Η καταγγελία Κασσελάκη και η αντίδραση της Κουμουνδούρου - Έχουν ψηφίσει πάνω από 132.000, παράταση μιας ώρας
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI
Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ

Η καταγγελία Κασσελάκη και η αντίδραση της Κουμουνδούρου - Έχουν ψηφίσει πάνω από 132.000, παράταση μιας ώρας

Σε καταγγελία για την εκλογική διαδικασία προχώρησε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, καλώντας τα νέα μέλη που ψήφισαν για πρώτη φορά την περασμένη Κυριακή να μη δέχονται τη δικαιολογία «δεν σας βρίσκουμε», αποχωρώντας από τα εκλογικά κέντρα. Πάντως, από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, επισημαίνεται ότι το ζήτημα δεν είναι τόσο μεγάλο, με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ να επισημαίνουν πως η αντίδραση Κασσελάκη δεν δικαιολογείται.

Οι κάλπες θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τις 21:00 για την ανάδειξη προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σύμφωνα με πληροφορίες από κομματικές πηγές.

 Η παράταση μίας ώρας -σε όλες τις κάλπες που έχουν στηθεί ανά τη χώρα- κρίθηκε απαραίτητη λόγω της συνεχιζόμενης συμμετοχής των ψηφοφόρων στην εκλογική διαδικασία.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, έως τώρα έχουν ψηφίσει περισσότεροι από 132.000.

Η καταγγελία Κασσελάκη

«Παρακαλώ πολύ τα νέα μέλη που ψήφισαν για πρώτη φορά την περασμένη Κυριακή να μη δέχονται τη δικαιολογία «δεν σας βρίσκουμε», αποχωρώντας από τα εκλογικά κέντρα. Η διαδικασία αναζήτησης και ταυτοποίησης είναι γνωστή σε όλα τα μέλη των τοπικών Εφορευτικών Επιτροπών και πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα», αναφέρει στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα X.

Και επισημαίνει: «Εφιστώ την προσοχή στην ΚΕΦΕ για τις εκατοντάδες καταγγελίες και την απουσία γραμμών για την ταυτοποίηση των μελών».

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν υφίσταται ζήτημα»

«Δεν υφίσταται ζήτημα σε τέτοια έκταση που να δικαιολογεί τέτοια αντίδραση», αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την καταγγελία Κασσελάκη.

Όπως  επισημαίνουν, στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή υπάρχουν αντιπρόσωποι και των δύο υποψηφίων προεδριών και εξηγούν πως τις περισσότερες φορές αργούν οι εφορευτικές επιτροπής και κάνουν λάθη, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να μπλοκάρει το τηλεφωνικό κέντρο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 18:15 είχαν ψηφίσει 100.000 εκ των οποίων 7.000 περισσότεροι από την περασμένη Κυριακή, ενώ η ΚΕΦΕ δέχτηκε εκατοντάδες τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας, από τα οποία ταυτοποίησε 455, ενώ κατά τις ίδιες πληροφορίες, υπήρχαν άλλες 500 περιπτώσεις που πήγαν να ψηφίσουν, χωρίς να είναι μέλη.

Επίσης, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, περίπου 550 παλιά μέλη που βρίσκονταν εκτός καταλόγων και δεν είχαν ψηφίσει την προηγούμενη Κυριακή, έγινε η διασταύρωση των στοιχείων τους και ψήφισαν κανονικά.

«Η σημερινή εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εξελίσσεται με μεγάλη και μαζική συμμετοχή. Έως τώρα πάνω από 100.000 μέλη προσήλθαν και ψήφισαν, ενώ χιλιάδες ακόμη μέλη αναμένεται να ψηφίσουν στα 538 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα και ηλεκτρονικά από το εξωτερικό», τόνισε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, Γιάννης Δρόσος.

«Θα ήθελα, με την ιδιότητά μου ως προέδρου της ΚΕΦΕ, να σημειώσω ότι κανόνας των εκλογικών διαδικασιών είναι να αποφεύγεται κατά την ημέρα της εκλογής κάθε προσπάθεια να επηρεάζεται το εκλογικό φρόνημα των ψηφοφόρων. Σήμερα ψηφίζουμε!», επισήμανε.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Δρόσος προχώρησε σε αυτή τη δήλωση γιατί μετά το άνοιγμα της κάλπης στέλνονταν sms από το επιτελείο Κασσελάκη σε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ για να πάνε να ψηφίσουν. 

Μέχρι τις 17:00 οι ψηφοφόροι ξεπέρασαν τις 101.732, ενώ εκτιμάται ότι μέχρι τις 20:00, όταν και θα κλείσουν οι κάλπες, θα έχουν ψηφίσει έως και 160.000 μέλη. Αν η εκτίμηση επιβεβαιωθεί, τότε θα πρόκειται για πολύ μεγαλύτερο αριθμό ψηφισάντων από αυτόν του πρώτου γύρου (148.821 μέλη).

Περί τα 19.000 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ψηφίσει στις εκλογές του κόμματος μεταξύ 08:00 και 09:50 το πρωί, ενώ έως τις 12:00 το μεσημέρι είχαν ψηφίσει περίπου 55.000 μέλη, όταν στον πρώτο γύρο είχαν ψηφίσει την ίδια ώρα περίπου 45.500. Μέχρι τις 13:00 είχαν προσέλθει περίπου 66.275 μέλη. Μέχρι τις 13:45 o αριθμός των ψηφισάντων είχε φτάσει τις 76.000. Στις 14:15 τις 82.000 και στις 14:30 είχαν φτάσει τις 90.000. Στις 16:00 ξεπέρασαν τις 100.000 και στις 17:00 ο αριθμός είχε φτάσει στις 101.732. Πάνω από 110.000 είχαν ψηφίσει μέχρι τις 18:00, ενώ μέχρι τις 19:00 είχαν ψηφίσει 122.000.

Πού θα παρακολουθήσουν τα αποτελέσματα οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Στέφανος Κασσελάκης, μετά τις 19:00 το απόγευμα θα βρίσκεται στο γραφείο του στην 3ης Σεπτεμβρίου, προκειμένου να παρακολουθήσει τα αποτελέσματα των εκλογών.

Από την πλευρά της η Έφη Αχτσιόγλου, θα παρακολουθήσει τα αποτελέσματα από το γραφείο της στην Ακαδημίας 71, ενώ θα προχωρήσει σε δήλωση από τα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ  στην Κουμουνδούρου.

Σ. Κασσελάκης: Ο κόσμος είναι εγγυητής της ενότητας - Από αύριο προχωράμε μαζί

Μήνυμα ενότητας επιχείρησε να στείλει στη δήλωσή του μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη προσέλευση του κόσμου.

Συγκεκριμένα ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως «Ευχαριστώ όλο τον κόσμο που έχει ψηφίσει μέχρι στιγμής, έχουμε ακόμη χρόνο. Η κάλπη είναι άδεια σήμερα το πρωί και όλα κρίνονται σήμερα. Χιλιάδες κόσμος σήμερα είναι εγγυητής της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ, χιλιάδες κόσμος είναι εγγυητής της σύγχρονης κυβερνώσας αριστεράς που έχει ανάγκη η Ελλάδα. Όλοι εμείς στην πρώτη γραμμή οφείλουμε να τους ακούσουμε. Ευχαριστώ από καρδιάς. Από αύριο προχωράμε μαζί».

Κλείνοντας τις δηλώσεις του ο Στέφανος Κασσελάκης είπε «και τώρα θα μου επιτρέψετε να πάω στο αεροδρόμιο για να πάρω τη μητέρα μου που έρχεται από τις ΗΠΑ».

Έφη Αχτσιόγλου: Να επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητική τροχιά

«Να επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητική τροχιά» δήλωσε η υποψήφια για την ηγεσία του κόμματος, Έφη Αχτσιόγλου προσερχόμενη στην ψηφοφορία του Β’ γύρου των εσωκομματικών εκλογών.

Πηγή φωτ.: Eurokinissi/ Κώστας Τζούμας

«Σήμερα δεκάδες χιλιάδες πολίτες, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, προσέρχονται στις κάλπες και στέλνουν κατ’ αρχάς ένα βασικό μήνυμα ότι η προοδευτική παράταξη είναι εδώ και θα ασκεί αντιπολίτευση απέναντι σε μία κυβέρνηση η οποία νομίζει ότι μπορεί να κυβερνά με λευκή επιταγή», σημείωσε η Έφη Αχτσιόγλου.

Όπως συμπλήρωσε, «είμαστε εδώ και θα είμαστε εδώ για να ασκήσουμε ισχυρή δομική αντιπολίτευση απέναντι σε πολιτικές οι οποίες θέτουν την κοινωνία στο περιθώριο, απέναντι σε πολιτικές που ασκούνται με αλαζονεία.

