Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για την «αναστολή της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου από άτομα που εισέρχονται στη χώρα παράνομα με οποιοδήποτε πλωτό μέσο που προέρχεται από τη Βόρεια Αφρική».
Όπως αναφέρεται στην τροπολογία «τα άτομα αυτά επιστρέφονται, χωρίς καταγραφή, στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής». Η διάταξη ισχύει για χρονικό διάστημα τριών μηνών, με δυνατότητα συντόμευσης της διάρκειας με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείο Ανάπτυξης με τίτλο «Αναμόρφωση του πλαισίου νια την επαγγελματική κατάρτιση υπαλλήλων που χειρίζονται δημόσιες συμβάσεις», το οποίο έχει προγραμματιστεί να τεθεί προς συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, αύριο Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2025.
Συγκεκριμένα, η ρύθμιση προβλέπει την προσωρινή αναστολή της δυνατότητας υποβολής αιτήσεων ασύλου για συγκεκριμένες κατηγορίες προσώπων που εισέρχονται παράνομα στη χώρα, χρησιμοποιώντας πλωτά μέσα από τη Βόρεια Αφρική. Σύμφωνα με την τροπολογία, τα πρόσωπα αυτά επιστρέφονται άμεσα στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής τους, χωρίς να προηγείται καταγραφή.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, η ρύθμιση κρίνεται αναγκαία λόγω της αυξημένης πίεσης που δέχεται η χώρα από ροές υπηκόων τρίτων χωρών μέσω θαλάσσης και κυρίως από τη Βόρεια Αφρική.
Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι οι αφίξεις από τη Λιβύη, βάσει στοιχείων του Λιμενικού Σώματος, παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 320% το διάστημα από 1ης Ιανουαρίου έως 8 Ιουλίου 2025, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024. Επιπλέον, μόνο τις τελευταίες δέκα ημέρες καταγράφηκαν περισσότερες αφίξεις από τη Λιβύη απ’ ό,τι σε ολόκληρο το έτος 2024.
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ αναφέρει: «Η τροπολογία κατατέθηκε. Αύριο ψηφίζεται η αναστολή υποβολής και εξέτασης αιτήσεων ασύλου. Όσοι παράνομα μπαίνουν δεν δεχόμαστε αιτήσεις ασύλου, συλλαμβάνονται, κρατούνται και μόνο επιστρέφονται. Διάταξη προάγγελος των ποινικών διατάξεων που θα ορίζουν φυλακή ή επιστροφή».
Η τροπολογία κατατέθηκε. Αύριο ψηφίζεται η αναστολή υποβολής και εξέτασης αιτήσεων ασύλου. Όσοι παράνομα μπαίνουν δεν δεχόμαστε αιτήσεις ασύλου, συλλαμβάνονται, κρατούνται και μόνο επιστρέφονται. Διάταξη προάγγελος των ποινικών διατάξεων που θα ορίζουν φυλακή ή επιστροφή. pic.twitter.com/wFNEkuH2mB
— Θάνος Πλεύρης (@thanosplevris) July 9, 2025
Κυρ. Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Όποιος εισέρχεται παράνομα θα συλλαμβάνεται - Αναστολή εξέτασης ασύλου
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του για το μεταναστευτικό στη Βουλή το μεσημέρι της Τετάρτης και συγκεκριμένα στη διάρκεια της συζήτησης που άρχισε στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Διασφάλιση δημοσιονομικής ισορροπίας: Μεταρρύθμιση πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης» έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πως «η δίοδος για τους παράνομους μετανάστες κλείνει».
«Η Ελλάδα προχωρά στην αναστολή των εξετάσεων ασύλου για 3 μήνες για όσους μετανάστες καταφτάνουν στην Ελλάδα από τη Β. Αφρική με πλωτά μέσα», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.
Παράλληλα, ανακοίνωσε την κυβερνητική απόφαση τη δημιουργία μιας σε πρώτη φάση και ενδεχομένως δεύτερης δομής στην Κρήτη, με στόχο να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο και τοπικά, κρατώντας αυτούς που εισέρχονται παράνομα, προσθέτοντας ότι «οι συζητήσεις μας τόσο με τη δυτική όσο και με την ανατολική Λιβύη εξακολουθούν και συνεχίζονται».
Πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις μας με τη Λιβύη – και με τις δύο αρχές – εξακολουθούν να συνεχίζονται. Διαμήνυσε ωστόσο ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό «είναι διατεθειμένες να συνεργαστούν με τις αρχές Λιβύης ώστε να αποτρέψουν αναχώρηση βαρκών από τις ακτές» της χώρας ή στην περίπτωση που οι βάρκες αυτές αναχωρήσουν, «να επιστρέφουν από εκεί που ξεκίνησαν πριν εισέλθουν στα διεθνή ύδατα».
«Η δίοδος προς την Ελλάδα κλείνει», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης κι έστειλε «μήνυμα προς όλους τους διακινητές και προς όλους τους δυνητικούς πελάτες τους ότι τα χρήματα που δαπανούν ενδεχομένως να είναι παντελώς χαμένα».
