ανταγωνιστικότητα από την 59η θέση έπεσε στην 72η. Έχουμε μια Ελλάδα που έχει το πανευρωπαϊκό ρεκόρ στα κόκκινα δάνεια με μέσο όρο 4,5% εδώ έχουμε 43%. Και μια Ελλάδα που έχει αυτή την ώρα το 1/3 των επενδύσεων που είχε το 2007. Είναι εξαιρετικά αρνητική εικόνα για να πανηγυρίζει οποιοσδήποτε».

Ερωτηθείς για τα όσα είχε επισημάνει, κατά την παρουσίαση του βιλίου «Μεταρρυθμίσεων ανάβασις. Ευρωπαίοι εξ ανάγκης ή εκ πεποιθήσεως», για "εκδικητικές" μεταρρυθμίσεις, οι οποίες, όπως είχε τονίσει, "είναι εδώ για να θυμίζουν στους αρνητές τους ότι δεν υπηρετούν με την άρνησή τους τα πραγματικά συμφέροντα των πολιτών και της εθνικής οικονομίας", ο αντιπρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε δύο "παραδείγματα" της Ολυμπιακής και των περιφερειακών αεροδρομίων.

«Είπα δηλαδή ότι, όταν ξεκίνησε η Ολυμπιακή υπήρχαν εκείνοι οι οποίοι έλεγαν ότι δεν πρέπει να γίνει τίποτα, διότι η Ολυμπιακή ήταν το εθνικό σύμβολο, η ζωή μας, η αναπνοή μας κλπ, τελικώς όμως, ενώ πληρώναμε 400 εκατομμύρια το χρόνο για την Ολυμπιακή, τώρα το κράτος εισπράττει από τον χώρο των αερομεταφορών σε φόρους και σε ασφαλιστικές εισφορές 250 εκατομμύρια ετησίως. Είπα επίσης για τα περιφερειακά αεροδρόμια που πάλι τότε όλοι το θεωρούσαν ξεπούλημα ότι το κράτος εισέπραξε με τη σύμβαση παραχώρησης 1,2 δισ. και σιγά σιγά τα περιφερειακά αρχίζουν να αλλάζουν εικόνα και θα μεταμορφωθούν σε μικρούς τοπικούς πόλους ανάπτυξης. Άρα γι'' αυτό τον λόγο πρέπει κανείς να μην είναι αρνητικός απέναντι στις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις και για αυτό τον λόγο και η ΝΔ λέει ότι θα έχουμε ένα δικό μας πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση, στη δημόσια διοίκηση, στη Δικαιοσύνη, στην απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, έτσι ώστε η Ελλάδα να γίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα».

Σχετικά με τη συμφωνία κυβέρνησης - τραπεζών στο θέμα των κόκκινων δανείων και αν συρρικνώνει την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε: «έτσι και αλλιώς αυτό είχε συμφωνηθεί και στο πλαίσιο των συζητήσεων και με τους δανειστές ότι θα πρέπει να έρθει ένας καινούριος νόμος, ο οποίος να περιορίζει την περίμετρο της προστασίας και αυτό ήταν και το πνεύμα των συζητήσεων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών. Γι'' αυτόν τον λόγο, εκτός από το ύψος της προστασίας της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας, πρέπει να δει κανείς και μια σειρά από κόφτες, οι οποίοι ακριβώς αυτόν τον στόχο έχουν να περιορίσουν την περίμετρο προστασίας. Βεβαίως αυτή την ώρα δεν έχει κατατεθεί η ρύθμιση».

«Επομένως», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, «για να είμαστε απολύτως συγκεκριμένοι θα πρέπει να έχουμε το νομοσχέδιο και να μιλήσουμε. Η κυβέρνηση έχει μια ροπή στα πανηγύρια το ξέρουμε αυτό, επομένως δεν έχει καμία δυσκολία να το παρουσιάσει ακόμα και ως επέκταση της προστασίας, δεν έχει ο ΣΥΡΙΖΑ αναστολές ως προς αυτά τα επικοινωνιακά τρικ (...). Μεταξύ λόγων και έργων ειδικά στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει τεράστια απόσταση».

Για τις ευρωεκλογές και το ποιο είναι το διακύβευμα για την Ευρώπη και την Ελλάδα, ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι «η Ευρώπη αντιμετωπίζει μία πολυεπίπεδη κρίση σ'' αυτή τη φάση που είναι κομβικής σημασίας για την πορεία της προς το μέλλον, είναι αντιμέτωπη με τον ευρωσκεπτικισμό, με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους και νομίζω πως οι δυνάμεις εκείνες που δεν πιστεύουν στη διαίρεση, που δεν πιστεύουν στον διχασμό, που δεν πιστεύουν στις συγκρούσεις μέσα στην ευρωπαϊκή ήπειρο, αλλά θεωρούν ότι η συνεργασία, η φιλία των λαών, η ενιαία αντιμετώπιση μιας σειράς από ζητήματα σε ένα παγκοσμιοποιημένο κόσμο έχει προστιθέμενη αξία στην ευρωπαϊκή ήπειρο, πρέπει να δώσουν τη μάχη και να εξηγήσουν στους πολίτες ότι η Ευρώπη είναι μια υπόθεση μέλλοντος, είναι μια υπόθεση ειρήνης, είναι μια υπόθεση προόδου».

«Αυτό θα επιχειρήσει να κάνει η ΝΔ στις ευρωεκλογές. Ταυτοχρόνως, όμως, οι ευρωεκλογές έχουν και ένα εθνικό μήνυμα και υπό αυτή την έννοια, εμείς αν δεν γίνουν μαζί όλες οι εκλογές (σ.σ. και οι εθνικές), πράγμα το οποίο καθόλου δεν το αποκλείω, θέλουμε οι πολίτες να στείλουν ένα μήνυμα στην κυβέρνηση αυτή η οποία δεν έχει δουλέψει - μια και μιλάμε για ευρωεκλογές - έτσι ώστε η Ελλάδα να είναι μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα, αντιθέτως είμαστε στο περιθώριο της Ευρώπης, υπό την έννοια ότι έχουμε μια σειρά από δεσμεύσεις μέχρι το 2060 και μέχρι το 2115 που δεν τις έχουν οι άλλες μνημονιακές χώρες, τις έχουμε εμείς πληρώνοντας το τίμημα της αναξιοπιστίας αυτής εδώ της κυβέρνησης» υπογράμμισε.

Για το μέλλον του κόμματος του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν είπε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ζητήσει, ήδη, επισήμως να υπάρξει αναστολή της συμμετοχής του κόμματος του κ. Ορμπάν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ).