Άσυλο, Ποινικός Κώδικας και Φορολογικό στα πρώτα νομοσχέδια

Άσυλο, Ποινικός Κώδικας και Φορολογικό στα πρώτα νομοσχέδια

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά το νομοθετικό έργο που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς το πρώτο νομοσχέδιο θα ψηφιστεί μόλις την επόμενη εβδομάδα και θα περιλαμβάνει την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Πιο συγκεκριμένα, αμέσως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα προχωρήσει στην υλοποίηση μιας δέσμευσης του Κυρ. Μητσοτάκη σχετικά με τη λειτουργία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και δεν είναι άλλη από την κατάργηση του ασύλου.

Ακόμη, στο ίδιο νομοσχέδιο θα υπάρχουν αλλαγές και διορθώσεις στον Ποινικό Κώδικα που ψήφισε πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα κατατεθούν και αλλαγές στην κυβερνησιμότητα των δήμων μετά τις πρόσφατες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Επίσης, έως τις 10 Αυγούστου θα έχει ψηφιστεί το φορολογικό νομοσχέδιο, όπου θα περιλαμβάνεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ στην εστίαση.

Στο σημερινό πρόγραμμα του πρωθυπουργού εντάσσεται η συνάντηση με το στέλεχος του SSM, δηλαδή του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, στις 17:30, ενώ στις 18:00 θα συναντηθεί με τον υπουργό Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, για να συζητήσουν το «καυτό» ζήτημα της ΔΕΗ και το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης της ΝΔ.

Λίγο αργότερα, ακολουθεί η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Αντρέα Δρακόπουλο.

Αύριο θα συνεδριάσει στη Βουλή το υπουργικό συμβούλιο με τη νέα του σύνθεση, ωστόσο θα είναι η πρώτη και τελευταία φορά που θα συνεδριάσει εκεί, καθώς στο μέλλον οι συνεδριάσεις θα πραγματοποιούνται στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μάλιστα η εισήγηση του Κυρ. Μητσοτάκη θα μεταδοθεί σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, επίσης για πρώτη και τελευταία φορά. Στην αυριανή συνεδρίαση, ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα παρουσιάσει τη λειτουργία της κυβέρνησης, ενώ θα διανεμηθεί και φάκελος στους υπουργούς με τις βασικές κατευθύνσεις που θα έχουν.

Τέλος, οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης θα πραγματοποιηθούν από τις 20 έως τις 22 Ιουλίου.