Τζ. Πάιατ: «Το Καστελόριζο έχει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ όπως κάθε περιοχή στην ηπειρωτική χώρα»

Τζ. Πάιατ: «Το Καστελόριζο έχει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ όπως κάθε περιοχή στην ηπειρωτική χώρα»

Τη θέση των ΗΠΑ ότι τα νησιά, συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου, έχουν ακριβώς την ίδια υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ όπως και κάθε περιοχή στην ηπειρωτική χώρα, επεσήμανε σε δηλώσεις του ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα. Παράλληλα διευκρίνισε ότι ο όρος «αμφισβητούμενα ύδατα» που χρησιμοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφερόταν απλώς σε περιοχές όπου περισσότερες από μία χώρες προβάλλουν θαλάσσιες διεκδικήσεις.

«Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι ο όρος "αμφισβητούμενα" αναφέρεται απλώς σε περιοχές όπου περισσότερες από μία χώρες προβάλλουν θαλάσσιες διεκδικήσεις», τόνισε σε δήλωσή του Τζέφρι Πάιατ, προσθέτοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες γενικά δεν παίρνουν θέση σε διαφορές θαλάσσιων συνόρων άλλων κρατών, αλλά ως ζήτημα μιας μακροπρόθεσμης πολιτικής ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Κληθείς να σχολιάσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την αναφορά σε «αμφισβητούμενα νερά» στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις εξελίξεις στο Καστελόριζο, ο κ. Πάιατ δήλωσε επίσης: «Έχω επίσης επισημάνει πολλές φορές και θα το επαναλάβω και σήμερα, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τηρούν τις αρχές του διεθνούς ναυτικού δικαίου, βάσει των οποίων τα νησιά, συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου, έχουν ακριβώς την ίδια υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ όπως και κάθε περιοχή στην ηπειρωτική χώρα».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στο περιθώριο εκδήλωσης στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για την υποδοχή και προώθηση δυνάμεων της 101ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας των ΗΠΑ στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής άσκησης «Atlantic Resolve», επίκεντρο της οποίας είναι η Ρουμανία, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα τόνισε «το σαφές μήνυμα από την Ουάσινγκτον και από την Ευρώπη, που προτρέπει τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν επιχειρήσεις που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή, όπως σχέδια έρευνας για φυσικούς πόρους σε περιοχές, στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος αξιώνουν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Αυτός είναι ένας πολύπλοκος στρατηγικός χώρος», σημείωσε ο Αμερικανός πρέσβης και πρόσθεσε: «Θέλουμε οι φίλοι και οι σύμμαχοί μας στην περιοχή να προσεγγίσουν την ανάπτυξη πόρων σε πνεύμα συνεργασίας που παρέχει τη βάση για μια διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και αμοιβαία οικονομική ευημερία. Μονομερείς προκλητικές ενέργειες αντιτίθενται σε αυτόν τον στόχο. Επιτρέψτε μου λοιπόν να είμαι ξεκάθαρος: Μια ισχυρότερη και ασφαλέστερη Ελλάδα είναι προς το συμφέρον της Αμερικής και όπως ο υπουργός ('Αμυνας των ΗΠΑ) Έσπερ συζήτησε με τον υπουργό Παναγιωτόπουλο, αυτή την εβδομάδα, η συνεργασία μας εμβαθύνει μια πολύ σημαντική διμερή σχέση και ενισχύει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ που προωθεί την ευημερία και την ασφάλεια σε αυτήν τη στρατηγική περιοχή για όλους τους πολίτες μας».

Ερωτηθείς, δε, από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο της εκδήλωσης και για το αν θεωρεί πως θα υπάρξει αποκλιμάκωση της κρίσης, ο κ. Πάιατ εξέφρασε την ελπίδα πως θα υπάρχει συνέχεια στα σήματα που δείχνουν ότι υπάρχει μια τέτοια προοπτική. "Γνωρίζω ότι αυτή είναι η ελπίδα του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη, το ακούσαμε από τον υπουργό 'Αμυνας μόλις τώρα και σίγουρα οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμερίζονται αυτήν την ελπίδα και χρησιμοποιούμε τα διπλωματικά μας εργαλεία για την προώθηση αυτού του στόχου", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ, ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα δήλωσε ότι βρίσκονται σε ιστορικό υψηλό και θα συνεχίσουν να προχωρούν μπροστά προς όφελος τόσο των δύο χωρών όσο και της ευρύτερης περιοχής.

«Καθώς εορτάζουμε την 150η επέτειο από το άνοιγμα του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, αυτή η επίσκεψη καταδεικνύει περαιτέρω τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και προωθεί τους κοινούς στόχους άμυνας και ασφάλειας που έχουν κατοχυρώσει οι χώρες μας μέσω του διμερούς στρατηγικού διαλόγου και της επικαιροποιημένης συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας», σημείωσε ο κ. Πάιατ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του λιμένα Αλεξανδρούπολης που θα πραγματοποιηθεί συνδυασμένη μεταφορά πλοίου- τρένου στο νότιο μέρος του νέου terminal.

Ο κ. Πάιατ ευχαρίστησε τον υπουργό Εθνικής 'Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, όπως επίσης τις τοπικές αρχές καθώς και το Γενικό Επιτελείο Στρατού, τη 12η Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού (με έδρα την Αλεξανδρούπολη) αλλά και τη διοίκηση του λιμανιού και την τοπική κοινωνία για τη στήριξη και τη φιλοξενία που επέδειξαν προς τους στρατιώτες της 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας και της «21 Theater Sustainment Command», στο πλαίσιο αυτής της μετακίνησης, επισημαίνοντας ότι ορισμένοι εξ αυτών θα επιστρέψουν το προσεχές φθινόπωρο για χειμερινή εκπαίδευση στο Στεφανοβίκειο.

«Αυτή η ανάπτυξη των αμερικανικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη και η επιστροφή το φθινόπωρο της 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας για χειμερινή εκπαίδευση στην Κεντρική Ελλάδα, είναι απόδειξη της δέσμευσής μας στη συμμαχία ΗΠΑ-Ελλάδας. Δουλεύοντας από κοινού, η δέσμευσή μας αυτή ωφελεί την Ελλάδα, εμβαθύνει τις διμερείς μας σχέσεις και ενισχύει τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ, ενισχύοντας την ευρωπαϊκή ασφάλεια και σταθερότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης.