Μήπως να καταρρίψουμε τα αεροσκάφη της TurkΑegean με… πυραύλους;

Μήπως να καταρρίψουμε τα αεροσκάφη της TurkΑegean με… πυραύλους;

Και ξάφνου μετά την Πόλη, νομίζεις ότι οι Τούρκοι μας πήραν και το Αιγαίο, αν διαβάσεις τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των αριστεροδεξιών τρολ στο Twitter. «Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι εξελίξεις στο κυβερνητικό φιάσκο με την κατοχύρωση από την Άγκυρα του εμπορικού όρου Turkaegean, με το Μαξίμου και τον υπουργό Ανάπτυξης να είναι πλήρως εκτεθειμένοι», διαβάζουμε σε συριζαϊκό site.

Ακόμη πιο άγριος ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση κατηγορεί τον «υπερπατριώτη» Γεωργιάδη ως μόνο υπεύθυνο της παράδοσης του «TurkAegean» -«Τουρκικό Αιγαίο», στους Τούρκους. Το κόμμα θα περίμενε λέει από τον Μητσοτάκη «να πράξει τα δέοντα και να αποπέμψει τον υπουργό άμεσα από την κυβέρνηση»! Το ΠΑΣΟΚ για να μην υστερήσει, αλλά πιο χαλαρό, χαρακτήρισε βαθύτατα εκτεθειμένη την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία, καταγγέλλοντας ολιγωρία και σοβαρή υστέρηση επαγρύπνησης.

Στον χορό και οι υπάλληλοι του υπουργείου Ανάπτυξης γιατί ο Άδωνις διέταξε ΕΔΕ. Σε ανακοίνωσή τους περιέγραψαν τη γραφειοκρατική διαδικασία που ακολουθείται στα εμπορικά σήματα, από την οποία συνάγεται ότι δεν ήταν και πολλά τα περιθώρια αντίδρασης.

Κατά την ταπεινή μας γνώμη το πρόβλημα είναι περί όνου σκιάς. Απλώς ο ΣΥΡΙΖΑ χρειαζόταν έναν δραματικό αντιπερισπασμό για να ισοφαρίσει την κατηγορία του ξεπουλήματος της Μακεδονίας. Έτσι στα social media πέρασε τη γραμμή ότι «αυτοί που μας κατηγορούσαν για ξεπούλημα της Μακεδονίας, ξεπούλησαν το Αιγαίο»!

Βέβαια, υπάρχει μια… μικρή διαφορά μεγεθών και ουσίας. Η ονομασία των τουρκικών αερογραμμών είναι ένα εμπορικό σήμα που κατοχυρώθηκε από το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO). Ενα γραφείο που απλώς ελέγχει την αλληλοεπικάλυψη, την αντιγραφή ή υποκλοπή. Επικυρώνει τα εμπορικά σήματα, και δεν δίνει λογαριασμό στα κράτη -μέλη. Και σίγουρα οι υπάλληλοί του δεν είναι υποχρεωμένοι να ασχολούνται με τη γεωπολιτική. Αλλωστε αν κάποιος είχε έννομο δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί, ήταν η ιδιωτική ελληνική εταιρία Agean, υποστηρίζοντας ότι η TurkAegean της υποκλέπτει κατά κάποιο τρόπο το εμπορικό σήμα.

Αντιθέτως οι Πρέσπες ήταν μια επαίσχυντη συμφωνία μεταξύ κρατών, την οποία υπέγραψε η τότε ελληνική κυβέρνηση. Το ένα δηλαδή είναι εμπορική επικύρωση σήματος από κάποιους υπαλλήλους της ΕΕ, το άλλο είναι διακρατική συμφωνία που προέκυψε από πολιτική βούληση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό δεν παραγράφεται.

Δεν έχουμε φυσικά την αφέλεια να αγνοούμε τη σκοπιμότητα της τουρκικής κίνησης. Αποσκοπεί να εμπεδώσει μακροπρόθεσμα στο παγκόσμιο κοινό την εντύπωση ότι το Αιγαίο είναι τουρκική θάλασσα. Και μπορεί να το περάσει, όπως οι Σκοπιανοί με την επί δεκαετίες προπαγάνδα τους, κατόρθωσαν να περάσουν ότι Μακεδονία είναι η χώρα τους. Αλλά θα το κατορθώσουν για ένα λόγο. Όχι, για τη νυν αβλεψία μας, αλλά γιατί οι τουρκικές αερογραμμές είναι ένα αεροπορικό μεγαθήριο που αλωνίζει τον πλανήτη.

Αναπτύσσονταν ιλιγγιωδώς την ώρα που εμείς φτωχεύαμε την Ολυμπιακή (και ας απαλλαγούμε από τα κατά συνθήκην ψεύδη: Η πτώχευση ήταν κύρια ευθύνη των κυβερνήσεων, αλλά έγινε με ευθύνη όλων των κομμάτων. Γιατί όλοι, κόμματα και εργαζόμενοι, συναινούσαν προσχηματικά λέγοντας «ναι στην εξυγίανση». Αλλά όταν μάθαιναν ότι εξυγίανση σημαίνει απολύσεις και μείωση μισθών, έπιαναν τα ταμπούρια).

Από την άλλη η Τουρκία σαφώς έχει δικαίωμα στην εμπορική αξιοποίηση του Αγαίου. Η γείτων βρέχεται από το πέλαγος, και είναι φυσικό να το διαφημίζει για τουριστικούς λόγους. Αν π.χ. ο Τουρκικός Οργανισμός Τουρισμού, διαφημίσει «μαγικές διακοπές στο Αιγαίο», δείχνοντας εικόνες του Τσεσμέ, ποιος και με ποιο δικαίωμα θα του το απαγορεύσει; Και γιατί με μια τέτοια διαφήμιση θα μας «έχουν πάρει» το Αιγαίο;

Ειδικά δεν δικαιούνται να καταγγέλλουν αυτοί που μας έλεγαν να μην είμαστε μοναχοφάηδες, αυτοί που έλεγαν ότι το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια, όπως και αυτοί που δήλωναν «Η Τουρκία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτή στη Μεσόγειο, πως μπορεί κάποιος να την αποκλείσει από την ενεργειακή εξίσωση;» (εντάξει κε Κατρούγκαλε;).

Δεν γνωρίζουμε αν θα μπορούσαμε να αποφύγουμε την κατοχύρωση του TurkAegean. Σίγουρα θα μπορούσε να μην μας έχει ξεφύγει και να έχουμε δώσει μια μάχη, έστω και για το θεαθήναι. Για την καταγραφή της αντίρρησης.

Αν όμως θεωρούμε ότι με ένα εμπορικό σήμα οι Τούρκοι μας πήραν το Αιγαίο, τότε δεν έχουμε παρά… να καταρρίψουμε τα αεροσκάφη τους με πυραύλους. Χαζή αστειότητα είναι, αλλά το ίδιο αστείο είναι και το θέμα που δημιουργήθηκε.