Ο Κουβέλης στον αγαπημένο ρόλο της Ιφιγένειας

Ο Κουβέλης στον αγαπημένο ρόλο της Ιφιγένειας

Του Τάσου Ευαγγελίου

Ήταν Ιούνιος του 2013 όταν ο Φώτης Κουβέλης έπαιρνε την απόφασή να φύγει από τη συγκυβέρνηση Ν.Δ. ΠΑΣΟΚ λόγω… ΕΡΤ. Δύο χρόνια μετά, πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ στις εκλογές του 2015 δήλωνε πως ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ και τον Φλεβάρη του 2018 γινόταν αναπληρωτής υπουργός με προϊστάμενο τον Πάνο Καμμένο στην Κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα. Σήμερα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα είναι καν στα ψηφοδέλτια για τις εθνικές εκλογές.

Ο ρόλος της Ιφιγένειας δείχνει να ταιριάζει στον Φ. Κουβέλη. Ο αντικαταστάτης του στη ΔΗΜΑΡ είναι ήδη στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ. Μιας ΔΗΜΑΡ που ο ίδιος δημιούργησε αποχωρώντας από τον ΣΥΡΙΖΑ, διαφωνώντας, τέτοια εποχή περίπου, με τον άνθρωπο υπουργός του οποίου δέχθηκε να γίνει. Τον Αλ. Τσίπρα που τον είχε κερδίσει με τεράστια διαφορά στις εσωκομματικές εκλογές για την επιλογή αρχηγού.

Οι πληροφορίες τον φέρουν μέχρι στιγμής να μην μετέχει στις εκλογές. Είτε διότι δεν υπήρχε κενή θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας και δεν δέχθηκε να υποστεί τη βάσανο του σταυρού είτε διότι ο Αλ. Τσίπρας εκτίμησε πως δεν του είναι (και πάλι) χρήσιμος. Και στις δύο περιπτώσεις εμφανίζεται να «θυσιάζεται» για μια ακόμη φορά έχοντας προχωρήσει, σε βάθος χρόνου, σε επιλογές που τον έχουν οδηγήσει κατ επανάληψη στην ίδια θέση.

Φεύγοντας από τον ΣΥΡΙΖΑ και δημιουργώντας τη ΔΗΜΑΡ έδωσε την εικόνα μια αριστεράς με ευρωπαϊκό προφίλ. Η απόφασή του, αφού κατάφερε να μπει το κόμμα του στη Βουλή, να συνεργαστεί με Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο έδωσε μια διαφορετική πνοή στη συγκυβέρνηση που έδειξε να λειτουργεί με διευρυμένη σύνθεση στέλνοντας ένα διαφορετικό μήνυμα προς τα έξω

Όμως το 2013 αποφάσισε τη… λύση της συνεργασίας λόγω του κλεισίματος της ΕΡΤ. Παρότι όμως δήλωνε, μέρες Ιουνίου και τότε, πως θα στηρίζει και θα ψηφίζει νομοσχέδια με τα οποία συμφωνεί, το 2014 έδωσε τη χαριστική βολή στην κυβέρνηση Σαμαρά, συντασσόμενος με τον Αλ. Τσίπρα, του ΑΝΕΛ και τη Χρυσή Αυγή.

Καταψήφισε τον Σταύρο Δήμα για Πρόεδρος της Δημοκρατίας οδηγώντας σε εκλογές και φέρνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Κρατήθηκε μακρυά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στις δύο εκλογικές μάχες η ΔΗΜΑΡ δεν μπήκε στην Βουλή και ο Φ. Κουβέλης αποχώρησε έχοντας πριν δηλώσει ότι ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ.

Έκτοτε ανέμενε με συνεχείς δηλώσεις υπέρ του Αλ. Τσίπρα την αξιοποίησή του. Μια αξιοποίηση που έλαβε σάρκα και οστά τον Φεβρουάριο του 2018 αλλά με τρόπο που έδειχνε πως ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να του δώσει και ένα… μάθημα. Τον έκανε αναπληρωτή σε ένα υπουργείο που είχε επικεφαλής τον Π. Καμμένο.

Ο Φ. Κουβέλης, θυσιάστηκε και τότε. Δέχθηκε τη θέση και ανέμενε μια διαφορετική αντιμετώπιση. Έγινε έτσι, υπουργός Ναυτιλίας. Εξυπηρετούσε άλλωστε τα σχέδια του Αλ. Τσίπρα για την επικείμενη… προοδευτική συμμαχία.

Αίφνης όμως τίθεται εκτός. Ο Φ. Κουβέλης, δεν μετέχει σε κανένα σχήμα προεκλογικό, δεν του ζητείται η γνώμη του, δεν βρίσκεται στην Κουμουνδούρου ούτε μετέχει στις συζητήσεις στο Μαξίμου. Αντιθέτως βλέπει τον Γ. Ραγκούση και την Μ Ξενογιαννακοπούλου ακόμη και τον Θ. Θεοχαρόπουλο να έχουν σημαντικό ρόλο στα δρώμενα της αριστεράς και της προοδευτικής συμμαχίας.

Βλέπει ακόμη και τον Ν. Μπίστη να αντιμετωπίζεται με διαφορετικό τρόπο τη στιγμή που ήταν εκ των επικριτών του για την αποχώρησή από τη συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.

Στο πλαίσιο αυτό ο Φ. Κουβέλης οδεύει στην έξοδο. Είτε για να αποφύγει μια αποτυχία ως υποψήφιος σε ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ είτε διότι ο Αλ. Τσίπρας δεν του έδωσε άλλα περιθώρια.