«Θα είναι πολύ πιο δύσκολο να φτάσει κάποιος στην Ελλάδα μέσω θαλάσσιας οδού. Η απάντησή μας είναι νόμιμη αλλά και πολύ πιο αυστηρή. Θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί αύριο η διάταξη», κατέληξε.
Αναλυτικά το σημείο της ομιλίας του πρωθυπουργού
Κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου πριν μπω στο κυρίως σώμα της ομιλίας μου να κάνω κάποια αρχικά σχόλια σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα και τα τελευταία γεγονότα που αφορούν τη Λιβύη.
Είναι γεγονότα τα οποία ασφαλώς αναδεικνύουν και την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος. Σύντομα, άλλωστε, θα υπάρξει αντίδραση και από τις Βρυξέλλες. Επιτρέψτε μου, όμως, να ενημερώσω την Εθνική Αντιπροσωπεία για ορισμένες αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν πριν από λίγη ώρα από την Ελληνική Κυβέρνηση σε μια σύσκεψη των συναρμοδίων Υπουργών.
Γνωρίζετε τους αριθμούς των παράνομων μεταναστών οι οποίοι έχουν φτάσει τις τελευταίες εβδομάδες στην Κρήτη. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η έκτακτη κατάσταση απαιτεί έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης και κατά συνέπεια η Ελληνική Κυβέρνηση πήρε την απόφαση να ενημερώσει και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί αύριο στο Κοινοβούλιο προχωρά στην αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου, αρχικά για τρεις μήνες, για όσους καταφθάνουν στην Ελλάδα από τη Βόρεια Αφρική με πλωτά μέσα.
Είναι μια απαραίτητη προσωρινή αντίδραση η οποία στηρίζεται ακριβώς στην ίδια νομική επιχειρηματολογία την οποία η Ελληνική Κυβέρνηση είχε χρησιμοποιήσει όταν επιτυχημένα αντιμετώπισε τη μεταναστευτική εισβολή στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020.
Όσοι μετανάστες, λοιπόν, εισέρχονται παράνομα στη χώρα, θα συλλαμβάνονται και θα κρατούνται.
Όπως ίσως γνωρίζετε, χθες στα διεθνή ύδατα νοτίως της Κρήτης έγινε μια επιχείρηση διάσωσης από ένα εμπορικό σκάφος. Η κατεύθυνση της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι οι διασωθέντες να μην αποβιβαστούν στην Κρήτη. Θα κατευθυνθούν στο Λαύριο και από εκεί θα μεταφερθούν σε φυλασσόμενες δομές του Υπουργείου Μετανάστευσης.
Η δεύτερη απόφασή μας αφορά τη δημιουργία μίας, σε πρώτη φάση, και ενδεχομένως δεύτερης, μόνιμης κλειστής δομής στην Κρήτη, έτσι ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο και τοπικά, κρατώντας αυτούς οι οποίοι εισέρχονται παράνομα των οποίων οι αιτήσεις ασύλου δεν θα μπορούν να εξετάζονται και σε μία, ενδεχομένως και δεύτερη, πρόσθετη δομή στην Κρήτη.
Τρίτον, οι συζητήσεις μας με τη Λιβύη, τόσο με τη νόμιμη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της δυτικής Λιβύης όσο και με την κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης, εξακολουθούν και συνεχίζονται. Όμως, θέλω να είμαι απολύτως σαφής ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, το Πολεμικό Ναυτικό, το ελληνικό Λιμενικό, είναι διατεθειμένες να συνεργαστούν με τις αρχές της Λιβύης έτσι ώστε να αποτρέψουμε, κατά προτίμηση, την αναχώρηση αυτών των βαρκών ή αυτών των πλοιαρίων από τις ακτές της Λιβύης ή όταν συμβαίνει αυτό, σε συνεργασία, όπου αυτό είναι εφικτό, με τις αρχές της Λιβύης, οι βάρκες αυτές να επιστρέφουν πίσω από εκεί που ξεκίνησαν πριν εισέλθουν στα διεθνή ύδατα και η οποιαδήποτε παρέμβαση, η οποιαδήποτε σωτηρία τους να μετατρέπεται ουσιαστικά σε μία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.
Εδώ, λοιπόν, ας είμαστε όλοι ξεκάθαροι. Και θα περιμένω και την τοποθέτηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης επί του θέματος αυτού.
Η Ελληνική Κυβέρνηση στέλνει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας ότι η δίοδος προς την Ελλάδα κλείνει. Και το στέλνει προς όλους τους διακινητές και προς όλους τους δυνητικούς πελάτες τους, ότι τα χρήματα τα οποία δαπανούν ενδεχομένως να είναι παντελώς χαμένα, διότι πια θα είναι πολύ πιο δύσκολο από ό,τι ήταν μέχρι σήμερα να μπορεί κανείς να φτάσει στην Ελλάδα διά της θαλάσσιας οδού.
Προφανώς, η αντίδρασή μας και η στάση μας θα είναι νόμιμη, αλλά θα είναι και πολύ αυστηρή.
Κατά συνέπεια, θα μπορέσουμε να ενημερώσουμε την Εθνική Αντιπροσωπεία για περισσότερες λεπτομέρειες όταν ο αρμόδιος Υπουργός καταθέσει τη σχετική διάταξη, η οποία, όπως σας είπα, θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί αύριο».