Προανακριτική: Πρόταση παραπομπής Ν. Παππά για παράβαση των υπουργικών καθηκόντων του

Προανακριτική: Πρόταση παραπομπής Ν. Παππά για παράβαση των υπουργικών καθηκόντων του

Την παραπομπή του Νίκου Παππά προτείνει η πλειοψηφία μέσω του πορίσματός της στο οποίο περιγράφονται όλες οι λεπτομέρειες σχετικά με την προσπάθεια του πρώην υπουργού να δημιουργήσει το λεγόμενο «ΣΥΡΙΖΑ channel» και να υπάρξει χειραγώγηση των Μέσων Ενημέρωσης.

Στο πόρισμα περιλαμβάνονται τα email τα sms και τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί αναφορικά με τις επαφές και τις παρασκηνιακές διεργασίες αλλά και τα περί εικονικών συμβάσεων από την έναρξη των συζητήσεων για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες μέχρι τη δημιουργία της εφημερίδας documento.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο πόρισμα ο Νίκος Παππάς «προχώρησε, έτσι σε ένα διαγωνισμό - παρωδία και προκήρυξε μέσω διαγωνισμού 4 άδειες εθνικής εμβέλειας και προχώρησε στο διαγωνισμό, προσπαθώντας μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ να προκαταβάλει τη δικαστική κρίση και να ασκήσει αθέμιτες επιρροές στους δικαστές του ΣτΕ». 

Παράλληλα ζητείται να διαβιβαστεί το πόρισμα και τα πρακτικά στην Εισαγγελία, αναφορικά με τη χρηματοδότηση, έκδοση και μεταβίβαση της εφημερίδας Documento καθώς και με άλλες καταγγελλόμενες πράξεις για χρηματισμούς μέσων και δημοσιογράφων, προκειμένου να διερευνηθούν αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, όπως αναφέρονται ανωτέρω, που δεν υπόκεινται στην εφαρμογή του άρθρου 86 του Συντάγματος και ελέγχονται μόνο από την Τακτική Δικαιοσύνη.

Επιπλέον, ζητείται να διαβιβαστεί στις αρμόδιες φορολογικές αρχές και την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες το πόρισμα, προκειμένου να προβούν στους απαιτούμενους ελέγχους αναφορικώς με τη χρηματοδότηση της εφημερίδας Documento και τη μεταβίβαση τελικά στο σύνολο της στον Κ. Βαξεβάνη με εντολή του Ν. Παππά.

Σύμφωνα με το πόρισμα της πλειοψηφίας, οι παράνομες πράξεις που περιγράφονται, έγιναν προκειμένου ο Ν. Παππάς εκ της θέσης του ως υπουργός:

«Αρχικά να διασφαλίσει ότι ο κ. Καλογρίτσας θα λάβει τηλεοπτική άδεια και θα αποκτήσει κανάλι με τρίτους αφανείς μετόχους που θα ελέγχονταν στο σύνολο του από τον ίδιο τον υπουργό, αφού ο κ. Καλογρίτσας λειτουργούσε ως παρένθετο πρόσωπο του κ. Παππά, προκειμένου να προωθεί τις πολιτικές που θα υποδεικνύει το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και θα ποδηγετεί την ενημέρωση.

Και εν συνεχεία μετά την αποτυχία του εγχειρήματος των τηλεοπτικών αδειών διασφάλισε την έκδοση του φιλοκυβερνητικού τότε εντύπου DOCUMENTO από τον κ. Καλογρίτσα και τη συνέχιση της έκδοσης του με τη μεταφορά αυτού στον κ. Βαξεβάνη, το οποίο ελέγχεται απολύτως από τον κ. Παππά και προωθεί τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ». 

Ο «μπροστινός» για τις τηλεοπτικές άδειες


Στο πόρισμα αναφέρεται ότι από τις καταθέσεις μαρτύρων προκύπτει ότι «ο Νίκος Παππάς υπό την ιδιότητά του ως Υπουργός, αρμόδιος για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016 ζήτησε από τον κο Χρήστο Καλογρίτσα να συμμετάσχει στον διαγωνισμό ως «μπροστινός» ή ορθότερα παρένθετο πρόσωπο, προκειμένου να λάβει άδεια τηλεοπτικού σταθμού που θα ελεγχόταν απόλυτα από τον ίδιο τον Υπουργό και θα υπηρετούσε την πολιτική του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Επειδή ο κος Καλογρίτσας δεν διέθετε το ποσό της συμμετοχής, ο κος Παππάς μεσολάβησε και ερχόμενος και ο ίδιος σε επαφή με την εταιρεία CCC της ζήτησε να συμμετάσχει στο εγχείρημα δίνοντας αρχικά το ποσό των 3.000.000€ στον κο Καλογρίτσα για την έκδοση εγγυητικής επιστολής ισόποσης αξίας για συμμετοχή στον διαγωνισμό. Η εμπλοκή του κου Παππά στις επαφές και στη μεταφορά αυτών των χρημάτων αποδεικνύεται, πέραν πάσης αμφιβολίας, καθώς, πέρα από τη μαρτυρική κατάθεση του κου Χρήστου Καλογρίτσα, κατατέθηκαν συγκεκριμένες επικοινωνίες του κου Καλογρίτσα με τον κο Παππά που αποδεικνύουν την γνώση του αλλά και την εμπλοκή του στην ανάπτυξη της συνεργασίας CCC – Καλογρίτσα και της μεταφοράς του ποσού των 3.000.000€ στον κο Καλογρίτσα, αλλά και ότι ο κ. Παππάς συντόνισε και κανόνισε τις συναντήσεις του κ. Καλογρίτσα με τον κ. Χούρι και υπαλλήλους της CCC, την επίμαχη περίοδο».

Στοχοποποίηση Μαρέβας Μητσοτάκη 


Σύμφωνα πάντα με το πόρισμα της πλειοψηφίας, «ανατρέχοντας στα δημοσιεύματα του Documento την επίμαχη περίοδο διαφαίνεται ότι η κα Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη τύχαινε συνεχούς χυδαίας στοχοποίησης, όπως ζητούσε ο κ. Παππάς και εκτελούσε ο κ. Βαξεβάνης σύμφωνα με την κατάθεση του κ. Καλογρίτσα. Τα δημοσιεύματα αυτά επιτάθηκαν, αφού επήλθε η ρήξη και λίγο πριν ή κατά την αποχώρηση του κ. Καλογρίτσα».

Διαβάστε ακόμα:

Ν. Παππάς: «Μέρα δικαίωσης» η σημερινή - Α.Τσίπρας: Άνθρακες ο θησαυρός