Δημοσκόπηση ΗΠΑ: Δύο στους τρεις Αμερικανούς φοβούνται πως θα προκληθούν ταραχές μετά τις εκλογές
(AP Photo/John Minchillo, File)
(AP Photo/John Minchillo, File)

Δημοσκόπηση ΗΠΑ: Δύο στους τρεις Αμερικανούς φοβούνται πως θα προκληθούν ταραχές μετά τις εκλογές

Δύο στους τρεις Αμερικανούς ανησυχούν για ξέσπασμα βίαιων ταραχών μετά τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου μεταξύ του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Ρεπουμπλικανού προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 3.934 ενήλικες στις ΗΠΑ αποκάλυψε μια ευρεία ανησυχία ότι στις ΗΠΑ μπορεί να επαναληφθεί η αναταραχή που ακολούθησε την εκλογική ήττα του Τραμπ το 2020, όταν ο ψευδής ισχυρισμός του τότε προέδρου ότι η ήττα του ήταν αποτέλεσμα απάτης ώθησε χιλιάδες οπαδούς του να εισβάλουν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ θέτει και πάλι τις βάσεις για να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα σε περίπτωση που χάσει από τον Μπάιντεν για δεύτερη φορά.

Περίπου το 68% των ερωτηθέντων στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση -συμπεριλαμβανομένου του 83% των Δημοκρατικών και του 65% των Ρεπουμπλικάνων- δήλωσαν ότι συμφωνούν με τη δήλωση ότι ανησυχούν ότι οι εξτρεμιστές θα καταφύγουν στη βία, εάν δεν είναι ευχαριστημένοι με το εκλογικό αποτέλεσμα.

Συνολικά, το 15% των ερωτηθέντων διαφώνησε και το 16% δεν ήταν σίγουρο.

Σε πρόσφατες συνεντεύξεις του, ο Τραμπ αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι θα αποδεχθεί το εκλογικό αποτέλεσμα και σε προεκλογικές συγκεντρώσεις παρουσίασε τους Δημοκρατικούς ως απατεώνες.

Έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης όπου διεξάγεται η ποινική δίκη του για τα χρήματα που έχει πάρει για να αποσιωπηθεί, συνάδελφοί του Ρεπουμπλικάνοι αξιωματούχοι επαναλάμβαναν το ψεύδος ότι οι εκλογές του 2020 του εκλάπησαν.