Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Κι όμως, τώρα είναι η ώρα
Shutterstock
Shutterstock

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Κι όμως, τώρα είναι η ώρα

Η ατζέντα που έχει ανοίξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να προκαλεί αμηχανία στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα αυτά που ανήκουν στον χώρο της «προοδευτικής αντιπολίτευσης». Η επιστολική ψήφος στις Ευρωεκλογές, ο νέος Νόμος για τη Δικαιοσύνη, το Νομοσχέδιο για τα μη Κρατικά Πανεπιστήμια προκαλούν μάλλον αμηχανία.

Βρίσκονται για άλλη μια φορά σε άμυνα, αναγκαζόμενα να τοποθετηθούν επί θεμάτων που τίθενται με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και όχι επί θεμάτων που θέτουν τα ίδια. Γι αυτό αναζητούν κάτι να πουν. Τα εάν και εφόσον και το «τις λεπτομέρειες» να δούμε του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ΠΑΣΟΚ για την επιστολική ψήφο, το όχι του ΣΥΡΙΖΑ για τα μη Κρατικά Πανεπιστήμια και η ισορροπία τρόμου του ΠΑΣΟΚ – του μοιραίου κόμματος για τη μη αναθεώρηση του Άρθρου 16 στην τελευταία Συνταγματική Αναθεώρηση- στον πολιτικό λόγο του δείχνουν αδυναμία και επιμονή σε ξεπερασμένα σχήματα, θέτουν εν αμφιβόλω τον μεταρρυθμισμό τους αλλά και τη δυνατότητα να ασκήσουν αντιπολίτευση με καθαρές κουβέντες.

Τίθεται όμως στη δημόσια συζήτηση και το θέμα του γάμου ομοφύλων ασφαλώς με πλήρη δικαιώματα (τεκνοθεσία κ.λ.π). Έχω την αίσθηση ότι βλέποντας τη δημόσια τοποθέτηση του Α. Σαμαρά περισσότερο νοιάζει αυτά τα κόμματα το κόστος που μπορεί να υποστεί η ΝΔ αν φέρει τον Νόμο στη Βουλή, παρά η συμβολή τους σε ένα μέτωπο λογικής και ορθολογισμού που θα προβάλει την απλή θέση αρχής, ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν τίθενται σε συζήτηση, πολιτική αντιπαράθεση, προσπάθεια να φανεί ότι κάποιος είναι πιο προοδευτικός από τον άλλο.

Σε τελευταία ανάλυση, το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε τα μισά χρόνια της Μεταπολίτευσης και ο ΣΥΡΙΖΑ πέντε χρόνια και δεν έλυσαν νομοθετικά το θέμα του γάμου ομοφύλων, της τεκνοθεσίας κ.λ.π. Θα όφειλαν να δώσουν κάποιες εξηγήσεις λοιπόν αντί να προσπαθούν να φανούν υπεράνω, καθαροί, με σαφείς θέσεις.  Αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Κάνουν όμως απ΄ ότι φαίνεται ένα ακόμα λάθος. Θεωρούν ότι το θέμα αυτό αποτελεί πρόβλημα μόνο για τη Ν.Δ και την ακροδεξιά και καγχάζουν ή προσπαθούν να δείξουν ότι «χωρίς αυτούς δεν θα γίνει τίποτα». Δεν κατανοούν τι συμβαίνει και στη δική τους κοινωνική βάση.

