Κ. Χατζηδάκης: Άρση μονιμότητας στο Δημόσιο και μπόνους απόδοσης έπειτα από πραγματική αξιολόγηση
Eurokinissi
Eurokinissi

Κ. Χατζηδάκης: Άρση μονιμότητας στο Δημόσιο και μπόνους απόδοσης έπειτα από πραγματική αξιολόγηση

Το μήνυμα ότι υπάρχει το θέμα της αξιοκρατίας, της αξιολόγησης και της λογοδοσίας στο Δημόσιο και ότι «κανείς δε θέλει να λειτουργήσει τιμωρητικά» έστειλε μέσω της ΕΡΤ την Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως το ζήτημα της αξιολόγησης των υπαλλήλων «δεν είναι θέμα ιδεοληψίας» αναφέρθηκε και στην αξιολόγηση που γινόταν επί ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι δεν γνωρίζει εάν ήταν αντικειμενική καθώς, όπως είπε, «το 97% των υπαλλήλων έβγαιναν άριστοι». Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στο θέμα των ακινήτων προαναγγέλλοντας ότι στη ΔΕΘ πιθανώς να ανακοινωθούν πρόσθετες πρωτοβουλίες για την στέγαση».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στη χθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού για την άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι «τίθεται ένα ευρύτερο θέμα αποτελεσματικής λειτουργίας του Δημοσίου και δεν τίθεται από την κυβέρνηση, ούτε είναι θέμα ιδεοληψίας. Τίθεται από την κοινωνία».

Όπως είπε, «όλοι όσοι είμαστε στο Δημόσιο, είτε είμαστε υπουργοί είτε απλώς δημόσιοι υπάλληλοι, είμαστε υπηρέτες της κοινωνίας. Επομένως, αυτό θα πρέπει να αντανακλάται και στην καθημερινή λειτουργία της κυβέρνησης και της δημόσιας διοίκησης».

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης σε πολλά κράτη στην Ευρώπη η μονιμότητα και αυτό γίνεται όπως υποστήριξε «για να έχεις πάντοτε μια δημόσια διοίκηση σε εγρήγορση».

«Κανένας δε θέλει να λειτουργήσει τιμωρητικά για τους δημοσίους υπαλλήλους» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης υποστηρίζοντας ότι υπάρχει το θέμα της αξιοκρατίας, της αξιολόγησης και της λογοδοσίας μέσα στη δημόσια διοίκηση. Όπως υποστήριξε, η κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει το θέμα που η ίδια άνοιξε με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, ολιστικά.

Όσον αφορά το εάν είναι αντικειμενική η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων σημείωσε ότι «θα υπάρχουν κανόνες και συγκεκριμένοι άξονες πάνω στους οποίους οι άνθρωποι θα αξιολογούνται». Μιλώντας για το υπουργείο Εσωτερικών όπου ήδη λειτουργεί στην πράξη η αξιολόγηση τόνισε ότι οι εργαζόμενοι σε αυτό γνωρίζουν ότι γίνεται με εγγυήσεις αξιοκρατίας.

«Θα διευρυνθούν τα μπόνους απόδοσης» πρόσθεσε σημειώνοντας ότι συνολικά έχουν απολυθεί περίπου 1.000 άνθρωποι επειδή έτσι κρίθηκε από τα πειθαρχικά συμβούλια.

Παράλληλα ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν σταματά στην αξιολόγηση των υπαλλήλων αλλά και σε άλλες πρωτοβουλίες, όπως το ερωτηματολόγιο αξιολόγησης της δημόσιας διοίκησης. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη θα ακολουθήσει μια πρωτοβουλία στο χώρο της υγείας όπου οι ασθενείς προαιρετικά θα μπορούν να αξιολογούν τις υπηρεσίες που τους προσφέρθηκαν. «Θα πάμε πιο βαθιά την αξιολόγηση στο χώρο της παιδείας και όλο αυτό έρχεται και συνδέεται με αυτό που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης», πρόσθεσε.

«Αλίμονο αν γίνουμε οπαδοί της ακινησίας. Παίρνουμε πρωτοβουλίες σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Στην οικονομία, στην παιδεία, στην υγεία, στη δημόσια διοίκηση» δήλωσε στο EΡΤΝews ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

«Πρόθεσή μας η στήριξη της μεσαίας τάξης»

Αλλάζοντας θέμα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης της κοινωνίας λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να στηρίξει τη μεσαία τάξη. Μιλώντας για το οξύ στεγαστικό πρόβλημα εξήγγειλε ενέργειες για την αποκλιμάκωση των τιμών με τη διάθεση στην αγορά μεγαλύτερου αριθμού κατοικιών.

«Η βασική μας προσπάθεια θα είναι η ενίσχυση της προσφοράς ακινήτων» προσθέτοντας ότι «στη ΔΕΘ πιθανώς να ανακοινώσουμε πρόσθετες πρωτοβουλίες για τη στέγαση» αποκαλύπτοντας ότι «στο τέλος του καλοκαιριού θα κλειδώσουν τα μέτρα που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ».

Αναφερόμενος στα Τέμπη και την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική Επιτροπή υποστήριξε ότι θα «πρέπει να δώσουμε το δικαίωμα στον φυσικό δικαστή να αποφασίσει».

Όσον αφορά την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα δήλωσε ότι «η Ελλάδα προώθησε ψήφισμα που υπέγραψαν 80 χώρες και μιλά για την ανάγκη να σταματήσει αυτή η ανθρώπινη τραγωδία».

Για τα Τέμπη

Αναφερόμενος στα Τέμπη και την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για Προανακριτική Επιτροπή υποστήριξε ότι θα «πρέπει να δώσουμε το δικαίωμα στον φυσικό δικαστή να αποφασίσει».

Ειδικότερα, όπως είπε, η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας που θα κατατεθεί σύντομα, θα είναι τεκμηριωμένη πρόταση και θα δίνει το δικαίωμα στο φυσικό δικαστή να αποφασίσει.

«Έχουμε και εμείς το δικαίωμα να μη συμφωνούμε με αυτά που λέει το ΠΑΣΟΚ» σημείωσε εκτιμώντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κερδίζει σε αξιοπιστία με την στάση που κρατά.

Όσον αφορά τις κατηγορίες από την αντιπολίτευση για προσπάθεια συγκάλυψης τόνισε: «Θα ήταν πολιτικά βλακώδες να προχωρήσουμε με μια τέτοια αντίληψη. Άλλο τόσο λάθος είναι και ο ποινικός λαϊκισμός, το κυνήγι των μαγισσών και όλα αυτά τα οποία ακούμε κατά καιρούς από τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε μια προσπάθεια ακραίας εκμετάλλευσης της τραγωδίας αυτής».

Για τη Γάζα

Όσον αφορά την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα δήλωσε ότι «η Ελλάδα προώθησε ψήφισμα στον ΟΗΕ που υπέγραψαν 80 χώρες και μιλά για την ανάγκη να σταματήσει αυτή η ανθρώπινη τραγωδία».

Ειδικότερα, όπως είπε «παρά λοιπόν τη στρατηγική σχέση με το Ισραήλ έχουμε και παραπάνω απαιτήσεις από τους φίλους μας». Μιλώντας για την ανθρωπιστική κρίση για τους Παλαιστίνιους αμάχους στη Γάζα ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι κανένας δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια.

«Όσο ακραία και φρικιαστική ήταν η επίθεση που είχε γίνει από τη Χαμάς στη Γάζα, άλλο τόσο νομίζουμε ότι έχουν ξεπεραστεί όρια», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.