«Σφάζονται» στον ΣΥΡΙΖΑ: Υπέρ Κοντονή ο Παρασκευόπουλος - Κοντονής: «Είστε σταλινικοί»

«Σφάζονται» στον ΣΥΡΙΖΑ: Υπέρ Κοντονή ο Παρασκευόπουλος - Κοντονής: «Είστε σταλινικοί»
Eurokinissi

Διαστάσεις εμφυλίου λαμβάνει η κόντρα που ξέσπασε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις δηλώσεις Κοντονή για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα ώστε να «μαλακώσουν» οι ποινές των στελεχών της Χρυσής Αυγής. Η Κουμουνδούρου εξέδωσε πολύ σκληρή ανακοίνωση κατά του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται η διαγραφή του.

«Μνημείο συκοφαντίας και σταλινισμού» χαρακτήρισε ο Στ. Κοντονής την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ο Νίκος Παρασκευόπουλος με παρέμβασή του τάχθηκε στο πλευρό του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, «αδειάζοντας» την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Οι δηλώσεις του Σταύρου Κοντονή, που υιοθετούν την προπαγάνδα και τα fake news της Νέας Δημοκρατίας, είναι απαράδεκτες και αντικειμενικά εξυπηρετούν πολιτικά συμφέροντα εχθρικά προς την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία», σημειώνει σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου του κόμματος.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες το ζήτημα του Σταύρου Κοντονή φέρεται να παραπέμπεται στην Οργάνωση Μελών με το ερώτημα της διαγραφής. Αν η οργάνωση αποφασίσει θετικά (με πλειοψηφία 3/4), τότε το ζήτημα παραπέμπεται στο αμέσως ανώτερο όργανο.

Στ. Κοντονής: «Μνημείο συκοφαντίας και σταλινισμού η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ»

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης πέρασε στην αντεπίθεση και μια με σκληρή ανακοίνωση χαρακτηρίζει «μνημείο σταλινισμού και συκοφαντίας», τα όσα του καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Αναλυτικά στη δήλωσή του ο Σταύρος Κοντονής αναφέρει τα εξής: 

«Η προσπάθεια της κυβέρνησης να συνδέσει την παραίτησή μου από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ με υπαρκτές και σοβαρές ενστάσεις που είχα και διατηρώ, για τον τρόπο ψήφισης και το περιεχόμενο διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα, αποτελεί ευθεία διαστρέβλωση των λεγομένων μου, κατά τη συνήθη πρακτική της ΝΔ.

Για πολλοστή φορά τονίζω ότι η παραίτησή μου υποβλήθηκε στον Πρόεδρο του κόμματος προ τριημέρου και σχετίζεται αποκλειστικά με την καταστροφική εσωστρέφεια, τις ομαδοποιήσεις, τους εσωτερικούς μηχανισμούς και τις δημόσιες αντεγκλήσεις στελεχών του κόμματος εν όψει του συνεδρίου και άλλων σοβαρών εσωκομματικών προβλημάτων, τα οποία σε μόνιμη βάση συγκροτούν την πλέον αρνητική εικόνα για το κόμμα και την προοδευτική παράταξη.

Τη στιγμή μάλιστα που απέναντί μας υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία έχει αποτύχει στη διαχείριση σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων.

Επαναλαμβάνω όμως για μια ακόμη φορά ότι απαράδεκτες διατάξεις στο νέο Ποινικό Κώδικα, όπως η κατάργηση της παρεπόμενης ποινής στερήσεως πολιτικών δικαιωμάτων και η μετατροπή του αδικήματος της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα, ήταν σοβαρά και ανεπίτρεπτα λάθη.

Χαίρομαι γιατί πληροφορήθηκα ότι με πρωτοβουλία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ θα κατατεθεί τροπολογία επαναφοράς των καταργημένων διατάξεων και ελπίζω να τύχει της στήριξης όλων των δημοκρατικών κομμάτων.

Τέλος, επιστρέφω αυτούσια στους εκδότες της την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ως μνημείο συκοφαντίας και σταλινισμού, και απαξιώ να τη σχολιάσω».

Ν. Παναγιωτόπουλος: Έχει δίκιο ο Κοντονής, δεν έπρεπε να αλλάξει ο Ποινικός Κώδικας

Στο πλευρό του Σταύρου Κοντονή τάχθηκε και ο Καθηγητής Ποινικού Δικαίου και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος.

Ειδικότερα, μιλώντας στον Realfm 107.1 ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι "είναι σωστό αυτό που λέει ο Κοντονής".

"Είναι σωστό αυτό που λέει ο Κοντονής ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να μην προχωρήσει στην αλλαγή του Ποινικού κώδικα και ενώ ήταν έτοιμο το έργο να προωθηθεί αργότερα", ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ όμως θεώρησε ότι ένα έργο που τελείωσε κατά την διάρκεια της θητείας του δεν έπρεπε να περιμένει".

Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευόπουλος, "για να έχουμε στο σύνολο του έναν νέο κώδικα προτιμότερο στο σύνολο του από τον προηγούμενο, καθώς περιέχει 450 άρθρα, πέρασαν και κάποιες επιμέρους ρυθμίσεις που είναι προβληματικές και δεν το αρνούμαι ότι είναι προβληματικές και κάποιες από αυτές και άστοχες".

"Η ιδιομορφία είναι ότι όταν ψηφίζεται ένας κώδικας ψηφίζεται ως ένα άρθρο στο σύνολο του και δεν μπορεί να γίνει διόρθωση σε επιμέρους ρυθμίσεις", συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας ο Νίκος Παρασκευόπουλος τόνισε όμως ότι "αυτές οι διορθώσεις μπορούν να γίνουν αργότερα άλλα η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε τον πολιτικό χρόνο για να της κάνει... τον ψήφισε και έφυγε. Εκ του αποτελέσματος θα σας έλεγα ότι η γνώμη μου σήμερα θα ήταν διαφορετική σε επιμέρους άρθρα, όχι στο σύνολο του".

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, ανακοινώνοντας την παραίτηση του από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής άφησε να εννοηθεί ότι οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα το 2019 αφορούσαν και τις συνέπειες από υποθέσεις όπως η τραγωδία στο Μάτι ενώ ταυτόχρονα τόνισε πως ευθύνονται για τις μειωμένες ποινές στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.