Τι δεν είπε ο κ. Τσίπρας και προκαλεί ερωτηματικά για τον χρόνο εκλογών

Τι δεν είπε ο κ. Τσίπρας και προκαλεί ερωτηματικά για τον χρόνο εκλογών

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Είναι γνωστός για τις πολιτικές του «ζαριές». Ορισμένοι τον χαρακτηρίζουν «παίχτη», παρότι διαφωνούν κάθετα μαζί του. Άλλοι του αναγνωρίζουν το ένστικτο της πολιτικής αυτοεπιβίωσης. Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός εδώ και μερικά 24ωρα έχει αποφασίσει, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα, να τα «παίξει όλα για όλα» το βράδυ των ευρωπαϊκών εκλογών.

Μπορεί δημοσίως η οπισθοχώρηση από την λογική της «ψήφου εμπιστοσύνης» στη λογική της «δημοσκοπήσης», ως προς τον χαρακτήρα που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωκάλπη να έκανε πολλούς να θεωρήσουν ότι ο κ.Τσίπρας απλώς περιμένει το πολιτικό τέλος της κυβέρνησής του όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική και το αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου μπορεί να αποτελέσει πηγή ραγδαίων εξελίξεων.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, αν και στο δημόσιο λόγο τους φροντίζουν με κομψό τρόπο να υποβαθμίζουν την επερχόμενη εκλογική διαδικασία της 26ης Μαίου, η αλήθεια είναι ότι στο παρασκήνιο φορτσάρουν στην λογική του «όλα ή τίποτα». Πώς γίνεται αυτό;

Από την μία ο πρωθυπουργός μοιάζει να χτίζει ήδη την επιχειρηματολογία του γύρω από το ενδεχόμενο της ήττας στις ευρωεκλογές. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας την περασμένη Τετάρτη στο κοινοβούλιο χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές «ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του» ενώ μερικά 24ωρα αργότερα, στην συνέντευξη του στον Alpha, συνειδητοποιώντας πιθανότητα το ενδεχόμενο να τις χάσει, μετέτρεψε ξαφνικά την ψήφο εμπιστοσύνης σε δημοσκόπηση. Μία μετατόπιση, η οποία του δίνει το περιθώριο σε 12 μέρες όταν οι πολίτες θα ψηφίσουν για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, να πει προφανώς ότι απλώς «έλαβε το μήνυμα».

Από την άλλη, όποιος παρακολούθησε με προσοχή τις λεκτικές διατυπώσεις και τη γλώσσα του σώματος του κ.Τσίπρα στην τηλεοπτική του παρουσία το βράδυ της Δευτέρας, θα εντόπισε μία σειρά διατυπώσεων, οι οποίες αναιρούσαν η μία την άλλη σε διάστημα μερικών λεπτών. Πιο συγκεκριμένα στην αρχή της συνέντευξης του ο κ.Τσίπρας χαρακτήρισε ντέρμπι τις ευρωεκλογές, μετά «εκτίμησε» ότι θα τις κερδίσει και μερικά λεπτά αργότερα είπε μετά βεβαιότητας ότι δεν υπάρχει «ούτε μια στο εκατομμύριο» περίπτωση να τις χάσει. Πολλές και συνεχόμενες αντιφάσεις, οι οποίες αποτυπώνουν την νευρικότητα και την δυσκολία , με την οποία προσεγγίζει ο πρωθυπουργός εκείνη την βραδιά.

Παράλληλα όσοι παρακολούθησαν την συνέντευξη Τσίπρα στον Alpha έμειναν με μία απορία ή οποία δεν απαντήθηκε από τον πρωθυπουργό, παρά τις επίμονες ερωτήσεις του κ.Σρόιτερ.

Εάν τελικώς προκύψει η μία πιθανότητα στο εκατομμύριο και ο κ. Τσίπρας χάσει τις εκλογές τι θα κάνει; Θα μείνει πρωθυπουργός ή θα υποβάλει την παραίτησή του; Γιατί μπορεί πρώτος ο Αλέξης Τσίπρας και στην συνέχεια όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να τονίζουν ότι δεν υπάρχει «ούτε μία στο εκατομμύριο πιθανότητα να χάσουν στις εκλογές», όμως στην κάλπη υπάρχουν πάντα δύο επιλογές. Είτε κερδίζεις, είτε χάνεις. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει.

Την ίδια ώρα κυβερνητικά στελέχη προχωρούν και σε μία ακόμα κίνηση που προκαλεί συζητήσεις. Στο παρασκήνιο αφήνουν να εννοηθεί ότι υπάρχουν «μυστικές» δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες παρουσιάζεται μεγάλη μείωση της ψαλίδας μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι μάλιστα φτάνουν στο σημείο να τις επικαλεστούν ακόμα και μπροστά από τις τηλεοπτικές κάμερες, αποφεύγοντας όμως επιμελώς να δημοσιοποιήσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Είναι προφανές ότι το Μέγαρο Μαξίμου συντονισμένα προσπαθεί να ντοπάρει ψυχολογικά τα κομματικά στελέχη, τα οποία με την σειρά τους θα επιχειρήσουν να μεταφέρουν αυτό το κλίμα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την αύξηση της συσπείρωσης.