Ε.Βενιζέλος: Για «συστηματική προσπάθεια παραπλάνησης» επέκρινε την κυβέρνηση

Ε.Βενιζέλος: Για «συστηματική προσπάθεια παραπλάνησης» επέκρινε την κυβέρνηση

Για «συστηματική προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης», με αποτέλεσμα «να χαθούν 7 πολύτιμοι μήνες, επειδή δεν γινόταν διαπραγμάτευση» επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ κα την κυβέρνηση ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξή του, το μεσημέρι, στην τηλεόραση του Σκάι, και επανέλαβε ότι η λύση θα ήταν «μια κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας όλων των ευρωπαϊκών δυνάμεων».

Σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας για την γενοκτονία των Ποντίων είπε πως «ο κ. Φίλης θα έπρεπε να ασχολείται με τις αρμοδιότητές του», αλλά διαφώνησε ότι υπάρχει θέμα παραίτησής του, λέγοντας πως «η παραίτηση θα έπρεπε να υποβληθεί για θέματα ουσίας, για θέματα που αφορούν την εκπαιδευτική πολιτική, αυτό αφορά τον κ. Τσίπρα και τη σχέση του με τα στελέχη του».

«Ο κ. Φίλης θα έπρεπε να ασχολείται με τις αρμοδιότητές του και με τη λειτουργία ακριβώς του εκπαιδευτικού συστήματος και πρωτίστως των δημοσίων σχολείων. Βλέπετε ότι ανοίγει συνεχώς θέματα τα οποία υπερβαίνουν τις αρμοδιότητές του και δεν συνιστούν και ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό παράδειγμα» ανέφερε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και χαρακτήρισε «ατυχέστατο αυτό που συνέβη με την αμφισβήτηση της γενοκτονίας, με την αμφισβήτηση ενός νόμου που έχει ψηφίσει η Βουλή».

Ο κ. Βενιζέλος επέκρινε την κυβέρνηση, ότι επί 7 μήνες δεν γινόταν διαπραγμάτευση, με αποτέλεσμα να επιδεινωθούν όλα τα οικονομικά μεγέθη και «με την πλάτη στον τοίχο να πάμε να διαπραγματευτούμε εντός εισαγωγικών, μέσα σε ελάχιστες ώρες, ένα πακέτο το οποίο βέβαια ήταν πολύ πιο επώδυνο από αυτό που είχε προταθεί πριν το δημοψήφισμα [...] και φυσικά από αυτό που θα είχαμε συμφωνήσει εμείς με βάση το περιβόητο mail Χαρδούβελη».

Για το ασφαλιστικό είπε πως είναι «τεράστιο, σχεδόν άλυτο πρόβλημα, επειδή δεν έχουμε προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας», γιατί «δεν μπορείς να λύσεις το ασφαλιστικό υπό συνθήκες ύφεσης και ανεργίας της τάξεως του 27–28%», ενώ σε άλλο σημείο τόνισε: «Εάν δεν αναταχθεί η οικονομία, εάν δεν ξαναπιάσουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, εάν δεν συνδέσουμε το ασφαλιστικό με το φορολογικό σύστημα και με το αναπτυξιακό μοντέλο και αν δεν μιλήσουμε ταυτόχρονα για δημόσιο σύστημα αλλά και συμπληρωματικά στοιχεία επαγγελματικής και ιδιωτικής ασφάλισης, δεν θα έχουμε επαρκές επίπεδο».

Εξηγώντας τον όρο "στασιμοχρεοκοπία", που χρησιμοποίησε σε άλλη συνέντευξή του («σημαίνει ότι θα σερνόμαστε, χωρίς να βυθιζόμαστε, αλλά και χωρίς να απογειωνόμαστε», όπως είπε), σημείωσε πως εκτιμά ότι «δεν υφίσταται grexit, για λόγους πολιτικούς αλλά και γιατί και η επένδυση που έχει γίνει ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Ελλάδα είναι τεράστια».

Για τα "κόκκινα" δάνεια, είπε πως «θα βρεθούν λύσεις για τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά, όχι επειδή τους κάνει χάρη ο κ. Τσίπρας, αλλά επειδή αυτό απορρέει από τη λογική του ίδιου του συστήματος του τραπεζικού».

Μιλώντας για το προσφυγικό, χαρακτήρισε επικίνδυνη τη σύνδεση του προσφυγικού με την εξωτερική πολιτική και με θέματα άμυνας και ασφάλειας, ενώ είπε πως «ως πρόβλημα πολιτικό κατά βάση δείχνει την ανεπάρκεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η Ευρώπη παίζει περιορισμένο ρόλο, δυστυχώς, ως πολιτική οντότητα. Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα και φαίνεται και στο προσφυγικό» ανέφερε και σημείωσε πως το κόστος της διαχείρισης πρέπει να το επωμισθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από τους κανόνες της αλληλεγγύης κι όχι η Ελλάδα.

Ανέφερε, επίσης, πως η ταυτοποίηση, ο έλεγχος και η κατανομή πρέπει να γίνονται επί τουρκικού εδάφους, «γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος να οδηγούμε τους ανθρώπους στην περιπέτεια των διακινητών και σε απώλειες ζωών κυρίως παιδιών και γυναικών», σημειώνοντας πως το ίδιο είπε και ο Τσίπρας, «σήμερα με καθυστέρηση εβδομάδων».

Τέλος, ερωτώμενος για το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος είπε πως έχει μια εξαιρετική παρουσία στη Βουλή, μίλησε «για την ανάγκη να συγκροτηθεί ο κεντρώος χώρος, όχι μόνον ο χώρος της Κεντροαριστεράς αλλά ο ευρύτερος…», ενώ σε σχέση με την κυβέρνηση, είπε πως «το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ούτε ρεζέρβα του κ. Τσίπρα, ούτε αντικαταστάτης του κ. Καμμένου, ούτε πρόθυμος εταίρος κανενός». «Εμείς πάντα προτάσσουμε το εθνικό συμφέρον, αλλά το εθνικό συμφέρον δεν υπηρετείται με μίζερες μικροκομματικές λύσεις, υπηρετείται με υπερβάσεις και με γενναίες κινήσεις», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