Πιστοποιητικό εμβολιασμού για ταξίδια εντός ΕΕ στους άνω των 60 μόνο με 3η δόση
Επιστολή Μητσοτάκη σε ντερ Λάιεν

Πιστοποιητικό εμβολιασμού για ταξίδια εντός ΕΕ στους άνω των 60 μόνο με 3η δόση

Με επιστολή του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει την πραγματοποίηση της 3ης δόσης του εμβολίου, ως προϋπόθεση ισχύος για τους άνω των 60 ετών του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού (EU DCC) για ταξίδια εντός της ΕΕ. 

Στην επιστολή του ο πρωθυπουργός σημειώνει πως τα επιστημονικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι η τρίτη δόση συνιστάται ανεπιφύλακτα για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. «Γι’ αυτό το λόγο, σας γράφω αυτή την επιστολή προκειμένου να προτείνω η τρίτη δόση του εμβολίου Covid-19 να θεωρηθεί προϋπόθεση για ασφαλείς μετακινήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ευρωπαίους πολίτες άνω των 60 ετών», αναφέρει στην επιστολή του ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει την πεποίθηση ότι η τρίτη δόση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, για τους πολίτες άνω των 60 ετών, θα ήταν ένα σημαντικό βήμα στη μάχη ενάντια στην πανδημία.

Αναλυτικά στην επιστολή του ο πρωθυπουργός αναφέρει τα εξής:

«Αγαπητή Ursula, 

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες βιώνουν νέα έξαρση των κρουσμάτων SARS-CoV-2 παρά τις μέχρι σήμερα επιτυχημένες εκστρατείες εμβολιασμού. Αυτό μπορεί να οφείλεται στη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα του ιού SARS-CoV-2, αλλά και στην εξασθένηση της ανοσίας που παρέχουν τα εμβόλια που χορηγήθηκαν μήνες νωρίτερα. 

Μολονότι αναγνωρίζω πως υφίστανται αποκλίσεις μεταξύ των κρατών-μελών όσον αφορά στα προγράμματα εμβολιασμού για την τρίτη δόση, πιστεύω πως δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο, προκειμένου να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους πολίτες μας, ιδίως με δεδομένο ότι η τρίτη δόση αποδεικνύεται αποτελεσματική (σε ποσοστό άνω του 90%) στην πρόληψη σοβαρών επιπτώσεων της Covid-19, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου, ενώ ταυτόχρονα παρέχει προστασία ενάντια στα συμπτώματα της λοίμωξης και κρατά τους πολίτες μας υγιείς και εκτός νοσοκομείων.

Λόγω της τρέχουσας έξαρσης, πολλές χώρες έχουν ξεκινήσει προγράμματα εμβολιασμού με την τρίτη δόση είτε για όλους τους ενήλικες, όπως η δική μου χώρα, είτε μόνο για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και για ευάλωτες κατηγορίες πολιτών. Ανεξαρτήτως, όμως, των διαφορών αυτών, τα επιστημονικά δεδομένα υποδεικνύουν, και όλοι συμφωνούμε, πως η τρίτη δόση συνίσταται ιδιαίτερα για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

Γι’ αυτό το λόγο, σας γράφω αυτή την επιστολή προκειμένου να προτείνω η τρίτη δόση του εμβολίου Covid-19 να θεωρηθεί προϋπόθεση για ασφαλείς μετακινήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ευρωπαίους πολίτες άνω των 60 ετών. Κάτι τέτοιο θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται και στο Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό, το οποίο αποδείχθηκε μια συλλογική επιτυχία που διευκόλυνε την ασφαλή επιστροφή στα ταξίδια από χώρα σε χώρα.  Πιο συγκεκριμένα, αυτό θα πρέπει να καταγράφεται στην κατ’ εξουσιοδότηση πράξη που αφορά την περίοδο ισχύος του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού, την οποία η Επιτροπή σχεδιάζει να υιοθετήσει, και στις Συστάσεις του Συμβουλίου 1475/20 και 912/20 σχετικά με τα ταξίδια εντός ΕΕ. 

Μια πρωτοβουλία όπως αυτή θα βοηθήσει τα συστήματα υγείας μας να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα ένα ισχυρό, χειμερινό κύμα νοσηλειών, ενώ θα συμβάλει στο να τεθούν υπό έλεγχο ο ιός και η πανδημία, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουμε σε νέους οριζόντιους περιορισμούς που θα έθεταν σε κίνδυνο την ανάκαμψη των οικονομιών μας και την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών. 

Κλείνοντας, πιστεύω πως η προϋπόθεση πραγματοποίησης της τρίτης δόσης για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, για τους πολίτες άνω των 60 ετών, θα ήταν ένα σημαντικό βήμα στη μάχη ενάντια στην πανδημία και σας ζητώ να εξετάσετε την πρόταση αυτή και να τη συζητήσετε με άλλα κράτη-μέλη».

Η επιστολή του πρωθυπουργού

pdf