ΣΥΡΙΖΑ: «Παρών» σε τροπολογία για τους πληγέντες από τον «Ιανό»

ΣΥΡΙΖΑ: «Παρών» σε τροπολογία για τους πληγέντες από τον «Ιανό»
Η αίθουσα της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου

Τη μεσοβέζικη λύση του «παρών» επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ στην τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με την αποκατάσταση των πληγέντων του Ιανού από τον ΕΛΓΑ. Την ίδια τακτική, μάλιστα, ακολούθησαν τόσο η Ελληνική Λύση όσο και το ΜεΡΑ24 ενώ το ΚΚΕ είπε ξεκάθαρα «όχι». Πάντως, η ρύθμιση εγκρίθηκε με τις ψήφους τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του Κινήματος Αλλαγής.

Από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθώντας να δικαιολογήσει την άρνησή της να υπερψηφίσει τη ρύθμιση υποστήριξε με την τροπολογία δημιουργούνται αγρότες δυο ταχυτήτων. «Ψηφίστηκε στην ουσία ο διχασμός των αγροτών και των εργαζομένων στον ΕΛΓΑ, σε δυο κατηγορίες. Από εδώ και στο εξής, ενώ οι αγρότες χρεώνονται τα ίδια ασφάλιστρα, οι πληττόμενοι παραγωγοί της Θεσσαλίας θα αποζημιωθούν στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας, και ορθώς, ενώ οι πληττόμενοι παραγωγοί των υπόλοιπων περιοχών της χώρας θα συνεχίζουν να αποζημιώνονται σε ποσοστό 80% της ασφαλιζόμενης αξίας».

Δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουν άμεσα προκαταβολή της αποζημίωσης οι πληγέντες από τον ΙΑΝΟ αγρότες, και ορθώς, και να μην ισχύει το ίδιο για όλους τους άλλους πληττόμενους αγρότες. Ωστόσο, οι προβλέψεις της Τροπολογίας για τον ΕΛΓΑ δεν δημιουργεί μόνο πληττόμενους αγρότες δυο ταχυτήτων, αλλά στερεί από τον ΕΛΓΑ αναγκαίους πόρους και την προβλεπόμενη χρηματοδότηση από το 2011», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρμόδιος τομεάρχης, Σταύρος Αραχωβίτης.

Στη χθεσινή του, δε, τοποθέτηση στην Ολομέλεια ισχυρίστηκε ότι τα μέτρα πρέπει να έχουν μόνιμο χαρακτήρα προσθέτοντας ότι «τώρα που η χώρα είναι εκτός μνημονίων και διαθέτει το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ, πρέπει να καταβληθούν στον ΕΛΓΑ οι προβλεπόμενες κρατικές επιχορηγήσεις για όλα τα προηγούμενα έτη από το 2011».