Τελική ευθεία πριν από το μόνιμο άνοιγμα, Απρίλιος Μάιος οι κρίσιμοι μήνες

Τελική ευθεία πριν από το μόνιμο άνοιγμα, Απρίλιος Μάιος οι κρίσιμοι μήνες

Καθημερινές είναι πλέον οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να καθοριστούν οι κινήσεις της κυβέρνησης με στόχο την επόμενη μέρα της πανδημίας. Στο πρωθυπουργικό γραφείο υπάρχει αισιοδοξία ότι με τη βοήθεια της επιχείρησης «Ελευθερία» και τη συνεχή αύξηση των εμβολιασμένων θα μπορέσουμε μέσα στην άνοιξη η χώρα να αλλάξει σελίδα.

Μεγάλος στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι εντός του διμήνου Απριλίου Μαΐου η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα να έχει επανέλθει, προφανώς συνοδευόμενη με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Η αρχή, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, θα γίνει με το άνοιγμα του λιανεμπορίου μέσα στο Μάρτιο, χωρίς ακόμα να γνωρίζει την ακριβή ημερομηνία.

 Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων. «Η προσπάθεια είναι όταν οι επιστήμονες δώσουν το πράσινο φως για επανέναρξη του εμπορίου, αυτό να γίνει και να μην ξανακλείσει» τονίζει στο liberal.gr κυβερνητικό στέλεχος. Με άλλα λόγια η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η χώρα βιώνει το τελευταίο lockdown πριν από τη σταδιακή απελευθέρωση, η οποία ασφαλώς και θα είναι σταδιακή. Σταδιακή αλλά μόνιμη. 

Σε αυτή την προσπάθεια  επιστροφής στην κανονικότητα εντός της άνοιξης, βασικός σύμμαχος της κυβέρνησης είναι οι εμβολιασμοί. Στα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με τον σημερινό υπολογισμό, οι εμβολιασμοί θα έχουν ξεπεράσει το 1,5 εκατομμύρια, ένας αριθμός που παρέχει μία σχετική ασφάλεια για περαιτέρω ανοίγματα. Στο πλαίσιο αυτό ο κ.Μητσοτάκης έχει δώσει εντολή στους συνεργάτες τους να προετοιμαστούν για την επαύριο της πανδημίας προκειμένου οι πολίτες να αισθανθούν όσο το δυνατόν περισσότερο προστατευμένοι. Στην τελική φάση προετοιμασίας λοιπόν είναι σειρά  νομοσχεδίων που άπτονται της λεγόμενης καθημερινότητας όπως οι δομές εκπαίδευσης, οι εργασιακές σχέσεις, η τηλεργασία  στο δημόσιο (ήδη συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο) αλλά και τρόποι ενίσχυσης των πληγέντων από τον κορονοϊό σε βάθος χρόνου. 

Κεντρικός «παίχτης» πάντως στην επιχείρηση αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσε η πανδημία αναμένεται να είναι τα χρήματα που θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία από το Ταμείο Ανάκαμψης. Την περασμένη Παρασκευή μάλιστα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό η σχετική έκθεση που θα αποσταλεί στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, η οποία και περιλαμβάνει το πού θα κατευθυνθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια.