Ο Αλέξης συνεχίζει το παραμύθι

Ο Αλέξης συνεχίζει το παραμύθι

«Η δύναμη είναι στο παραμύθι» είχε πει σε μια συνέντευξή του το 2007, ο νέος τότε Αλέξης Τσίπρας. Έκτοτε το βρήκε βολικό και ακολουθεί πιστά το δόγμα του. Παρουσιάζει ένα παραμύθι πλουμιστό με επικολυρικές εκφράσεις, όπως με την ομιλία του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που υποσχέθηκε έναν νέον… χρυσούν αιώνα, που θα επέλθει άμα τη αναλήψει της πρωθυπουργίας του.

Από την αρχή της ομιλίας του, ως μετενσάρκωση… του Αντρέα, διακήρυξε «μαζί να σηκώσουμε ξανά τον ήλιο πάνω από την πατρίδα μας». Θέλει να υποκαταστήσει το ΠΑΣΟΚ, αλλά έχει επίγνωση ότι δεν μπορεί. Γι’ αυτό η ομιλία του ήταν ταυτόχρονα και κραυγή βοήθειας, που απορρέει από την επίγνωση της αδυναμίας του.

Εξ αυτού άπλωσε το χέρι (δική του η έκφραση) σε «όλες τις προοδευτικές δυνάμεις» (δηλαδή στο ΚΙΝΑΛ), καλώντας τες να ξεπεράσουν «τα προβλήματα του παρελθόντος που μας πλήγωσαν». Μόνο που δεν είπε ποιος ήταν ο «τρώσας», ποιος επιτέθηκε με Πολάκεια αχρειότητα, ποιος σπίλωσε αυτούς που τώρα εκλιπαρεί να τον σώσουν από την αδυναμία να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Δ. Μάτζος στον χαιρετισμό του πάντως άφησε αιχμές: «Οι Πορτογάλοι μπήκαν αργότερα από εμάς στο Μνημόνιο και φτωχότεροι, βγήκαν όμως νωρίτερα και πλουσιότεροι. Για ποιον λόγο; Γιατί εκεί υπήρχε κουλτούρα διαλόγου των πολιτικών κομμάτων. Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε ολομόναχο να αντιμετωπίσει τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό»

(Να σημειωθεί ότι η εκπροσώπηση του ΚΙΝΑΛ ήταν σκοπίμως υποβαθμισμένη. Είθισται σε τέτοιες διοργανώσεις να πηγαίνει ο Γραμματέας του κόμματος. Μια φορά μάλιστα πήγε και ο τότε Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης. Αυτή τη φορά εκπροσωπήθηκε από τον εκπρόσωπο Τύπου!). Έτσι φαντάζει λίγο χλωμό - ή τουλάχιστον όχι σίγουρο - το Αντρεϊκό «Μαζί θα προσχωρήσουμε» που εξήγγειλε υπό χειροκροτήματα του ποιμνίου ο Τσίπρας. Και ήταν αυτό το ποίμνιο κυρίως που έβριζε τους Πασόκους.

Το πρόβλημα που εντοπίζεται στην ομιλία Τσίπρα είναι η μεγαλοστομία του, που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Μέχρι και ότι επανέφερε τη 13η σύνταξη ισχυρίστηκε, για το ψηφοθηρικό ανοιξιάτικο προεκλογικό επίδομα του 2019.

Διεξάγεται το πρώτο συνέδριο του κόμματος, μετά την τριπλή εκλογική αποτυχία του 2019, και αρκέστηκε στον αυτοδοξασμό, χωρίς καμία αυτοκριτική για τις αποτυχίες, τις υπαναχωρήσεις, τις διαψεύσεις, τις αστοχίες, και τις προδοσίες προς τον λαό που τον πίστεψε, που ήλπισε, εμπιστεύτηκε - αλλά διαψεύστηκε και προδόθηκε.

