Για «μοντέλο Έβρου και στο Λιβυκό» και στο γεγονός πως «σφραγίζεται» ένας ακόμη διάδρομος των διακινητών» στάθηκε ο Μάνος Λογοθέτης, Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, αναφερόμενος στο θέμα του μεταναστευτικού.
Και πρόσθεσε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ότι «αυτή είναι η προσπάθεια, η επιδίωξη σε όλα τα επίπεδα. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο συζητήθηκε στο ΚΥΣΕΑ και το οποίο εφαρμόστηκε στην πράξη. Στείλαμε τις φρεγάτες εκεί. Νομίζω ότι η έντονη παρουσία έχει συγκεκριμένα στοιχεία αποτροπής.
Θυμάστε ότι και στον Έβρο κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί σε πολύ διαφορετικό πεδίο γιατί η θάλασσα είναι πολύ διαφορετική από τη στεριά, αλλά παρόλα αυτά δια της ενίσχυσης των δυνάμεων θυμάστε ότι στον Έβρο είχε κινητοποιηθεί ο στρατός και μεγάλες δυνάμεις και ειδικές δυνάμεις.
Προφανέστατα υπάρχει ένα μοντέλο Έβρου. Σαν πρώτη και άμεση αντίδραση σε διεθνή ύδατα και πάντα με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο διεθνές δίκαιο, έχεις δυνατότητες παρέμβασης και αυτές εξαντλεί η χώρα μας ή παρίσταται σε διεθνή ύδατα και έχει σαν σκοπό να αποτρέψει αντίστοιχα φαινόμενα μαζικών ροών, όπως αυτά που παρατηρήθηκαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο».
Οι αρχές της Λιβύης εργαλειοποιούν το μεταναστευτικό και διαπραγματεύονται μια καλύτερη αντιμετώπιση από την Ε.Ε και τη διασφάλιση κονδυλίων
«Είναι προφανές ότι αν οι αρχές σε τέτοια κράτη επιθυμούν να διακοπούν οι ροές, έχουν τους τρόπους να το επιβάλουν αυτό, να μειωθούν. Μέχρι τώρα δεν φαίνεται ότι επιθυμούν. Υπάρχει ενδεχόμενο και μία εργαλειοποίηση προς την Ευρώπη. Εγώ θα το έβλεπα και προς την Ελλάδα. Ξέρετε ότι έχουμε ανοιχτά μέτωπα με την Λιβύη (…). Έχουμε δυνατότητες διαπραγμάτευσης με τις δύο λιβυκές κυβερνήσεις και νομίζω ότι αυτό επιδιώκει και ο Επίτροπος. Υπάρχουν πολλά πράγματα στο τραπέζι. Είναι προφανές ότι η μεταναστευτική πίεση είναι πάντα ένα εργαλείο προκειμένου να μοχλεύσει κάποιος αντιδράσεις. Αν αυτός ήταν ο σκοπός τους, το επέτυχαν (…). Από τη στιγμή που υπάρχει αυτός ο δίαυλος επικοινωνίας, μόνο θετικά μπορεί να το βλέπει κανείς. Και όταν σε αυτό το δίαυλο επικοινωνίας ανταποκρίνεται όλη η Ευρώπη στο πρόσωπο του Επιτρόπου, είμαστε ακόμα πιο αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα (…)».
Έχουμε κλιμακώσει το φαινόμενο από τις αρχές του χρόνου – Έχουν καταφθάσει από τη Λιβύη 7.200 μετανάστες
«Πάνω κάτω αυτά είναι τα στοιχεία. Έχουμε τις ίδιες ροές μέχρι τον Ιούνιο που είχαμε πέρυσι όλο το χρόνο. Να σας θυμίσω ότι πέρσι είχαμε δεκαπλάσιες ροές στη Κρήτη απ’ ό, τι είχαμε τον προηγούμενο χρόνο. Δηλαδή, έχουμε μία κλιμάκωση του φαινομένου. Πέρυσι είχαμε δεκαπλάσιες ροές από τον προηγούμενο, φέτος έχουμε στη μέση του χρόνου τις ίδιες ροές που είχαμε πέρυσι ολόκληρη τη χρονιά. Περίπου 7.000 με 7.200. Αλλά είχαμε ένα μαζικό φαινόμενο το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, βοηθούντος και του καιρού, πριν αποφασιστεί να γίνει το ΚΥΣΕΑ κτλ, το οποίο είχε μια επίδραση μεγαλύτερη. Οι ροές βέβαια πήγαιναν αυξημένες και από την αρχή του χρόνου».