Η στρατηγική για το μεταναστευτικό και η βοήθεια στη Συρία
AP
AP
Κυρ. Μητσοτάκης

Η στρατηγική για το μεταναστευτικό και η βοήθεια στη Συρία

Με ξεκάθαρο στόχο να λάβει απαντήσεις σε ό,τι έχει να κάνει με τη στάση που θα τηρήσει η Ευρώπη στο «καυτό» θέμα του μεταναστευτικού ταξιδεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες. Η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πέμπτη και Παρασκευή, στην ατζέντα της περιλαμβάνει, μεταξύ των άλλων, και την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Πάγια θέση της χώρα μας είναι η στήριξη των κρατών πρώτης γραμμής που αντιμετωπίζουν την πίεση των μεταναστευτικών ροών στα σύνορά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης θα τονίσει την ανάγκη να χρηματοδοτούνται με ευρωπαϊκούς πόρους εργαλεία εναέριας επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων και τεχνητά εμπόδια, προκειμένου να κλείσουν οι δίοδοι της παράνομης μετανάστευσης και των διακινητών. Στο πλαίσιο αυτό θα βάλει εκ νέου το θέμα της χρηματοδότησης της επέκτασης του φράκτη στον Έβρο από ευρωπαϊκά κονδύλια. Μια πρόταση που συναντά αντιδράσεις από χώρες της κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, οι οποίες λησμονούν το βάρος που σηκώνουν οι χώρες του Νότου. 

Συνεργάτες του πρωθυπουργού σημειώνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης κατά την παρέμβασή του θα ξεκαθαρίσει την ανάγκη μιας ολιστικής προσέγγισης του ζητήματος που θα βρίσκει την ισορροπία ανάμεσα στην αλληλεγγύη και την ευθύνη. Αυτή απαιτεί συνεργασία στο ζήτημα των άμεσων επιστροφών σε χώρες, οι υπήκοοι των οποίων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, όπως θα σημειώσει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός. 

Εκτός από το μεταναστευτικό, οι 27 θα συζητήσουν τόσο για τη στήριξη στην Ουκρανία και την ευρωπαϊκή της προοπτική όσο και για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Πιο συγκεκριμένα οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επεξεργαστούν τις προτάσεις που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας καθώς οδεύει προς την κλιματική ουδετερότητα. 

Η συζήτηση σε μεγάλο βαθμό επικεντρώνεται στη χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις - κάτι που, όμως, ευνοεί τις μεγαλύτερες χώρες  που έχουν και μεγαλύτερους προϋπολογισμούς για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους. Μια συζήτηση με την οποία διαφωνεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και που θα διατυπώσει και δημόσια. Κάτι τέτοιο δεν κινείται στη σωστή κατεύθυνση μιας και μπορεί να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερες ανισότητες ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες.

Στην τοποθέτηση του ο κ. Μητσοτάκης θα σημειώσει μεταξύ άλλων ότι χρειάζεται μεγαλύτερη ευελιξία στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως είχε γίνει κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θέση με την οποία συντάσσονται και άλλες χώρες, όπως η Ιταλία.

Ο φονικός σεισμός στην Τουρκία θα απασχολήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες με τον Έλληνα πρωθυπουργό να θέτει πρώτη προτεραιότητα την ανάγκη συντονισμού και αντίδρασης στην ανθρωπιστική καταστροφή που έχουν προκαλέσει οι σεισμοί τόσο στην Τουρκία όσο και στη Συρία. 

Ειδικά για τη Συρία ο κ. Μητσοτάκης θα τονίσει ότι η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη και απαιτείται διεθνής συντονισμός για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική καταστροφή. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποστείλει ανθρωπιστική ή άλλη βοήθεια στη Συρία μέσα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας θα σημειώσει ο κ. Μητσοτάκης στους Ευρωπαίους ομολόγους του.