Τρικυμία στο Μαξίμου, κάνουν ό,τι μπορούν για να ανοίξει η ψαλίδα

Τρικυμία στο Μαξίμου, κάνουν ό,τι μπορούν για να ανοίξει η ψαλίδα

Του Γιάννης Κ.Τρουπή

Κάνουν ό,τι μπορούν αλλά προς την λάθος κατεύθυνση. Έχουν ανεβάσει στροφές αλλά προς την λάθος μεριά. Στο Μέγαρο Μαξίμου όλες οι επιλογές των τελευταίων ημερών μοιάζουν με την τέλεια συνταγή πολιτικής αυτοκαταστροφής. Με την πρώτη εβδομάδα μετά το δεύτερο γύρο των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών να έχει ολοκληρωθεί και την επίσημη προκήρυξη των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου να απέχει μόλις δύο 24ωρα, η εικόνα στο κυβερνητικό στρατόπεδο δε δείχνει ικανή, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, να μπορεί να πείσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει την ανατροπή.

Εάν ισχύει το ρητό πως “η αρχή είναι το ήμισυ του παντός”, τότε το κυβερνών κόμμα έχει κάνει λάθος εκκίνηση. Την ώρα που θα έπρεπε να έχει εξαπολύσει την μεγάλη αντεπίθεση με στόχο την αλλαγή των συσχετισμών που καταγράφηκαν στην ευρωκάλπη, ο κ. Τσίπρας παλεύει από την μία να βρει αφήγημα για να φτάσει στις 7 Ιουλίου και από την άλλη η ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του κόμματος κάθε άλλο παρά ευχάριστη είναι.

Μία γρήγορη αναδρομή στα όσα έγιναν στην πρώτη ουσιαστικά προεκλογική εβδομάδα, θα πείσει και τον πλέον δύσπιστο ότι το μονοπάτι που έχει επιλέξει να περπατήσει ο πρωθυπουργός δεν είναι το σωστό.

- Τις πρώτες μέρες της εβδομάδας που μας πέρασε (Δευτέρα-Τρίτη) τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και ο πρωθυπουργός μέσα από την συνέντευξή του στην ΕΡΤ έδειχναν ανίκανα να αντιληφθούν τόσο το μέγεθος όσο κυρίως τα αίτια της ήττας. Φυσιολογικό μεν αλλά εξαιρετικά επικίνδυνο μια και ο χρόνος μετράει εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ.

- Την Τετάρτη “άνοιξε” το θέμα των διευθετήσεων και των τακτοποιήσεων στη βουλή , όπου πρωταγωνίστησε η Τασία Χριστοδουλοπούλου , η οποία και αναγκάστηκε τελικά να βγει δημόσια και να δημοσιοποιήσει την πρόθεσή της να μην κατέλθει εκ νέου ως υποψήφια στις επερχόμενες εκλογές.

- Την Πέμπτη ο κ. Τσίπρας με μία σύντομη δήλωσή του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου επέστρεψε στην ρητορική του 2015, “φλέρταρε” με την επίκληση του φόβου και άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να επιστρέψει στην αντιευρωπαϊκή λογική ή τουλάχιστον σε μία παρόμοια μορφή. Μία επιλογή που από αρκετούς εκλήφθηκε ως ένδειξη επαρκούς επιχειρηματολογίας στο δρόμο προς τις εθνικές εκλογές.

Ενδεικτικό της νευρικότητας που επικρατεί στην κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι παρότι οι πληροφορίες ήθελαν τον κ. Τσίπρα το μεσημέρι της Παρασκευής να μεταβαίνει στο κοινοβούλιο και να απευθύνεται στην ολομέλεια ,για να υπερασπιστεί την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου τελικά ο πρωθυπουργός δεν πήγε ποτέ.

Παρότι λοιπόν η αυλαία της προεκλογικής περιόδου δεν έχει ακόμα ανοίξει και όλα μπορούν να συμβούν, αναμφίβολα το κυβερνών κόμμα άφησε μία εβδομάδα να πάει χαμένη. Με δεδομένο ότι το κλίμα που έχει ήδη διαμορφωθεί από τις ευρωπαϊκές και περιφερειακές εκλογές δίνει το προβάδισμα στην ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την πολυτέλεια να βλέπει τις μέρες να περνούν,κάτι που έγινε τις πρώτες εφτά μέρες μετά το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Παρότι λοιπόν το αποτέλεσμα της εθνικής κάλπης δεν έχει ακόμα κριθεί, οι πρώτες ενδείξεις για την επιχείρηση ανάκαμψης του κυβερνώντος κόμματος δεν είναι καθόλου ευνοϊκές για τον Αλέξη Τσίπρα.