Πιερρακάκης: Στις τηλεπικοινωνίες η νέα τεχνολογική επανάσταση στο ελληνικό κράτος

Πιερρακάκης: Στις τηλεπικοινωνίες η νέα τεχνολογική επανάσταση στο ελληνικό κράτος

Από την επόμενη τεχνολογική επανάσταση, αυτή τη φορά στις τηλεπικοινωνίες, θα ακολουθηθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ελληνικού κράτους, όπως επισήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά την ομιλία του στην ανοιχτή γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος.

Σε αντιστοιχία με την απολιγνιτοποίηση στην ηλεκτρική ενέργεια, είπε χαρακτηριστικά, «οι τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα χρειάζονται "αποχαλκοποίηση"», καθώς είμαστε στην εποχή της οπτικής ίνας, του Ίντερνετ μέσω δορυφόρου και της πραγματοποίησης επενδύσεων σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές.

Παρουσιάζοντας την πρόοδο του ψηφιακού μετασχηματισμού, ο Κυρ. Πιερρακάκης επισήμανε ότι, βάσει έρευνας, οι ψηφιακές συναλλαγές στο gov.gr έφτασαν στα 150 εκατομμύρια στο πρώτο εξάμηνο του 2021 (με προοπτική να προσεγγίσουν τα 300 εκατ. στο σύνολο του έτους), έναντι 94 εκατομμυρίων το 2020, 34 εκατομμυρίων το 2019 και 8,8 εκατομμυρίων το 2018. Τον Μάρτιο του 2021 υπήρχαν στο gov.gr διαθέσιμες 501 υπηρεσίες, ενώ σήμερα διατίθενται λίγο λιγότερες από 1.300.

Πρόσθεσε ωστόσο, ότι αυτή τη στιγμή έχει καλυφθεί μόνο το ένα από τα τέσσερα ζητούμενα του ψηφιακού μετασχηματισμού, αυτό που αφορά το κράτος, αλλά υπάρχουν άλλα τρία: αυτό που αφορά τις δεξιότητες, εκείνο της ψηφιακής οικονομίας και αυτό των τηλεπικοινωνιών.