Αδ. Γεωργιάδης: Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι ο σχεδιασμός προγράμματος ΟΧΕ στον Αμβρακικό θα δουλέψει
Eurokinissi
Eurokinissi

Αδ. Γεωργιάδης: Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι ο σχεδιασμός προγράμματος ΟΧΕ στον Αμβρακικό θα δουλέψει

Παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη υπεγράφη σήμερα στο Υπουργείο η προγραμματική σύμβαση για τον σχεδιασμό προγράμματος Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) για την περιοχή του Αμβρακικού

Στόχος του προγράμματος είναι «η βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής του Αμβρακικού στηριγμένη στην προώθηση των αλιευτικών και λοιπών τοπικών προϊόντων, στην ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού υψηλής ποιότητας, στη δημιουργία υποδομών με σεβασμό στο ιδιαίτερο περιβάλλον της και στην ανάδειξη του μοναδικού πολιτιστικού της ενδιαφέροντος».

Τη σύμβαση υπέγραψαν ο Πρόεδρος της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ) ΑΕ, κ. Γιώργος Παπαδημητρίου και οι Δήμαρχοι Αρταίων, κ. Χρήστος Τσιρογιάννης, Πρέβεζας, κ. Νίκος Γεωργάκος, Ακτίου – Βόνιτσας, κ. Γιώργος Αποστολάκης, Δήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Γιώργος Κατσούλας καθώς και ο Δήμαρχος Ζηρού και Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Νοτίου Ηπείρου – Αμβρακικού ΑΕ – Αναπτυξιακός  Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΕΤΑΝΑΜ ΑΕ ΟΤΑ, κ.  Νίκος Καλαντζής (απουσίαζε στο εξωτερικό η Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά, κ. Ροζίνα Βαβέτση).

Παρέστη ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, πρ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σπήλιος Λιβανός.

Κατά την τοποθέτησή του ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε:

«Καταρχάς θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Αρταίων και όλους τους Δημάρχους γιατί αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο από ένα Δήμαρχο. 

Θέλω να σας πω ότι η ΟΧΕ είναι ένα εκπληκτικό εργαλείο το οποίο, όμως, δεν έχουμε αξιοποιήσει στην Ελλάδα. Είναι από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ με χαμηλή έως μηδενική απορρόφηση. Και είναι λυπηρό αυτό, διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μας δίνει ένα καταπληκτικό εργαλείο για να κάνουμε συνολική αξιοποίηση των πόρων σε διάφορες περιοχές και να τις αναβαθμίσουμε περιβαλλοντικά, τουριστικά, παραγωγικά, πολιτιστικά και αυτό δεν το έχουμε καταφέρει. 

Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι αυτό που συμφωνούμε σήμερα θα δουλέψει. Να πω ότι η ΜΟΔ είναι το πιο μεγάλο εργαλείο που έχει το ελληνικό κράτος για να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν έχουμε καλύτερο οργανισμό στην Ελλάδα από τη ΜΟΔ. Η ΜΟΔ έχει τα πιο εξειδικευμένα στελέχη τα οποία γνωρίζουν πώς να κάνουν τις μελέτες, πώς να κάνουν απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων και να είναι και γρήγοροι σε αυτό. 

Στην ανησυχία αν τελικά θα φτάσουμε σε έργα, θέλω να πω ότι αν γίνουν οι μελέτες δεν υπάρχει καμία τέτοια ανησυχία. Το πρόβλημά μας σήμερα δεν είναι να βρούμε πόρους. Ευτυχώς, πόρους έχουμε εξασφαλίσει πάρα πολλούς, είμαι περήφανος στην διάρκεια της θητείας μου πέτυχα να πάρουμε το μεγαλύτερο ποσό για το νέο ΕΣΠΑ που έχει πάρει η Ελλάδα ποτέ. 

Με δική μου απόφαση, και φυσικά με κατεύθυνση του κυρίου Πρωθυπουργού, δώσαμε στις Περιφέρειες 30% μεγαλύτερους πόρους και ένα κομμάτι πηγαίνει και στις ΟΧΕ από αυτό το 30%. Άρα, πόροι υπάρχουν, από το ΕΣΠΑ, το Αγροτικό Ταμείο φυσικά και το Ταμείο Ανάκαμψης. Συνολικά έχουμε πολλούς διαθέσιμους πόρους. 

Τι μας λείπουν; Μας λείπουν ολοκληρωμένες μελέτες που θα μας επιτρέψουν να απορροφήσουμε αυτούς τους πόρους. Γιατί αν δεν έχεις μελέτες, δεν μπορείς να ξοδέψεις λεφτά, είναι τόσο απλό. 

Η πρωτοβουλία, λοιπόν, που κάνουμε σήμερα τι χαρακτήρα έχει; Να αξιοποιήσετε οι έξι δήμοι την τεχνική αρτιότητα των πιο εξειδικευμένων στελεχών της δημόσιας διοίκησης για να γίνει η διαδικασία σωστά και να μπορούν να γίνουν τα έργα. 

Θα μου επιτρέψετε επικουρικά να σας πω ότι προσωπικά θεωρώ τη Δυτική Ελλάδα ένα θαύμα της φύσης. Δεν το λέω ως μισός Λευκαδίτης, προφανώς και η καταγωγή κάποιο ρόλο διαδραματίζει, αλλά η αλήθεια είναι πως είναι εκπληκτικό μέρος. 

Εμένα πάντα με εντυπωσιάζει το πώς έχει μείνει πίσω σε ανάπτυξη από την υπόλοιπη Ελλάδα. Οι αντικειμενικές δυνατότητες της περιοχής είναι τεράστιες. 

Ο δε Αμβρακικός είναι ένα στολίδι της φύσης και του πλανήτη. Οι μελέτες που θα γίνουν δεν θα κάνουν τίποτα άλλο παρά να σεβαστούν απολύτως το περιβάλλον και τη φυσική ομορφιά του Αμβρακικού κόλπου και να αξιοποιήσουν με το μέγιστο δυνατό τρόπο μία βιώσιμη ανάπτυξη, μία ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και στους κατοίκους, που θα δώσει θέσεις εργασίας και αναβάθμιση αυτού του τόπου για τα επόμενα 100 χρόνια. 

Τα χρήματα που θα διατεθούν είναι αρκετά χρήματα, θα είναι πάνω από 120 εκατομμύρια ευρώ. Και είμαι βέβαιος πως αφού φτάσαμε εδώ, δεν ήταν αυτονόητο ούτε βέβαιο ότι θα φτάναμε, νομίζω ότι πια θα γίνει. 

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα όλους τους Δημάρχους, το συνάδελφο, τον  Υπουργό, τον κύριο Λιβανό που είναι μαζί μας σήμερα εδώ. Και βεβαίως τη ΜΟΔ, τον Πρόεδρο αλλά και τα στελέχη της ΜΟΔ που έχουν αναλάβει αυτό το έργο. 

Η ΜΟΔ, θέλω να το πω αυτό, αναλαμβάνει πολλά αυτή την περίοδο, ξέρω ότι ανησυχείτε, αλλά με έχετε σύμμαχο μέχρι τέλους σε αυτή την προσπάθεια η οποία γίνεται, και πιστεύω ότι θα είμαι αποτελεσματικός».