field_kentriki_fotografia
Βρετανία: Αίτημα να απαγορευθεί η είσοδος του D. Trump στη χώρα

Οι βρετανοί βουλευτές θα συζητήσουν σήμερα αίτημα να απαγορευθεί η είσοδος στη Βρετανία του υποψήφιου για το προεδρικό χρίσμα του αμερικανικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος D. Trump μετά τα σχόλιά του για τους μουσουλμάνους, μια συζήτηση που ο όμιλος του Trump στη Σκωτία χαρακτήρισε "παράλογη" απώλεια κοινοβουλευτικού χρόνου.

Τον περασμένο μήνα, ο Trump προκάλεσε σάλο με τα σχόλιά του ότι θα πρέπει να απαγορευθεί στους μουσουλμάνους η είσοδος στις ΗΠΑ, μετά τον θάνατο 14 ανθρώπων στην Καλιφόρνια από τα πυρά δυο μουσουλμάνων για τους οποίους το FBI έκανε γνωστό πως είχαν ριζοσπαστικοποιηθεί.

Μια διακήρυξη, που ζητούσε να απαγορευθεί στον βρετανό μεγιστάνα της αγοράς ακινήτων η είσοδος στη Βρετανία, υπογράφηκε από περισσότερους από μισό εκατομμύριο ανθρώπους.

Η βρετανική κυβέρνηση απαντά σε όλες τις διακηρύξεις που υπογράφονται από περισσότερους από 10.000 ανθρώπους και το θέμα εξετάζεται για να συζητηθεί στο κοινοβούλιο αν οι υπογραφές φτάσουν τις 100.000.

Η συζήτηση θα αρχίσει γύρω στις 18:30 (ώρα Ελλάδας) και δεν θα ακολουθήσει ψηφοφορία. Μόνο η υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι μπορεί να εκδώσει διαταγή απαγόρευσης της εισόδου στη Βρετανία και ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει δηλώσει πως, μολονότι τα σχόλια του Trump ήταν διχαστικά, δεν υποστηρίζει να του απαγορευθεί η είσοδος στη χώρα.

Ο Trump έχει απειλήσει, σε περίπτωση που του απαγορευθεί η είσοδος, να ακυρώσει προγραμματισμένες επενδύσεις ύψους 700 εκατ. στερλινών σε γήπεδα γκολφ στη Σκωτία.

"Αυτό που θα κάνω σήμερα είναι να ζητήσω από την Τερέζα Μέι να φανεί συνεπής ως προς την προσέγγισή της σε ανθρώπους που κηρύσσουν το μίσος", δήλωσε σήμερα στο BBC η βουλευτής Τασμίνα Άχμεντ-Σέιχ του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος, η οποία τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης.

"Αν θέλουμε να μας παίρνουν στα σοβαρά, οι ίδιοι κανόνες θα πρέπει να εφαρμόζονται ανεξάρτητα από το ποιος είσαι, επειδή διαφορετικά αυτό που λέμε είναι πως, αν είσαι προεδρικός υποψήφιος, μπορείς να λες ό,τι θέλεις – και δεν μπορείς".

Όμως ο αντιπολιτευόμενος Εργατικός βουλευτής Πολ Φλιν, ο οποίος θα ηγηθεί της συζήτησης, δήλωσε πως, ενώ τα σχόλια του Τραμπ ήταν χειρότερα απ'' αυτά πολλών ανθρώπων η είσοδος των οποίων είχε απαγορευθεί προηγουμένως από τη Βρετανία, η επιβολή μιας απαγόρευσης στον Trump το μόνο που θα πετύχαινε θα ήταν να του δώσει ακόμη περισσότερη δημοσιότητα.

"Δυστυχώς μια απαγόρευση θα τον βοηθήσει στην Αμερική και εκεί είναι που έχει σημασία η κοινή γνώμη στο θέμα αυτό. Θα του έδινε πιθανόν τον φωτοστέφανο του θύματος και του μάρτυρα και θα προσήλκυε έτσι περισσότερη υποστήριξη", δήλωσε.

Στη Σκωτία, ο οργανισμός Trump International Golf Links εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επικρίνει τη συζήτηση στο κοινοβούλιο.

"Είναι παράλογο να σπαταλάται πολύτιμος κοινοβουλευτικός χρόνος για να συζητηθεί ένα θέμα που ετέθη στο πλαίσιο των αμερικανικών προεδρικών εκλογών", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

"Το να σκέφτεται το Ηνωμένο Βασίλειο να απαγορεύσει την είσοδο κάποιου που έκανε μια δήλωση στην Αμερική, για τα αμερικανικά σύνορα στη διάρκεια μιας αμερικανικής προεκλογικής εκστρατείας, είναι γελοίο".

Στην ανακοίνωση προστίθεται: "Οι πολιτικοί μας θα έκαναν καλύτερα να συζητούν πώς θα επιλύσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η δική μας χώρα και ο λαός της, όπως τις δεκάδες χιλιάδες απώλειες θέσεων εργασίας στην πετρελαϊκή βιομηχανία και τις χιλιάδες άλλες περικοπές θέσεων εργασίας που προγραμματίζονται".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