Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός
251 εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός

Διακόσιες πενήντα μία εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, αντί 200 που είχαν αναγγελθεί, θα γίνουν από τα μέσα Ιουλίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου σε 111 αρχαιολογικούς χώρους 38 περιφερειακών ενοτήτων. Στις 55 παραγωγές που ετοίμασαν ή επέλεξαν εποπτευόμενοι φορείς θα μετάσχουν 750 καλλιτέχνες και τεχνικό προσωπικό και περίπου 500 εντόπιοι συνεργάτες, ενώ από αυτούς το 91% είναι από την ελεύθερη αγορά. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» το οποίο αποτελεί έμπνευση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη και ανακοινώθηκε σήμερα σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Επί 75 ημέρες και νύχτες (κάποιες εκδηλώσεις θα γίνουν με το φως της ημέρας) επισκέπτες μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, με μόνο αντίτιμο το εισιτήριο εισόδου σε αυτούς, θα μπορούν, τηρώντας τα πρωτόκολλα περί αποστάσεων, μασκών κλπ να ταξιδεύουν στη μαγεία της τέχνης. Παραστάσεις, συναυλίες, δρώμενα και εικαστικές εγκαταστάσεις υψηλής ποιότητας, θα δώσουν στο διψασμένο κοινό την ευκαιρία να ταξιδέψει με τη μαγεία της τέχνης.

Από εκδηλώσεις για τα 95 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη, μέχρι παρουσιάσεις του «Χαμόγελου της Τζοκόντας» του Μάνου Χατζιδάκι και ρεσιτάλ σπουδαίων καλλιτεχνών σαν τον Δημήτρη Πλατανιά, θέατρο σε διάφορες μορφές, όπως η «Αθηναίων πολιτεία» που θα σκηνοθετήσει ο Βασίλης Παπαβασιλείου για το Εθνικό Θέατρο, την Καρυοφιλιά Καραμπέτη εις διπλούν («Μήδεια» σε διασκευασμένη παράσταση αλλά και στο πλευρό του Μανώλη Μητσιά με μελοποιημένα έργα ποιητών) πολλά είναι εκείνα που θα πρέπει να εντάξουμε στον προγραμματισμό μας. Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται οι παραστάσεις του Ελληνικού Φεστιβάλ σε Επίδαυρο και Αθήνα, το πρόγραμμα των οποίων θα ανακοινωθεί σύντομα.

«Η Ελλάδα διαθέτει ένα μοναδικό πλεονέκτημα» είπε η υπουργός Πολιτισμού ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου. «Τη δυνατότητα να συνδυάσει τη σύγχρονη τέχνη με το απαράμιλλο περιβάλλον της πολιτιστικής μας κληρονομιάς». Οι εκδηλώσεις, με προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ από τον κεντρικό προϋπολογισμό του υπουργείου, ανατέθηκαν για φέτος στους εποπτευόμενους φορείς λόγω χρόνου. Όπως εξήγησε η υπουργός ο νέος θεσμός ξεκινά έτσι, αλλά από 1ης Οκτωβρίου μέχρι τέλη Νοεμβρίου και κάθε χρονιά εφεξής θα λειτουργεί πλατφόρμα στην οποία θα μπορούν να καταθέσουν προτάσεις όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Κατόπιν, επταμελής επιτροπή από καλλιτεχνικούς διευθυντές φορέων θα επιλέγει τι θα παρουσιάζεται το επόμενο καλοκαίρι.

Τις επιμέρους εκδηλώσεις παρουσίασαν οι καλλιτεχνικοί διευθυντές του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης, που δήλωσε πως οι εκδηλώσεις μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους ήταν και δικό του όνειρο, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης, της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Στέφανος Τσιαλής, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Νίκος Κολοβός, του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Γιάννης Βακαρέλης και του Momus Συραγώ Τσιάρα.

Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου ήταν και οι γενικοί γραμματείς του ΥΠΠΟΑ Γιώργος Διδασκάλου και Νικόλας Γιατρομανωλάκης.