Είμαστε και θα είμαστε εδώ για να εκφράσουμε τις ανάγκες των πολιτών που ορθώς θεωρούν ότι δεν ζουν με τον τρόπο που τους αξίζει και με τον τρόπο που δικαιούνται να ζουν.

Νομίζω ότι η μεγάλη συμμετοχή, η μαζική συμμετοχή, είναι για όλους μας ευθύνη και δέσμευση. Για μένα σίγουρα είναι ευθύνη και δέσμευση ότι θα είμαστε εδώ για να εκφράσουμε τους ανθρώπους που επιδιώκουν μια άλλη πολιτική στον τόπο, τους εργαζόμενους, τους νέους, τους ανέργους, τους επιστήμονες και τους επαγγελματίες.

Να εκφράσουμε τις προσδοκίες τους και να τους δώσουμε ελπίδα και προοπτική. Εγώ είμαι απολύτως αισιόδοξη. Πιστεύω ότι σε κάθε περίπτωση το βράδυ θα είμαστε όλοι στο ΣΥΡΙΖΑ πιο δυνατοί και πιο χαμογελαστοί για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ.

Θα είναι ισχυρή δομική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και επιστροφή της παράταξής μας σε κυβερνητική τροχιά. Για να μπορέσουμε να εκφράσουμε τις προσδοκίες και τις ελπίδες όλου αυτού του κόσμου που με τη συμμετοχή του, δείχνει ότι θέλει, μια άλλη προοπτική για τον τόπο. Να είστε καλά. Ευχαριστώ!».

Αλ. Τσίπρας: Ενωμένοι θα στηρίξουμε την κοινωνία

Υπερήφανος για τη «βαριά παρακαταθήκη» που θα παραλάβει η νέα ηγεσία και ευτυχής για τη «μαζική συμμετοχή» και το «υψηλό ενδιαφέρον της κοινωνίας» που αποτελεί «πολύ σημαντικό εφόδιο για την επόμενη μέρα», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο εκλογικό κέντρο της Καισαριανής, όπου τον υποδέχθηκαν με θερμό τρόπο.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι οι μεγάλοι αγώνες είναι οι αγώνες στο κοινωνικό πεδίο «και θα τους δώσουμε όλοι και όλες μαζί ενωμένοι για να στηρίξουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά την κοινωνία και να φέρουμε σύντομα τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και την προοδευτική παράταξη σε τροχιά διακυβέρνησης».

Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε στη δήλωση του ότι «σήμερα το λόγο έχουν τα δεκάδες χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που για δεύτερη συνεχόμενη Κυριακή προσέρχονται μαζικά στις κάλπες κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό». Επισήμανε ότι «από αύριο θα έχουμε έναν νέο ή μια νέα πρόεδρο, όποιαν ή όποιον αποφασίσουν τα χιλιάδες μέλη μας».

«Είναι λοιπόν με μια έννοια μια σημαντική στιγμή για το κόμμα μας και δεν μπορώ να σας κρύψω ότι είμαι υπερήφανος για την παρακαταθήκη που αύριο θα παραλάβει η νέα ηγεσία, μια βαριά παρακαταθήκη. Αλλά και ευτυχής γιατί η μαζική συμμετοχή, η μαζική ανταπόκριση των μελών μας, το υψηλό ενδιαφέρον της κοινωνίας, είναι ένα πολύ σημαντικό εφόδιο για όλους μας για την επόμενη μέρα», τόνισε. «Γιατί», πρόσθεσε, «οι αληθινοί και οι μεγάλοι αγώνες που έχουμε να δώσουμε μπροστά μας δεν είναι οι εσωκομματικοί αγώνες, είναι οι αγώνες στο κοινωνικό πεδίο». «Και θα τους δώσουμε όλοι και όλες μαζί ενωμένοι για να στηρίξουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά την κοινωνία και να φέρουμε σύντομα τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και την προοδευτική παράταξη σε τροχιά διακυβέρνησης», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μήνυμα ενότητας από τον Σ. Φάμελλο: Αύριο θα είμαστε όλοι μαζί

Μήνυμα ενότητας για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ έστειλε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στη δήλωση που έκανε αφού ψήφισε στην εσωκομματική εκλογή.

