Στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης το κλίμα παραμένει τεταμένο, στον απόηχο και της πανελλαδικής συνάντησης των στελεχών της «Ομπρέλας», που έχουν ταχθεί απέναντι στον νέο πρόεδρο.
Η ανακωχή Φίλη - Κασσελάκη και ο «άγνωστος Χ» της ενότητας με φόντο το συνέδριο
Καζάνι που βράζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η ανακωχή Φίλη - Κασσελάκη και ο «άγνωστος Χ» της ενότητας με φόντο το συνέδριο

Στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης το κλίμα παραμένει τεταμένο, στον απόηχο και της πανελλαδικής συνάντησης των στελεχών της «Ομπρέλας», που έχουν ταχθεί απέναντι στον νέο πρόεδρο.

Σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης συναντήθηκε στο γραφείο του στη Βουλή με τον Νίκο Φίλη, ένα από τα πιο «εκρηκτικά» στελέχη, στην κριτική τους προς το πρόσωπο του νέου προέδρου. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, αμέσως μετά, ο κ.Φίλης επέμεινε στις δηλώσεις των προηγούμενων ημερών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως ό,τι έχει πει «δεν ήταν εν θερμώ, αλλά με πόνο», ενώ με νόημα τόνισε ότι «η πρόθεση είναι να είμαστε ενωμένοι, αλλά αυτό θα προκύψει από τις συμπεριφορές όλων των μελών».

Ταυτόχρονα, πάντως, ο Νίκος Φίλης απηύθυνε κάλεσμα συσπείρωσης των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, λέγοντας ότι πρέπει να δοθεί η μάχη ώστε να εκφραστεί η λαϊκή δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη.  Ο πρώην υπουργός, πάντως, επέμεινε στην ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να επιβεβαιώσει τον αριστερό προσανατολισμό του, ενώ παρέπεμψε μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην αποφάσεις για τον χρόνο του συνεδρίου.  

Πάντως, στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης το κλίμα παραμένει τεταμένο, στον απόηχο και της πανελλαδικής συνάντησης των στελεχών της «Ομπρέλας», που έχουν ταχθεί απέναντι στον νέο πρόεδρο. Ενδεικτικές οι δηλώσεις του Νίκου Βούτση, ο οποίος έθεσε ζήτημα επαρκούς εκπροσώπησης για την αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή, λέγοντας ότι ποτέ δεν υπήρξε αρχηγός της που να μην είναι βουλευτής, ενώ άφησε αιχμές για την επικοινωνιακή του τακτική, σημειώνοντας ότι κρίνεται γι' αυτήν και διαχωρίζοντας πλήρως τη θέση του με τη φράση «δεν είμαι αυτής της σχολής».

Μόλις χθες, ο Πάνος Σκουρλέτης δήλωνε ότι ο καθένας επαναξιολογεί τη θέση του με βάση τη συνείδησή του, μιλώντας για την ενότητα του κόμματος, τη στιγμή που η Όλγα Γεροβασίλη ζητούσε επί της ουσίας πίστωση χρόνου, λέγοντας ότι ο πρόεδρος είναι μόνο λίγων ημερών.

Το επίμαχο ζήτημα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον ο χρόνος διεξαγωγής του συνεδρίου του κόμματος, που αναμένεται να αποτελέσει το «σημείο μηδέν» για την επόμενη ημέρα και την ενότητά του.

Συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη επισημαίνουν ότι πολύ δύσκολα ένα συνέδριο μπορεί να διεξαχθεί τον Νοέμβριο, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, καθώς θα πρέπει πρώτα να αποκατασταθεί η πλήρης και συντονισμένη λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου έως τώρα εκκρεμεί τόσο η σύγκλησή της -που θα γίνει πιθανότατα τα επόμενα 24ωρα- όσο και η τοποθέτηση στελεχών στη θέση των τομεαρχών.

Από την άλλη πλευρά, την άμεση διεξαγωγή συνεδρίου, το Νοέμβριο, όπως είχε αποφασιστεί πριν από τις εσωκομματικές εκλογές, ζητούν μετ' επιτάσεως τα στελέχη της «ομπρέλας», καθώς εκεί θα αποφασιστεί και η περεταίρω στάση τους απέναντι στα νέα δεδομένα. 

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, στις 22 Οκτωβρίου, σε μια συνεδρίαση, όπου αναμένεται να αποτελέσει το πρώτο crash test για το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, υπό την προεδρία Κασσελάκη.

Μέχρι τότε, πάντως, ο Στέφανος Κασσελάκης συνεχίζει τις περιοδείες και τις επαφές. Μετά τη Θεσσαλία, πέρασε το πρωί το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου, όπου συναντήθηκε με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θέτοντας το ζήτημα της πρόληψης των φυσικών καταστροφών και περιγράφοντας την κατάσταση, που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές.

Από το βράδυ θα βρίσκεται στην Κύπρο, στο πρώτο του ταξίδι εκτός συνόρων, μετά την εκλογή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, μία επίσκεψη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μετά την αναφορά του στα κατεχόμενα ως «κρατίδιο», φράση την οποία ο ίδιος απέδωσε σε λάθος του.  

Διαβάστε Περισσότερα