Τι αλλάζει στα ΕΛΠΕ - Τι ειπώθηκε στην συνάντηση με το ΥΠΕΝ

Τι αλλάζει στα ΕΛΠΕ - Τι ειπώθηκε στην συνάντηση με το ΥΠΕΝ

Το θέμα του στρατηγικού μετασχηματισμού των ΕΛΠΕ σε έναν ολοκληρωμένο Όμιλο παραγωγής και εμπορίας όλων των σύγχρονων μορφών ενέργειας και την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, με έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ήταν το αντικείμενο ενημερωτικής συνάντησης που είχε με την διοίκηση του ομίλου, για το νέο στρατηγικό σχεδιασμό μετεξέλιξης των ΕΛΠΕ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκτός από τον υπουργό Κώστας Σκρέκας, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων, Γιάννης Παπαθανασίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος, Ανδρέας Σιάμισιης και ο Γενικό Διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων, Γιώργος Αλεξόπουλος, παρουσία της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρας Σδούκου.

Οι επικεφαλής της διοίκησης των ΕΛΠΕ παρουσίασαν στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας τους βασικούς άξονες του μετασχηματισμού του Ομίλου, οι οποίοι προβλέπουν: 

- Επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής σχετικά με το ESG (Environmental, Social, Corporate Governance). Θα υιοθετηθεί η επενδυτική φιλοσοφία ESG, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη δέσμευση απέναντι στο περιβάλλον, την κοινωνία, την εταιρική διακυβέρνηση και γενικότερα τη βιωσιμότητα. Αναπροσαρμόζονται άμεσα οι στόχοι για τη μείωση των εκπομπών ρύπων, συμβάλλοντας σημαντικά στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου. 

- Αναπροσαρμογή επιχειρηματικής στρατηγικής και κατανομής κεφαλαίων, με επενδύσεις στην καινοτομία και την παραγωγή φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων. 

- Καθιέρωση σύγχρονης και κατάλληλης εταιρικής δομής, που θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα της εταιρείας. 

- Αναβάθμιση εταιρικής διακυβέρνησης στο πιο υψηλό επίπεδο, προκειμένου ο Όμιλος να βρίσκεται στην κορυφή των επενδυτικών επιλογών, αλλά και να διασφαλίζει τη διοίκηση με κανόνες διαφάνειας προς τις αγορές, τους μετόχους, τους εργαζόμενους και την κοινωνία. 

«Απέναντι στην μεγάλη πρόκληση της κλιματικής αλλαγής ο όμιλος ΕΛΠΕ, με πλήρη στήριξη και συνεργασία των βασικών μετόχων θα αναπτυχθεί ως ένας ολοκληρωμένος ενεργειακός όμιλος, επενδύοντας σε τεχνολογίες και προϊόντα που θα δημιουργήσουν ισχυρή προστιθέμενη αξία για την ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικονομία, διασφαλίζοντας παράλληλα τα συμφέροντα του Δημοσίου»,  δήλωση ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μετά τη συνάντηση.

Ο υπουργός επισήμανε ότι το στρατηγικό σχέδιο μετεξέλιξης του ομίλου, το οποίο είναι πλήρως εναρμονισμένο με τους εθνικούς στόχους της χώρας για την σταδιακή απεξάρτηση από ρυπογόνα καύσιμα, την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

«Οι επενδύσεις σε καινοτόμες τεχνολογίες και στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας δίνουν την δυνατότητα στα Ελληνικά Πετρέλαια να πρωταγωνιστήσουν στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης της νέας εποχής» τόνισε και συμπλήρωσε πως για πρώτη φορά υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο θα διασφαλίσει την ευημερία και την περαιτέρω ανάπτυξη της μεγαλύτερης εταιρείας ενέργειας στην νοτιοανατολική Ευρώπη, με βασικό στόχο τη διασφάλιση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, αλλά και τη δημιουργία νέων και υψηλά αμειβομένων θέσεων.

Ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ Γιάννης Παπαθανασίου, ανέφερε ότι ο σχεδιασμός για τα ΕΛΠΕ, εναρμονίζεται με τις διεθνείς εξελίξεις και αποσκοπεί  να παραμείνει ο Όμιλος όχι μόνο ο μεγαλύτερος ενεργειακός όμιλος στην νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά και να βελτιώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. «Είμαστε βέβαιοι ότι με την συνεργασία όλων των στελεχών και όλων των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, η προσπάθεια αυτή θα έχει επιτυχία και θα δώσει καινούργια πνοή στον όμιλο», τόνισε.

Ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Σιάμισιης υπογράμμισε ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια είναι μία από τις σημαντικότερες επιχειρηματικές μονάδες στην Ελλάδα και στην περιοχή, ένας όμιλος εταιρειών που έχει μία πολύ σημαντική πετυχημένη πορεία τα τελευταία 20 - 25 χρόνια. και πως για να πάμε μπροστά, στο μέλλον, θα πρέπει να σχεδιάσουμε με βάση το τι έρχεται και όχι το τι έχουμε ζήσει.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε σχεδιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μετεξέλιξης του Ομίλου, ούτως ώστε επιχειρηματικά να έχει την ίδια στρατηγική θέση και βαρύτητα τα επόμενα 20 - 30 χρόνια, να είναι ενταγμένος σε ένα ευρύτερο εθνικό σχέδιο μετάβασης στην εποχή της νέας ενέργειας και να βοηθήσει στο να πετύχουμε τους εθνικούς στόχους σε θέματα περιβάλλοντος και βεβαίως ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας, υπογράμμισε.

Το στρατηγικό σχέδιο εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από το ΔΣ των ΕΛΠΕ και πρόκειται να παρουσιαστεί σε έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων που έχει συγκληθεί για τις 20 Μαΐου.