Όπως ανέφερε: «Σήμερα είναι μία μεγάλη και χαρούμενη ημέρα. Ήδη η συμμετοχή εξελίσσεται πολύ καλά, έχουμε περάσει τη συμμετοχή της προηγούμενης Κυριακής. Αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό, δείχνει την απαίτηση του κόσμου να έχουμε έναν δυνατό ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, δημιουργεί απαιτήσεις και υποχρεώσεις για εμάς. Είναι μία δημοκρατική διαδικασία που πέρα από τα τυπικά χαρακτηριστικά, ότι εξελίσσεται σωστά σε όλη την χώρα, δίνει τον λόγο στους πολίτες και στην βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η διαδικασία είναι πολύ σημαντική. Μετά την εκλογική ήττα και την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα ξεκινά μία νέα ημέρα για εμάς από αύριο. Προφανώς με τις συνεδριακές μας διαδικασίες θα οδηγήσει στην απαραίτητη ενίσχυση του προγράμματός μας, των θέσεών μας, αλλά και όλων των οργάνων.

Αυτό που έχει σημασία είναι η κρίσιμη εκλογική διαδικασία και ότι από αύριο το πρωί θα είμαστε όλοι και όλες μαζί. Δεν θα είμαστε απλά ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ, θα είναι όλος ο λαός εδώ, όλη η κοινωνία, όλοι οι σύντροφοι και συντρόφισσες, με απόλυτο σεβασμό στο αποτέλεσμα και στον στόχο που δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι η Ελλάδα. Η ανάγκη μας είναι να ζούμε καλύτερα. Αυτό υπηρετεί ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό θα εξυπηρετήσουμε όλες και όλοι μαζί».

Σε ερώτηση για το πώς θα εξασφαλιστεί η ενότητα μετά τις εντάσεις της εβδομάδας που πέρασε, απάντησε: «Έχουμε τη δέσμευση των υποψηφίων και έχουμε την δέσμευση της οικογένειας του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι σημαντική η συνολική επανεκκίνηση. Περισσότερα από 150.000 μέλη θέλουν να είναι δυνατός ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη ημέρα. Είμαι βέβαιος ότι θα είμαστε όλοι μαζί. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα συλλογικό δημοκρατικό κόμμα, δρούμε συλλογικά, αποφασίζουμε δημοκρατικά, δρούμε ενιαία. Αυτό θα είναι το χαρακτηριστικό την επόμενη ημέρα».

Η παρομοίωση του Γ. Σταθάκη για Σ. Κασσελάκη και Μπέπε Γκρίλο και το «καρφί» του Ν. Καρανίκα

Παρά τα μηνύματα ενότητας που εξέπεμψαν σήμερα οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη και την Έφη Αχτσιόγλου, συνεχίζουν, ακόμα και την ώρα της ψηφοφορίας, τις εκατέρωθεν βολές.

Το μεσημέρι της Κυριακής μια ανάρτηση του πρώην υπουργού, Γιώργου Σταθάκη, που τάσσεται υπέρ της Ε. Αχτσιόγλου, προκάλεσε την αντίδραση του πρώην συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκου Καρανίκα, που υποστηρίζει τον Στ. Κασσελάκη.

Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παρομοίασε τον Στ. Κασσελάκη με τον Ιταλό πολιτικό Μπέπε Γκρίλο. «Όλες οι απορίες μου λύθηκαν!!! Έναν Μπέπε Γκρίλο ψάχναμε να φτιάξει ένα κόμμα στο γνωστό μοντέλο τα «πέντε αστέρια», κατά της διάκρισης αριστερά/δεξιά και των εκφυλισμένων αριστερών κομμάτων. Και τον βρήκαμε. Μάχη μέχρι τέλους!!!», έγραψε χαρακτηριστικά, συνοδεύοντας την ανάρτησή του με φωτογραφίες του Στ. Κασσελάκη με τον πολιτευτή του κόμματος και πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή, Ευάγγελο Αντώναρο, καθώς και με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλο Πολάκη.

Η ανάρτηση του Γ. Σταθάκη δεν έμεινε ασχολίαστη από τον Ν. Καρανίκα, ο οποίος τον κατηγόρησε για εμπάθεια. «Τώρα καταλαβαίνω και εγώ όπως και αρκετός κόσμος γιατί δεν εκλέχτηκες. Τόση εμπάθεια το μόνο που σου κάνει είναι να θολώνεις την σκέψη σου ακυρώνοντας την λογική, όπως ακριβώς τα λέει ο Σπινόζα», έγραψε ο πρώην στενός συνεργάτης του Αλ. Τσίπρα.

 

Διαβάστε Περισσότερα