7ος χρόνος, ημέρα 2179η
Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021

Ντ. Μπακογιάννη: Σκληρό μήνυμα Μπάιντεν προς Τουρκία η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Ντ. Μπακογιάννη: Σκληρό μήνυμα Μπάιντεν προς Τουρκία η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

«Το τελευταίο πράγμα που περίμενε ο κ. Ερντογάν ήταν ότι το πολυπόθητο τηλεφώνημα που περίμενε από τον κ. Μπάιντεν θα ερχόταν με ένα τόσο κακό νέο για την Τουρκία» ανέφερε μεταξύ άλλων η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στον ΣΚΑΙ για την επικείμενη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ.

Όπως είπε η κ. Μπακογιάννη, 19 χρόνια καμία αμερικανική κυβέρνηση και πρόεδρος των ΗΠΑ δεν τόλμησε να αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Αρμενίων και δεν το έκανε γιατί ήξερε πόσο μεγάλη αντίδραση θα φέρει αυτό στο εσωτερικό της Τουρκίας.

«Ο κ. Μπάιντεν είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα αναγνωρίσει την Γενοκτονία και το κάνει σήμερα στέλνοντας ένα σκληρό μήνυμα ότι έχουν αλλάξει οι κανόνες του παιχνιδιού και ότι θα υπερασπιστεί τις αρχές και αξίες των ΗΠΑ αποτελεσματικά. Έρχεται ως τελειωτικό χτύπημα μετά τα F35 και τα συγκεκριμένα αμερικανικά μηνύματα για την υπεράσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία», εξήγησε.

Επεσήμανε πως πρόκειται για μια δύσκολη στιγμή για τον Ερντογάν, καθώς στο εσωτερικό της χώρας οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια σοβαρή κατρακύλα, τα οικονομικά της Τουρκίας δεν πηγαίνουν καλά, η λίρα χάνει αξία αλλά δυσκολεύει το μέσο και χαμηλού εισοδήματος πολίτη. Επομένως μια Τουρκία που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα

Σχετικά με τη στρατηγική της Ελλάδας σε σχέση με την Τουρκία επεσήμανε πως επιθυμούμε διάλογο αρκεί να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο.