Η Γερμανία στο πλευρό της Ελλάδας - Αρκεί μια σπίθα για να φέρει ανάφλεξη
Μήνυμα Μάας σε Τουρκία

Η Γερμανία στο πλευρό της Ελλάδας - Αρκεί μια σπίθα για να φέρει ανάφλεξη

Τη στήριξη της Γερμανίας και της ΕΕ στην Ελλάδα εξέφρασε ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Νίκο Δένδια τονίζοντας πως αυτό που συμβαίνει στην Αν. Μεσόγειο «είναι παιχνίδι με τη φωτιά και μια σπίθα αρκεί για να φέρει ανάφλεξη».

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την  ξεκάθαρη θέση της Ελλάδας ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος με την Τουρκία υπό το καθεστώς απειλών και προκλήσεων. 

Ο Χάικο Μάας κάλεσε την Άγκυρα να σταματήσει κάθε προκλητική ενέργεια και υπογράμμισε ότι σκοπός της επίσκεψής του είναι να εξεταστεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και να αποκλιμακωθεί η ένταση που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα.

«Είδαμε κλιμάκωση τις τελευταίες εβδομάδες και μας προκαλεί μεγάλες ανησυχίες και προβληματισμό. Θα συνεχίσω το ταξίδι μου στην Άγκυρα για να υπάρξει αποκλιμάκωση. Έχω δυο μηνύματα. Το πρώτο είναι ότι η Γερμανία και η ΕΕ είναι σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας», είπε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

«Το δεύτερο ότι χρειαζόμαστε άμεσα αποκλιμάκωση και βούληση για διάλογο, αλλά αυτό υπό τις προϋποθέσεις που θέτει το διεθνές δίκαιο. Είναι παιχνίδι με τη φωτιά αυτό που γίνεται και μια σπίθα αρκεί για ανάφλεξη. Αδιανόητη αυτή η σκέψη, δεν ταιριάζει στον 21ο αιώνα. Κάθε προκλητικότητα θα έπρεπε να σταματήσει το επόμενο διάστημα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χάικο Μάας. 

Ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου, ο Νίκος Δένδιας επεσήμανε ότι η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί και εμμένει, παρά την αυτοσυγκράτηση και τη σύνεση που επιδεικνύει η ελληνική πλευρά, στην προσπάθεια δημιουργία τετελεσμένων κάτι που υπονομεύει τη σταθερότητα ολόκληρης της 
περιοχής.

«Η εμμονή στην παραβατικότητα δεν οδηγεί στη δημιουργία Δικαίου. Υπερβαίνει τα όρια διμερών διαφορών, αφορά όλη την ΕΕ. Τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την ασφάλειά της. Την αξιοπιστία της. Δεν χωρούν διπλά σταθμά. Εξέφρασα στον συνάδελφο τη βεβαιότητα της κυβέρνησης ότι η ΕΕ θα πρεσβεύει προς πάσα κατεύθυνση το στοιχείο που καθιστά την Ένωσή μας, το ελκυστικότερο στοιχείο του κόσμου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε πως η Αθήνα αναμένει την παρουσίαση καταλόγου κυρώσεων που έχει υποχρέωση να καταρτίσει ο Ζοζέπ Μπορέλ και την παρουσίασή του στο άτυπο συμβούλιο.

«Χωρίς μεγαλοστομία και αλαζονεία, η Ελλάδα θα υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Τα εθνικά και τα ευρωπαϊκά σύνορα. Δεν έχει την επιλογή του “άλλος πράττειν”. Υπό το καθεστώς απειλών και προκλήσεων δεν νοείται. Δεν υπάρχει διάλογος. Η συνέχιση της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας είναι απόδειξη ότι οι αναφορές της στον διάλογο είναι προσχηματικές», συμπλήρωσε ο Υπουργός Εξωτερικών. 

Διαβάστε ακόμα:

- Κυρ. Μητσοτάκης - Χ. Μάας: Να αποκλιμακωθεί η τουρκική προκλητικότητα