Έτοιμα όλα τον Ιανουάριο για να ξεκινήσει ο εμβολιασμός

Έτοιμα όλα τον Ιανουάριο για να ξεκινήσει ο εμβολιασμός

Τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο την υλοποίηση του σχεδίου για την εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε η προετοιμασία για την παραλαβή, αποθήκευση και διανομή των εμβολίων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο θα κλείνουν ραντεβού οι πολίτες για τον εμβολιασμό τους στα 1018 εμβολιαστικά κέντρα που θα λειτουργούν στην Ελλάδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «ο προγραμματισμός αυτός πρέπει να αποτελέσει την απόλυτη προτεραιότητα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης». Επισήμανε, επίσης, ότι στο διάστημα αυτό το Υπουργείο Υγείας πρέπει παράλληλα να εξακολουθήσει να είναι επικεντρωμένο στη λειτουργία του Συστήματος Υγείας, αφού η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν θα πρέπει να υπάρχει καμιά απολύτως χαλάρωση. 

Επιπροσθέτως, τονίστηκε ότι είναι απαραίτητη η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στην επιστήμη και να πειστούν όσοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την ασφάλεια του εμβολίου. Επισημάνθηκε δε ότι κρίσιμη σε αυτό τον τομέα θα είναι η συμβολή της ιατρικής κοινότητας. Η σύσκεψη προετοιμασίας θα πραγματοποιείται σε τακτική βάση προκειμένου όλα να είναι έτοιμα και να ξεκινήσει ο εμβολιασμός αμέσως μετά την παραλαβή των εμβολίων που, με τα σημερινά δεδομένα, αναμένεται εντός του Ιανουαρίου.


 

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού, Θανάσης Κοντογεώργης, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής, Γιώργος Μυλωνάκης και ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή, Μιχάλης Μπεκίρης.

Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός - Δύο εκατομμύρια πολίτες τον πρώτο μήνα

Ως τις 20 Δεκεμβρίου η χώρα θα είναι πανέτοιμη να υποδεχθεί τα εμβόλια κατά του πανδημικού ιού και στη συνέχεια θα περιμένει την έγκρισή τους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Η έναρξη του εμβολιασμού αναμένεται να ξεκινήσει περίπου στα μέσα Ιανουαρίου, καθώς η έγκριση για το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech έχει προγραμματιστεί ως τις 29 Δεκεμβρίου και της Moderna ως τις 12 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Υγείας προτεραιότητα θα δοθεί στους υγειονομικούς και στις κλειστές δομές όπου διαμένουν ηλικιωμένοι και μετανάστες, καθώς και στις φυλακές. Οι υγειονομικοί θα εμβολιαστούν στις δομές υγείας της χώρας, ενώ για τις κλειστές δομές ο εμβολιασμός θα γίνει μέσω των ΤΟΜΥ. 

Η χώρα παρέλαβε χθες και τη δεύτερη παρτίδα των ψυγείων για την αποθήκευση και φύλαξη των εμβολίων της Pfizer/BioNTech, τα οποία χρειάζονται να συντηρούνται σε ψύξη - 70 βαθμών κελσίου.

Για την διανομή των εμβολίων σε ολόκληρη τη χώρα, θα γίνει χρήση της «ψυχρής αλυσίδας» διανομής που διαθέτουν ήδη οι φαρμακαποθήκες και οι συνεταιρισμοί φαρμακοποιών, καθώς όλα τα εμβόλια κατά του νέου κορονοϊού μπορούν να μεταφερθούν και σε θερμοκρασίες 2-8 βαθμών κελσίου τουλάχιστον για 5 ημέρες.

Στο μεταξύ, οι προσπάθειες που καταβάλλονται τώρα αφορούν την οργάνωση του συστήματος των ραντεβού μέσω sms, για την αποφυγή συνωστισμού.

Να σημειωθεί ότι θα λειτουργήσουν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε ολόκληρη τη χώρα. Από αυτά, τα 245 βρίσκονται στην 1η ΥΠΕ Αττικής, τα 135 στην 2η ΥΠΕ - Πειραιώς και Αιγαίου, τα 123 στην 3η ΥΠΕ - Θεσσαλονίκης, τα 129 στην 4η ΥΠΕ - Μακεδονίας και Θράκης, τα 144 στην 5η ΥΠΕ - Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, τα 176 στην 6η ΥΠΕ - Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων και τα 66 στην 7η ΥΠΕ - Κρήτης.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου προβλέπει την παραλαβή 25 εκ. δόσεων, και προγραμματίζεται ο εμβολιασμός 2,1 εκ. ατόμων κάθε μήνα, με ρυθμό εμβολιασμού περίπου 10 λεπτών κατ΄ άτομο.

Σχετικά με το πρόγραμμα εμβολιασμών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  κ. Πέτσας σημείωσε τις προάλλες ότι πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες άνω των 65 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός. Οι πολίτες θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού είτε μέσω sms, είτε διαδικτυακά, είτε μέσω τηλεφώνου. 

Κυρ. Πιερρακάκης: Η άυλη συνταγογράφηση, ο πιο απλός τρόπος για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Την εγγραφή στην άυλη συνταγογράφηση ενθαρρύνει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ώστε να κλείνουν οι πολίτες το ραντεβού τους για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού με τον πιο εύκολο, και απλό τρόπο.    

Αυτό υπογραμμίζει σε δηλώσεις του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης επισημαίνοντας ότι «εφόσον κάποιος έχει εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση -και αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 800.000 συμπολίτες μας το έχουν ήδη πράξει- το ραντεβού για το εμβόλιο θα κλείνεται αυτόματα, με τον πολίτη να ενημερώνεται μέσω SMS ή και e-mail γι' αυτό, με βάση τα στοιχεία που θα έχει δηλώσει κατά την εγγραφή του στο σύστημα».   

Επιπροσθέτως, έχουν σχεδιαστεί κι άλλοι τρόποι μέσω ψηφιακής πλατφόρμας στο gov.gr που θα αναπτυχθεί αλλά και μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας για όσους δεν έχουν εξοικείωση με ψηφιακά συστήματα. «Με αυτά τα πολλαπλά κανάλια εκτιμούμε πως θα είμαστε σε θέση να διευκολύνουμε σημαντικά τη διαχείριση μιας ιδιαίτερα απαιτητικής διαδικασίας εθνικής σημασίας» προσθέτει ο κ. Πιερρακάκης.   

Να σημειωθεί πως την άυλη συνταγογράφηση εμπιστεύονται και χρησιμοποιούν ήδη 860.639 πολίτες που έχουν εγγραφεί με τις τελευταίες ημέρες να μεγαλώνει ο αριθμός των εγγεγραμμένων.