«Εμφυλιοπολεμικό» το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ ένα 24ωρο πριν ανοίξουν οι κάλπες

«Εμφυλιοπολεμικό» το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ ένα 24ωρο πριν ανοίξουν οι κάλπες

Ένα 24ωρο απέμεινε πριν ανοίξουν οι κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ και το κλίμα παραμένει εκρηκτικό ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα των υποψηφίων που διεκδικούν την προεδρία του κόμματος. Χθες κορυφώθηκε η σύγκρουση ανάμεσα σε Στ. Κασσελάκη - Ε. Αχτσιόγλου, οι οποίοι εξαπέλυσαν εκατέρωθεν «συντροφικά μαχαιρώματα», μέσω συνεντεύξεων, δηλώσεων, αναρτήσεων και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η αναφορά του Στέφανου Κασσελάκη που αποκάλεσε το ψευδοκράτος «κρατίδιο» ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα για μια από τις σφοδρότερες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους συνυποψηφίους για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και έντονων συζητήσεων μεταξύ των στελεχών του, αποκαλύπτοντας τη διχόνοια, που επικρατεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Τα ξημερώματα της Παρασκευής ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε διορθωτική δήλωση, τονίζοντας ότι πολλές υπάρχουν φορές που ψάχνει να βρει μια λέξη στα ελληνικά. Επίσης, σε νέο βίντεό του απήντησε σε όσα τον κατηγορούν, τονίζοντας ότι πατάει στην πολιτική παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου και του Αλέξη Τσίπρα.

«Εγώ πατάω στην πολιτική παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου και του Αλέξη Τσίπρα στην εξωτερική πολιτική και στα εθνικά μας θέματα. Δεν έχω στο πλευρό μου κανέναν βουλευτή, που να θεωρεί τη μουσουλμανική μειονότητα τουρκική. Δεν έχω στο πλευρό μου κανέναν βουλευτή που να πιστεύει ότι δεν υπήρξε γενοκτονία των Ποντίων. Τα ερωτήματα περί πατριωτισμού αλλού, όχι σ’ εμένα» τόνισε.

«Δεν έχω τη θέση ότι επρόκειτο περί γλωσσικού ολισθήματος. Βεβαίως ανακάλεσε. Αποδεικνύει την ανετοιμότητά του να αναλάβει τη συγκεκριμένη θέση» σχολίασε η Έφη Αχτσιόγλου, επισημαίνοντας ότι είναι «σφάλμα που αποκαλύπτει άγνοια για ένα από τα πιο κρίσιμα θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής».

Μιλώντας στο Star το βράδυ της Παρασκευής η υποψήφια για την ηγεσία του κόμματος υποστήριξε ότι η ίδια μπορεί να είναι εγγυήτρια της ενότητας στην παράταξη, επικαλούμενη την εμπειρία της, αλλά και τη συνύπαρξή της με τους συντρόφους της στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Είναι σημαντικό, όπως είπε, να υπάρχει ένα κοινό πολιτικό σχέδιο, το οποίο θα τηρείται απ' όλους, ώστε να μην μπερδεύονται και οι πολίτες, αλλά και ν' αποφεύγονται οι προσωπικές επιθέσεις (σ.σ. «ανθρωποφαγικές», όπως τις χαρακτήρισε) και οι στοχοποιήσεις.

Μάλιστα δεν έλειψαν και οι απειλές διαγραφών από τα δύο στρατόπεδα. Όταν η Έφη Αχτσιόγλου ρωτήθηκε αν θα κάνει διαγραφές, είπε πως αν χρειαστεί, διότι, όπως ξεκαθάρισε, «η αυστηρή τήρηση των κανόνων είναι κορυφαία παράμετρος».

Νωρίτερα, είχε σχολιάσει πως «άνθρωπός που είναι στο πλευρό του είναι μόνιμα υβριστικός σε μένα και άλλα στελέχη. Δεν μπορεί να συνεχιστεί ο κατήφορος αυτός με τον κ. Πολάκη. Γι αυτό ζήτησα από τον Κασσελάκη να καταδικάσει αυτές τις πρακτικές».

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανταπάντησε στα πυρά της συνυποψήφιας  δημοσιοποιώντας email με προτάσεις που της είχε αποστείλει τον Ιούλιο και εκείνη όπως σημειώνει ουδέποτε του απάντησε.

«Δεν μου απάντησε ποτέ, είναι δικαίωμά της, όμως εγώ θεώρησα ηθική μου υποχρέωση να συνεισφέρω στον αγώνα της. Στηρίζω τη συναγωνίστριά μου δημόσια, ακούω «δε με στήριξες». Την αποκαλώ Έφη, όπως τον Αλέξη τον αποκαλώ πάντα Αλέξη, κι αντί για χέρι φιλίας το θεωρεί υποτίμηση», είπε.

Η κ Αχτσιόγλου αναρωτήθηκε από την πλευρά της αν επειδή δεν του απάντησε είναι λόγος να κατέβει υποψήφιος πρόεδρος και ανέφερε ότι: «όσες φορές έχω ζητήσει να γίνει διάλογος δεν έλαβα απάντηση». Ως παράδειγμα ανέφερε το ζήτημα του επαγγελματικού στρατού που έθεσε ο κ. Κασσελάκης, για το οποίο όπως σημείωσε, υπάρχουν τεράστια ζητήματα για τη χώρα.

Σφοδρή επίθεση στην Έφη Αχτσιόγλου εξαπέλυσε με ανάρτηση του ο Παύλος Πολάκης καλώντας σε υπερψήφιση του Στέφανου Κασσελάκη. «Έχεις κατέβει όλη τη σκάλα… και δείχνεις καθαρά τον δρόμο για την ανάγκη μαζικής υπερψήφισης του Στέφανου Κασσελάκη την Κυριακή 24/9!!» σημείωσε μεταξύ άλλων.

 

Να πέσουν οι τόνοι έχουν ζητήσει με ενωτική παρέμβασή τους οι δύο γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και πολλά στελέχη του κόμματος, καθώς η εικόνα που εξέπεμπε το κόμμα προς τους ψηφοφόρους του και την κοινωνία ήταν άκρως απογοητευτική.

Οι εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου πραγματοποιούνται οι επαναληπτικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την ανάδειξη Προέδρου. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 8:00 π.μ. και θα κλείσουν στις 8:00 μ.μ, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΕΦΕ.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι ψήφισαν στις 17 Σεπτεμβρίου και όσοι είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και καταχωρημένοι στο μητρώο μελών και ας μην ψήφισαν την περασμένη Κυριακή.

Νέα μέλη δεν έχουν δικαίωμα εγγραφής και ψήφου. Για να ψηφίσει κανείς χρειάζεται αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή Βιβλιάριο Υγείας ή Άδεια Διαμονής ή Visa ή Μπλε Βεβαίωση.

Έχουν οριστεί 538 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα. Μπορείτε να τα βρείτε στη διεύθυνση https://vote.syriza.gr/mathe-poy-psifizeis/

Για τους κατοίκους του εξωτερικού, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023 από ώρα 0:00 (μεσάνυχτα Σαββάτου προς Κυριακή) μέχρι τις 8:00 μ.μ. της Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου. Δικαίωμα ψήφου έχουν τα εγγεγραμμένα μέλη και όσα είχαν εγγραφεί στον i-syriza μέχρι και Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023.

Διαβάστε Περισσότερα