Ας δούμε τι δείχνουν τρεις τελευταίες δημοσκοπήσεις (OPINION POLL για ACTION 24, TAΣEIΣ MRB, PULSE για ΣΚΑΙ) με τις διαφοροποιήσεις που έχουν μεταξύ τους. Mε τη σειρά που αναφέραμε των δημοσκοπήσεων, για τον γάμο ομοφύλων τα ποσοστά υπέρ έναντι κατά είναι: 42.7% έναντι 53.3%, 40.3% έναντι 52.9% και 45% έναντι 46%. Αν δούμε τον μέσο όρο και των τριών, το 42.7% τάσσονται υπέρ και το 50.7% τάσσεται κατά. Για την τεκνοθεσία τα ποσοστά γίνονται 24.6% έναντι 71.8%, 24.2% έναντι 24.2% έναντι 68.7% και 36% έναντι 56%. Ο μέσος όρος είναι 28.2% έναντι 65.5%. Είναι φανερό, ότι υπάρχει μια μικρή πλειοψηφία κατά του γάμου ομοφύλων, αλλά μια συντριπτική πλειοψηφία κατά της τεκνοθεσίας.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν δημοσκοπικά τις κυρίαρχες τάσεις, ωστόσο τα δικαιώματα δεν μπαίνουν σε ζυγαριές. Διαβάζοντας δε τα ρεπορτάζ, ότι μάλλον αυτές οι αντιδράσεις θα οδηγήσουν την Κυβέρνηση να «τα μαζέψει» για να μην έχει πολιτικό κόστος, θεωρώ προσωπικά αντίθετα,  ότι τώρα είναι η ώρα να προχωρήσει αποφασιστικά θέτοντας δυνάμεις εσωκομματικά αλλά και τα άλλα κόμματα προ των ευθυνών τους. Αν κάποιοι από τη ΝΔ θεωρούν ότι έχουν χρέος να αντιδράσουν, ας το κάνουν. Ίσως βρεθούν προ απροόπτων και ερμηνεύουν λάθος τις δημοσκοπήσεις. Αν κάποια κόμματα θεωρούν ότι θα φέρουν σε άσχημη θέση τη ΝΔ, ενώ αυτά θα είναι «άνετα» θα καταλάβουν ότι στην κοινωνική τους βάση δεν είναι και τόσο εύκολα τα πράγματα.

Ας δούμε ανά κόμμα τι συμβαίνει σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της OPINION POLL. Για τον Πολιτικό Γάμο στη ΝΔ υπέρ τάσσεται το 34.5% έναντι 62.5%, στο ΣΥΡΙΖΑ υπέρ το 67.3% έναντι 30.4%, στο ΠΑΣΟΚ υπέρ 39.4% έναντι 58.5%, στο ΚΚΕ το 68.1% έναντι 26.6%, Στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ το 26.3% έναντι 65.8%, στην ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ υπέρ το 74% έναντι 22.2%, στη ΝΙΚΗ υπέρ το 6.4% έναντι 90.6% και στους ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ υπέρ το 15.3% έναντι 84.6%. Όσον αφορά το θέμα της τεκνοθεσίας, στη ΝΔ υπέρ τάσσεται το 16% έναντι 81.2%, στο ΣΥΡΙΖΑ το 47% έναντι 51.1%, στο ΠΑΣΟΚ το 21.3% έναντι 74.5%, στο ΚΚΕ υπέρ το 35.9% έναντι 59.4%, στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ υπέρ το 16.2% έναντι 81.1%, στην ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ υπέρ το 29.6% έναντι 66.6%, στη ΝΙΚΗ υπέρ το 9.7% έναντι 90.2% και στους ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ υπέρ το 10.2% έναντι 89.7%.

Εν ολίγοις, η άποψη υπέρ του γάμου ομοφύλων είναι πλειοψηφική ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της ΠΛΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ. Η άποψη υπέρ της τεκνοθεσίας είναι συντριπτικά μειοψηφική σε ‘όλα τα κομματικά ακροατήρια. Η εικόνα αυτή δείχνει ότι οι εξυπνακισμοί που ακούγονται δεν έχουν βάση και ότι για να γίνει αυτό το βήμα χρειάζεται πρώτον τόλμη από την Κυβέρνηση να προχωρήσει και δεύτερον συνεννόηση όσων κατανοούν ότι δεν μπορείς να προχωράς προς τα εμπρός κοιτώντας πίσω και λέγοντας μόνιμα δεν είναι η ώρα.