Όλα τα έκανε καλά κατά τη διάρκεια της θητείας του, και όσα δεν έκανε καλά δεν έφταιγε ο ίδιος και το κόμμα του, αλλά υπέκυψε στην «άνιση μάχη» με τους δανειστές. Κάποια μέτρα που «αναγκάστηκε» να πάρει ήταν «υπό τις απειλές και τον διαρκή εκβιασμό της τρόικας (ξαναθυμήθηκε ότι οι δανειστές ήταν τρόικα όχι «θεσμοί») και «έθιξαν δυσανάλογα κοινωνικές ομάδες»

Επειδή δε, έχει και εύκολο το παντοειδές «παραμύθι», είπε πως είναι το μόνο κόμμα που μόλις πέρασε στην αντιπολίτευση έκανε απολογισμό των πεπραγμένων του.

Δεν ισχύει. Η μόνη προσπάθεια να διερευνηθούν οι αιτίες της ήττας, ήταν ένα κείμενο 80 σελίδων που συνέταξαν οι Δραγασάκης, Δρίτσας και Μπαλτάς, και το οποίο… εγκρίθηκε από την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Έτερον ουδέν. Δεν συζητήθηκε στις οργανώσεις βάσης. Και δεν έφταιγε η πανδημία. Υπάρχει και το ιντερνέτ. Οσο για τη... βαρύτητα του κειμένου, αρκεί να πούμε ότι ως πρώτη και καθοριστική αιτία της ήττας του ’19 ήταν ότι το ’15 ο ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε Μνημόνιο!

Η υπογραφή του μνημονίου - κατά το κείμενο - σφράγισε τη γενική εικόνα: η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια ακόμα «μνημονιακή κυβέρνηση». Και ως προς αυτόν τον βασικό πολιτικό χαρακτηρισμό, «όμοια με τις άλλες».

Ωραία αυτά, τα ξέρουμε. Κείμενο περιγραφικό, όχι ανιχνευτικό των αιτιών ήττας. Περιγράφει ως αιτία το μνημόνιο, αλλά δεν εξηγεί το βασικό: γιατί αναγκάστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ να υπογράψει το μνημόνιο. Ποιες ήταν οι αφέλειες, οι εμμονές, η ερασιτεχνική πολιτική, η παντελής άγνοια της ευρωπαϊκής και διεθνούς πραγματικότητας, καθώς και των αδήριτων οικονομικών συνθηκών, που τον ανάγκασαν να υπογράψει το μνημόνιο; Επί αυτού κουβέντα!

Στο συνέδριο πρώτο τραπέζι πίστα ήταν ο Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος ερχόμενος δήλωσε «Είμαστε Μακεδόνες από τη Βόρεια Μακεδονία, η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα». Δεν ξέρουμε αν έχει η Ελλάδα πρόβλημα. Σίγουρα όλος ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πρόβλημα, όπως και το ΚΚΕ ή το ΜεΡΑ 25. Παράλληλα δεν έχουν πρόβλημα τα φιλελεύθερα τμήματα του ΚΙΝΑΛ και της ΝΔ. Όμως η Ελλάδα εκφράστηκε με τις μαζικές διαδηλώσεις.

Βεβαίως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει - βοηθούσης και της φιλελεύθερης διανόησης - να περάσει ως επιτυχία την παράδοση γλώσσας και εθνικότητας στους Σκοπιανούς! Εξ ου και το θράσος να καλέσει στο συνέδριο τον Ζάεφ (για τον οποίο δεν έχουμε τίποτα σε προσωπικό επίπεδο. Γλυκύτατος άνθρωπος είναι, μετριοπαθής, και υπηρέτης του συμφέροντος της χώρας του).

Το συνέδριο δεν θα είναι μια τομή στην προοδευτική πολιτική της χώρας. Θα είναι μια επιβεβαίωση της επικυριαρχίας του Αλέξη, ως του μόνου και αδιαφιλονίκητου. Και σε αυτό έχει δίκιο. Ο ίδιος βασιζόμενος μόνο στις κομματικές δυνάμεις δεν μπορεί να ξαναγίνει πρωθυπουργός. Αλλά δεν έχουν και άλλον.