Ψάχνει επιστήμονες, αλλά παραμένει αιχμάλωτος των ακτιβιστών

Ψάχνει επιστήμονες, αλλά παραμένει αιχμάλωτος των ακτιβιστών

Ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να συμβαδίσει με την εποχή του. Κατανόησε ότι οι ημέρες του Καρανίκα (συμβολική η αναφορά), δηλαδή των εύκολων «αγωνιστών» της ταβέρνας και των κομματικών γραφείων όπου αράδιαζαν επαναστατικές αμπελοφιλοσοφίες για την ανατροπή του καπιταλισμού, έχουν παρέλθει. 

Ένα κόμμα που φιλοδοξεί να επαναδιεκδικήσει την εξουσία, έχει ανάγκη από τους καταραμένους τεχνοκράτες που… κοιτούν τους αριθμούς και όχι τον άνθρωπο, παρότι το κόμμα πιστεύει ότι οι άνθρωποι είναι πάνω από τους αριθμούς. 

Ετσι μέσω των εν υπνώσει ινστιτούτων όπως Νίκος Πουλατζάς και ΕΝΑ, καθώς και το ΙΝΕΡΠΟΣΤ της Λούκας Κατσέλη και το, οικολογικών ενδιαφερόντων, ΚΟΣΜΟΣ του Πέτρου Κόκκαλη, προσεγγίζουν μέσω εκδηλώσεων πανεπιστημιακούς, οι οποίοι θα μπορούσαν με τις επεξεργασίες τους να είναι ο «συλλογικός διανοούμενος», ή έστω το υπόβαθρο επιστημονικής σκέψης του κόμματος. 

Το πόσο οι επιστήμονες θα μπορέσουν να εναποθέσουν την επιστημοσύνη τους στην ιδεολογική φενάκη ενός τέτοιου κόμματος που δεν χαρακτηρίζεται από ωριμότητα απόψεων και σεβασμό στην επιστημονική άποψη, ή αν οι ίδιοι θα κάνουν εκπτώσεις προκειμένου να γίνουν αποδεκτοί στο στελεχικό απαράτ του ΣΥΡΙΖΑ, θα μας το δείξει το μέλλον. 

Προφανώς θα το μπορέσουν. Αλλωστε σε όλα τα κόμματα, διαχρονικά, υπάρχουν επιστήμονες που υποτάσσουν την άποψή τους στις κομματικές σκοπιμότητες. Ως προς αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ όντως υπερέχει, γιατί όπως προσδιόρισε τον ρόλο των πανεπιστημίων ο Νίκος Φίλης, είναι οι «χώροι όπου ωριμάζουν οι νέοι πολιτικά σε μαχητικές, αριστερές προοδευτικές απόψεις». 

Απομένει πάντως ως απορία, κατά πόσο ο εμπλουτισμός με επιστήμονες – τεχνοκράτες θα συμβαδίσει με την «παιδική αρρώστια του κομουνισμού», κατά τον σύντροφο Βλαντιμίρ Ιλιτς Ουλιάνοφ.

Ως προς το τελευταίο, χθες βγήκε στη δημοσιότητα επιστολή προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την οποία ζητείται… παρέμβασή της ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα Κουφοντίνα! 

Μεταξύ των υπογραφών βρίσκονται αυτές στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως του πρώην Αντιπροέδρου της Βουλής και πρώην αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Τάσου Κουράκη, του στελέχους του κόμματος Αλκη Ρήγου, του γενικού Γραμματέα της Διά Βίου Εκπαίδευσης επί ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Σπαθή, της υποψήφιας δημάρχου Αθηναίων Ελένης Πορτάλιου, και του βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, συγγραφέως Βασίλη Βασιλικού.

Στην επιστολή εικάζουν ότι «δεν θα μείνει αδιάφορη στην περίπτωση ενός ανθρώπου που εξωθείται στα άκρα όρια ζωής, με κίνδυνο το θάνατο ή τη βαριά βλάβη, ενώ το μόνο που ζητά είναι να ισχύσει το κράτος Δικαίου».

Εχουμε πει από αυτή την στήλη ότι οι αιτίες των εγκλημάτων της «17Ν» είναι πολιτικές. Έχουμε αναφέρει ότι τον Μπακογιάννη δεν τον σκότωσαν για να του κλέψουν το πορτοφόλι. Αλλά αυτό δεν τον καθιστά πολιτικό κρατούμενο σε εποχές κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, όπου ο λόγος είναι ελεύθερος. 

Στη δημοκρατία πολιτικοί κρατούμενοι δεν υπάρχουν, παρά μόνο στην κουτοπόνηρη σκοπιμότητα των δραστών, και στις φαντασιώσεις των υποστηρικτών τους, και δη των διανοουμένων. Όπως επίσης είναι αστείο να επικαλείται ένας κρατούμενος το κράτος Δικαίου που ο ίδιος είχε καταργήσει με σφαίρες, μη δίδοντας τη δυνατότητα στα θύματα να δικαστούν και να απολογηθούν. 

Και επειδή το «μότο» των υποστηρικτών είναι ότι αποστασιοποιούνται από την δράση του εν λόγω, αλλά ενδιαφέρονται για τα ανθρώπινα δικαιώματά του, το ερώτημα απευθύνεται στον Βασίλη Βασιλικό, τον συγγραφέα που με την πένα του περιέγραψε ανάγλυφα τους δολοφόνους του Γρηγόρη λαμπράκη: 

Αραγε θα έκανε την ίδια δήλωση σήμερα για τα «ανθρώπινα δικαιώματα» του Γκοτζαμάνη και του Εμμανουηλίδη, του Ρουπακιά και του Μιχαλολιάκου, αν έκαναν απεργία πείνας διεκδικώντας μεταφορά σε φυλακή της αρεσκείας τους; Γιατί αν κάποιος είναι αλληλέγγυος πρέπει να είναι με όλους. 

Αν καταφέρει ο Τσίπρας να συγκεράσει το εμπλουτισμό της επιστημονικότητας με τις απόψεις των ακτιβιστών παντός καιρού και λόγου, θα πετύχει. Αλλά αυτό ούτε αυτονόητο είναι, ούτε σύντομο. Θέλει μεγάλη και μακροπρόθεσμη ιδεολογική επεξεργασία, για την οποία ούτε ο ίδιος έχει την συγκρότηση. Γι’ αυτό και θα απασχολήσει τη Βουλή με ερώτηση την Ικαρία.

Εν τω μεταξύ υιοθέτησαν και μια αγνώστου ταυτότητας φωτογραφία που δήθεν τοιχοκολλήθηκε στην ΕΡΤ και έδινε… σε δημόσια θέα, εντολές ότι δεν παίζουν εικόνες Μητσοτάκη από την Ικαρία. Αυτό την στιγμή που η ΕΡΤ από το μεσημέρι του Σαββάτου είχε μεταδώσει εικόνες. 

Οι επιστήμονες τους έλειπαν. Τα προβλήματα σοβαρότητας τα έχουν λύσει!