Τι αναφέρουν τα αιγυπτιακά ΜΜΕ για την επίσκεψη N. Παναγιωτόπουλου

Τι αναφέρουν τα αιγυπτιακά ΜΜΕ για την επίσκεψη N. Παναγιωτόπουλου

Στην επίσκεψη που πραγματοποίησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στην Αίγυπτο και ειδικότερα στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Αλ Σίσι αναφέρεται η ιστοσελίδα της εφημερίδας Akhbar Al-Youm.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αιγυπτιακής Προεδρίας, πρέσβη Μπάσαμ Ράντι, ο Πρόεδρος Αλ Σίσι τόνισε ότι προσβλέπει στην ανάπτυξη της στρατιωτικής συνεργασίας και των κοινών ασκήσεων μεταξύ των δύο χωρών. Στο πλαίσιο αυτό εξήρε το επίπεδο στο οποίο έχει φθάσει η συνεργασία αυτή κατά την τρέχουσα φάση, τόσο σε διμερές όσο και σε τριμερές επίπεδο μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, γεγονός που αντανακλάται στην κοινή στρατιωτική άσκηση «Μέδουσα 10» που βρίσκεται σε εξέλιξη με τη συμμετοχή δυνάμεων της Γαλλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος τόνισε επίσης ότι το τριμερές σχήμα συνεργασίας έχει ως κίνητρο τη γόνιμη κοινή δράση σε ένα υποδειγματικό πλαίσιο κοινού οράματος και ισορροπημένων θέσεων, που βασίζονται στον σεβασμό, την καλή γειτονία και τα αμοιβαία συμφέροντα, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, μακριά από τη λογική των εντάσεων και των προβλημάτων.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, ο Έλληνας υπουργός διαβίβασε στον Αλ Σίσι τους χαιρετισμούς του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Τόνισε ότι η επίσκεψή του στην Αίγυπτο αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη ανάπτυξη των στρατηγικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες καθοδηγούνται από τα κοινά συμφέροντα, τον αμοιβαίο σεβασμό και το ενδιαφέρον των δύο χωρών να εργαστούν για την επίτευξη ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε το ενδιαφέρον της Ελλάδας να ενισχύσει την εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών στον στρατιωτικό τομέα, καθώς και στους τομείς της ασφάλειας και της ανταλλαγής πληροφοριών.

Η ιστοσελίδα σημειώνει ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, ιδίως αναφορικά με τους τρόπους καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Συμφωνήθηκε να ενισχυθούν τα προγράμματα κοινών στρατιωτικών ασκήσεων μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς και σε τριμερές επίπεδο με την Κύπρο.

Ο Πρόεδρος Αλ Σίσι απηύθυνε τους χαιρετισμούς του στον Έλληνα Πρωθυπουργό, ευχαριστώντας την ελληνική πλευρά για τη θερμή υποδοχή και τη γενναιόδωρη φιλοξενία κατά την εποικοδομητική του επίσκεψη στην Αθήνα τον περασμένο μήνα. Τόνισε δε τις άριστες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου σε διάφορους τομείς και τις θετικές εξελίξεις που σημειώνονται σε όλα τα επίπεδα, καθιστώντας τις σχέσεις αυτές υπόδειγμα θετικής και εποικοδομητικής συνεργασίας στην περιοχή της Μεσογείου.

Σε σχετικό δημοσίευμά της, η ίδια ιστοσελίδα αναφέρεται στη συνάντηση που πραγματοποίησε ο κ. Παναγιωτόπουλος με τον Αιγύπτιο ομόλογό του.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, οι δύο υπουργοί είχαν εκτενείς συνομιλίες, κατά τις οποίες συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Συζητήθηκαν επίσης θέματα κοινού ενδιαφέροντος, υπό το φως της στρατιωτικής συνεργασίας και της μεταφοράς και ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών.

Ο Αιγύπτιος υπουργός τόνισε την εκτίμηση της χώρας του για τις σχέσεις της με την Ελλάδα και εξέφρασε το ενδιαφέρον της Γενικής Διοίκησης των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων να αυξήσει τους δεσμούς συνεργασίας και τις εταιρικές σχέσεις σε διάφορους στρατιωτικούς τομείς και σε τομείς της ασφάλειας.

