ΓΔ: 899,90 2,35 (0,26 %)

Τζίρος: 83,99 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1990η
Τρίτη, 13 Απριλίου 2021

ΓΔ: 899,90 2,35 (0,26 %)

Τζίρος: 83,99 εκατ. €   RT

Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός στην Ελλάδα - Δύο εκατομμύρια πολίτες τον πρώτο μήνα

Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός στην Ελλάδα - Δύο εκατομμύρια πολίτες τον πρώτο μήνα

Ως τις 20 Δεκεμβρίου η χώρα θα είναι πανέτοιμη να υποδεχθεί τα εμβόλια κατά του πανδημικού ιού και στη συνέχεια θα περιμένει την έγκρισή τους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Η έναρξη του εμβολιασμού αναμένεται να ξεκινήσει περίπου στα μέσα Ιανουαρίου, καθώς η έγκριση για το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech έχει προγραμματιστεί ως τις 29 Δεκεμβρίου και της Moderna ως τις 12 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Υγείας προτεραιότητα θα δοθεί στους υγειονομικούς και στις κλειστές δομές όπου διαμένουν ηλικιωμένοι και μετανάστες, καθώς και στις φυλακές. Οι υγειονομικοί θα εμβολιαστούν στις δομές υγείας της χώρας, ενώ για τις κλειστές δομές ο εμβολιασμός θα γίνει μέσω των ΤΟΜΥ. 

Η χώρα παρέλαβε χθες και τη δεύτερη παρτίδα των ψυγείων για την αποθήκευση και φύλαξη των εμβολίων της Pfizer/BioNTech, τα οποία χρειάζονται να συντηρούνται σε ψύξη - 70 βαθμών κελσίου.

Για την διανομή των εμβολίων σε ολόκληρη τη χώρα, θα γίνει χρήση της «ψυχρής αλυσίδας» διανομής που διαθέτουν ήδη οι φαρμακαποθήκες και οι συνεταιρισμοί φαρμακοποιών, καθώς όλα τα εμβόλια κατά του νέου κορονοϊού μπορούν να μεταφερθούν και σε θερμοκρασίες 2-8 βαθμών κελσίου τουλάχιστον για 5 ημέρες.

Στο μεταξύ, οι προσπάθειες που καταβάλλονται τώρα αφορούν την οργάνωση του συστήματος των ραντεβού μέσω sms, για την αποφυγή συνωστισμού.

Σημειώνουμε ότι θα λειτουργήσουν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε ολόκληρη τη χώρα. Από αυτά, τα 245 βρίσκονται στην 1η ΥΠΕ Αττικής, τα 135 στην 2η ΥΠΕ - Πειραιώς και Αιγαίου, τα 123 στην 3η ΥΠΕ - Θεσσαλονίκης, τα 129 στην 4η ΥΠΕ - Μακεδονίας και Θράκης, τα 144 στην 5η ΥΠΕ - Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, τα 176 στην 6η ΥΠΕ - Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων και τα 66 στην 7η ΥΠΕ - Κρήτης.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου προβλέπει την παραλαβή 25 εκ. δόσεων, και προγραμματίζεται ο εμβολιασμός 2,1 εκ. ατόμων κάθε μήνα, με ρυθμό εμβολιασμού περίπου 10 λεπτών κατ΄ άτομο.

Σχετικά με το πρόγραμμα εμβολιασμών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  κ. Πέτσας σημειώνοντας ότι πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες άνω των 65 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός. Οι πολίτες θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού είτε μέσω sms, είτε διαδικτυακά, είτε μέσω τηλεφώνου» 

Χτες, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έκανε έκκληση στους πολίτες «να κλείσουν τα αυτιά τους σε όσους διακινούν θεωρίες συνωμοσίας και fake news» και επεσήμανε ότι ο επόμενο χρονικό διάστημα θα κριθούμε όλοι για τον τρόπο που θα κληθούμε να οργανωθούμε και να εμβολιάσουμε τους πολίτες.

Τι υποστηρίζουν οι ειδικοί

Σημειώνεται ότι ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θανάσης Δημόπουλος και ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ εκτίμησαν ότι μέσα στον Ιανουάριο θα μπορούσαν να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στη χώρα μας. Συγκεκριμένα ο κ. Μανωλόπουλος ανέφερε ότι αν και δύσκολο, ο πρώτος εμβολιασμός θα μπορούσε να γίνει ίσως και συμβολικά πριν από το τέλος του έτους.

Παράλληλα, ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ανέφερε σχετικά με το εμβόλιο ότι η έγκρισή του «είναι ουσιαστική και όχι τυπική». Οι αρμόδιοι παγκόσμιοι οργανισμοί κοιτούν τα δεδομένα σε βάθος και κάνουν ουσιαστικούς ελέγχους για να δώσουν την έγκρισή τους. Συνεπώς, «εφόσον δοθεί έγκριση αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές».

Σημείωσε δε, ότι ο εμβολιασμός θα είναι σε δύο δόσεις, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη αν θα χρειάζονται επαναληπτικές δόσεις.