Ν. Κεραμέως για άσυλο: Τελειώνουμε το παράλογο - Πράττουμε το αυτονόητο

Ν. Κεραμέως για άσυλο: Τελειώνουμε το παράλογο - Πράττουμε το αυτονόητο

Βάζουμε τέλος στο παράλογο και πράττουμε το αυτονόητο, είπε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ξεκαθαρίζοντας πως αποτελεί πολιτική απόφαση να αποκατασταθεί το άσυλο με την πραγματική του έννοια, ενώ απέρριψε τις προτάσεις του ΚΙΝΑΛ, τις οποίες είχε θέσει η Φώφη Γεννηματά ως προϋπόθεση για να ψηφίσει τη διάταξη

«Εμμένουμε στην αρχική μας πρόταση υλοποιώντας την αρχική μας δέσμευση», τόνισε η υπουργός, μιλώντας στη Βουλή. 

«Οφείλουμε να θωρακίσουμε τα Πανεπιστήμια, να προστατεύσουμε την ελεύθερη διακίνηση ιδεών εντός αυτών, να αποτρέψουμε οποιαδήποτε δράση προσπαθεί να περιορίσει ή να καταλύσει αυτή την ελευθερία», είπε χαρακτηριστικά η κα Κεραμέως. 

«Εξομοιώνεται ο χώρος των ΑΕΙ με τον κοινό δημόσιο χώρο, όσον αφορά στην άσκηση αρμοδιοτήτων των Αρχών και την επέμβασή τους λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων», συμπλήρωσε. 

Η υπουργός Παιδείας είπε πως η επαναφορά της πραγματικής έννοιας του ακαδημαϊκού ασύλου θα γίνει σε δύο μέτωπα, προκειμένου αυτό να μην εργαλειοποιείται και να μην μετατρέπεται σε άσυλο ανομίας.

Το ένα μέτωπο αφορά το εσωτερικό των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, όπου θα αντιμετωπιστούν όπως υπογράμμισε έκνομες ενέργειες όπως προπηλακισμοί, διακίνηση ναρκωτικών, βία και κατασκευή εκρηκτικών υλών.

Το δεύτερο αφορά τις αξιόποινες πράξεις εκτός πανεπιστημίων, ώστε να οι δράστες να μην μπορούν καταφεύγοντας στα πανεπιστήμια να αποφεύγουν τη σύλληψη, μετατρέποντας τα ΑΕΙ σε ορμητήριά τους απροσπέλαστα από τις αρχές.