Από την πλευρά του, ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε την ανάπτυξη που υπάρχει σε όλους τους τομείς των διμερών σχέσεων, επαινώντας τον αποτελεσματικό και ενεργό ρόλο της Αιγύπτου στον περιφερειακό και διεθνή περίγυρό της, ο οποίος επιτυγχάνει ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Αντιστράτηγος Mohamed Farid, Αρχηγός του Επιτελείου των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων, ορισμένοι ανώτεροι διοικητές των ενόπλων δυνάμεων, ο Πρέσβης και ο Ακόλουθος Άμυνας της Ελλάδας στο Κάιρο.

Συναφούς περιεχομένου δημοσιεύματα για τις επαφές του Υπουργού Εθνικής Άμυνας στο Κάιρο φιλοξενούνται και σε άλλα αιγυπτιακά ΜΜΕ.

Θερμή υποδοχή επεφύλαξε η ελληνική κοινότητα Αλεξανδρείας στον Ν. Παναγιωτόπουλο

Τη «χαρά, την αισιοδοξία, την τιμή και την υπερηφάνεια εκ μέρους της ελληνικής παροικίας της πόλης του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Γεωργίου Αβέρωφ και του Κωνσταντίνου Καβάφη» για την επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου στην Αλεξάνδρεια, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Αλεξάνδρειας, Ανδρέας Βαφειάδης. 

Υποδεχόμενος τον κ. Παναγιωτόπουλο στον ιστορικό χώρο του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου της πόλης, παρουσία του πρώην προέδρου της κοινότητας, Γιάννη Παπαδόπουλου και του νυν γενικού γραμματέα του πρεσβυγενούς οργανισμού, Δημήτρη Κάβουρα, ο αντιπρόεδρος κ. Βαφειάδης επεσήμανε προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας ότι «η κοινοτική επιτροπή της ελληνικής κοινότητας Αλεξάνδρειας, πού είναι η ψυχή του Ελληνισμού σε αυτή την πόλη, εκφράζει στο πρόσωπό σας την αγάπη μας για την πατρίδα, καθώς και τις ευχαριστίες μας και τη στήριξή μας στις δύσκολες στιγμές που περνάει η ανθρωπότητα».

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της ελληνικής παροικίας τόνισε ότι «παρακολουθούμε με ανησυχία και γνωρίζουμε τον τιτάνιο αγώνα που επιτελείτε και τον οποίο διεξάγετε με επιτυχία στον στρατιωτικό τομέα».

Ο κ. Βαφειάδης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι «οι Έλληνες που ζούμε σε αυτή την ιστορική πόλη, διαφυλάσσουμε ζωντανές τις αξίες του ελληνισμού και συγχρόνως ζούμε αρμονικά με τον φιλόξενο λαό της Αιγύπτου» και τόνισε ότι «οι δύο λαοί μας είναι υπέρμαχοι της ειρήνης, της καλής γειτονίας και της φιλίας των λαών της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Επικροτούμε τη στάση, που τηρεί η πατρίδα μας στην εξωτερική πολιτική και έχουμε εμπιστοσύνη στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας».

   Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, εξέφρασε την υπερηφάνεια του ως Μακεδόνας, που επισκέφθηκε την πόλη που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος, αλλά και ως Έλληνας που αισθάνεται υπερήφανος που οι Έλληνες της Αλεξάνδρειας «παραμένουν δυναμικοί και παρόντες και ενδιαφέρονται για την προκοπή της ελληνικής κοινότητας και για τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών». «Προσβλέπουμε στην πολύτιμη βοήθειά σας. Συγχαρητήρια για την εδώ ενεργή παρουσία σας», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

«Είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχει φοβερό περιθώριο να βελτιωθούν έτι περαιτέρω οι σχέσεις μας και οι ισχυροί δεσμοί φιλίας των δύο κρατών, που πάντοτε είχανε δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης και μάλιστα σε ένα περίπλοκο διεθνές περιβάλλον με πολλές προκλήσεις και απειλές, ιδίως στην Ανατ. Μεσόγειο», όπου η Ελλάδα και η Αίγυπτος συμβάλλουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, ιδιαίτερα μέσα από τις στενές σχέσεις τους, επεσήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις επιτελούν πολύ καλά τη δουλειά τους, έχουν πλήρη αίσθηση του εθνικού τους καθήκοντος, και της αποστολής τους», κατέληξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Στην επίσκεψή του στην Αλεξάνδρεια, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας συνοδεύουν ο Έλληνας πρέσβης στην Αίγυπτο, Νίκος Γαριλίδης και ο διευθυντής του διπλωματικού του γραφείου πρέσβης Ελευθέριος Αγγελόπουλος, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.