Εθνική ανάγκη το ΠΑΣΟΚ δεύτερο κόμμα
EUROKINISSI
EUROKINISSI

Εθνική ανάγκη το ΠΑΣΟΚ δεύτερο κόμμα

Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, το ΠΑΣΟΚ έχει το πλεονέκτημα απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ για τους εξής λόγους:

1.Είχε μια άνοδο 3,5 μονάδων τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε απώλειες 11 μονάδων. Αυτό από μόνο του αρκεί.

2.Σχεδόν σε όλη την περιφέρεια το ΠΑΣΟΚ είτε υπερτερούσε του ΣΥΡΙΖΑ ή υπολειπόταν με μικρή και πάντως αναστρέψιμη διαφορά. Υστέρησε σημαντικά σε Λεκανοπέδιο και Θεσσαλονίκη. 

3.Το σημαντικότερο μέρος της εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ το αποτελούν ψηφοφόροι του κραταιού ΠΑΣΟΚ. Δύναται, με την ίδια ευκολία που εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ όταν διαπίστωσαν ότι καταρρέει, το ίδιο να πράξουν τώρα με θύμα αυτή τη φορά τον ΣΥΡΙΖΑ. 

4.Το ΠΑΣΟΚ είχε και έχει μια ξεκάθαρη στρατηγική. Ούτε ο ένας ούτε ο άλλος. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως γνωστόν, κατέβηκε στις εκλογές χωρίς καμιά στρατηγική, καθώς η πρόταση του για «προοδευτική» κυβέρνηση είχε απορριφθεί από αυτούς στους οποίους απευθυνόταν. Το έλλειμμα στρατηγικής στις προσεχείς εκλογές θα παραμείνει και θα επιταθεί, με δεδομένο το double score.

5.Το ΠΑΣΟΚ, λόγω του θετικού αποτελέσματος, δεν πρόκειται να ταλαιπωρηθεί από προβλήματα εσωστρέφειας, όπως θα συμβεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Όταν οι πρώτες δημοσκοπήσεις τον δείξουν να κινείται κάτω από το 20%--και αυτό είναι πολύ πιθανό να συμβεί—τότε θα αρχίσουν τα όργανα. Η Αριστερά βιώνει την ήττα της τραυματικά, όπως δείχνει η Ιστορία. 

Συμπερασματικά, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως θα κινηθεί ανοδικά και ο ΣΥΡΙΖΑ πτωτικά. Αν θα υπάρξει ανατροπή θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της πτώσης του ΣΥΡΙΖΑ. 

Γιατί είναι επιτακτική η ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Πρώτα πρώτα για να υπάρχει δίπλα στη συστημική κυβέρνηση μια συστημική αξιωματική αντιπολίτευση που θα έχει στο στελεχικό της δυναμικό κανονικούς ανθρώπους που δε θα τσιρίζουν, δε θα ρίχνουν κατάρες, δε θα βρυχώνται, δε θα κινούνται μέσα στο ψέμα και στην εχθροπάθεια. Θα έχουν έναν αντιπολιτευτικό λόγο, οξύ όπου πρέπει, και εποικοδομητικό στις περιπτώσεις που υπάρχει σύμπλευση με τις κυβερνητικές θέσεις. 

Δεύτερον, ο υποβιβασμός του ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση θα αφοπλίσει όλη την αλητεία του Διαδικτύου που ήταν η κύρια δύναμή του επί δώδεκα χρόνια. Στο τέλος δεν έδινε η καθοδήγηση του ΣΥΡΙΖΑ τη γραμμή στα τρολ, αλλά τα τρολ έδιναν τη γραμμή στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Τρίτον, αν το ΠΑΣΟΚ αναδειχθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση, θα υπάρξει μια άνετη πλειοψηφία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, με δεδομένο πως η σχετική διαδικασία, για να είναι λειτουργική, απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις. 

Τέταρτον, μια κυβέρνηση για να αποδώσει, θα πρέπει να έχει απέναντί της μια ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό τον ρόλο, μετά τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα, δεν μπορεί να τον επιτελέσει. Και μια κυβέρνηση χωρίς δυναμική και αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση που δε θα κραυγάζει, θα είναι μια κυβέρνηση της ήσσονος προσπάθειας. 

Συνεπώς, το ΠΑΣΟΚ, για να αποκατασταθεί η συστημική τάξη, θα πρέπει, εκμεταλλευόμενο τη δυναμική του, να ξεπεράσει το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη μεριά το μόρφωμα που ταλαιπώρησε την ελληνική κοινωνία επί δώδεκα χρόνια θα πρέπει να μπει στο περιθώριο, για να αποκτήσει η πολιτική ζωή του τόπου την κανονικότητά της.