Με τον Βαγγέλη ή με τα εθνίκια;

Με τον Βαγγέλη ή με τα εθνίκια;

Είπε ο αθεόφοβος ο Βαγγέλης ο Βενιζέλος ότι το Αιγαίο δεν είναι κλειστή ελληνική λίμνη. Επανέλαβε, δηλαδή, όσα στο παρελθόν είχε πει και ο εθνάρχης, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Άστραψαν και βρόντηξαν οι «πατριώτες». Ναι, οι ίδιοι που σήμερα θεωρούν ότι ο Βλαδίμηρος και ο υπουργός του των εξωτερικών είναι έντιμοι άνθρωποι. Τι δεν του έσυραν του Ευάγγελου: «Δούρειο ίππο», «λαγό» κλπ. Με τον Βαγγέλη ή με τα εθνίκια; Η απάντηση είναι προφανής!

Με τον Βαγγέλη! Για έναν και μοναδικό λόγο: Επειδή ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει δίκιο στην προσέγγισή του. Η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να τα βρει με την Τουρκία στη βάση όσων ορίζουν οι κανόνες του διεθνούς δικαίου. Έχουν να προτείνουν κάποια καλύτερη λύση; Μήπως να καταλάβουμε την Αγιά Σοφιά με οδηγό το βασιλόπουλο του παραμυθιού που θα μπει στην Πόλη καβάλα σ’ ένα άσπρο άλογο; Την οποία Πόλη θα την έχει στο μεταξύ «ελευθερώσει» ο Βλαδίμηρος και επειδή δε θα ξέρει τι θα την κάνει, σύμφωνα με τις γραφές, θα μας τη δώσει σε μας τους Έλληνες για να τη «διαχειριστούμε». Τρικυμία στο κρανίο…

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε τα προφανή. Το Αιγαίο δεν είναι μία κλειστή ελληνική θάλασσα. Ούτε και θα αποδεχόταν κάποιος τρίτος μια τέτοια εξέλιξη. Η διεθνής κοινότητα ή έστω σημαίνοντα μέλη της δε θα επιθυμούσαν μία μονομερή ενέργεια εκ μέρους της Ελλάδας που θα μετέβαλε το Αιγαίο σε μία κλειστή ελληνική θάλασσα. Όσοι έχουν απορίες μπορούν να αναζητήσουν παλαιότερες δηλώσεις των Ρώσων. Από την άλλη πλευρά αυτό δε σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να εξακολουθήσει το διεθνές παράδοξο να έχει 6 μίλα χωρικά ύδατα στα νησιά και 9 μίλια εναέριο χώρο. Με κάποιο τρόπο η Τουρκία θα πρέπει να αναγκαστεί να καθίσει σε ένα τραπέζι και να αποδεχτεί τους διεθνείς κανόνες. Κι αυτό θα συμβεί μόνο αν η Ευρώπη αποφασίσει να ακολουθήσει μια κοινή εξωτερική πολιτική και όχι επειδή κάποιος Ελληναράς θα βγάλει το γιαταγάνι του και θα αναγκάσει, δήθεν, τον Τούρκο να … υποχωρήσει στα βάθη της Ανατολίας…

Η Τουρκία είναι μία μεγάλη χώρα που έχει κάθε συμφέρον να έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα. Και αντιστρόφως, η Ελλάδα έχει συμφέρον να έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία και να αποκτήσει πρόσβαση στις μεγάλες αγορές της Ανατολής. Η Ελλάδα, επίσης, είναι για την Τουρκία η καλύτερη πύλη για την Ευρώπη. Έχουμε περισσότερα κοινά απ’ όσα δήθεν μας χωρίζουν. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Ελλάδα θα ανεχότανε συμπεριφορές σαν κι αυτές που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια στον Έβρο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Όταν έπρεπε, λοιπόν, δώσαμε την απάντηση που έπρεπε. Κι όταν πάλι πρέπει, όταν οι συνθήκες είναι ώριμες, θα καθίσουμε σε ένα τραπέζι και θα συζητήσουμε.

Πού είναι το παράλογο; Αλλά ξεχάσαμε! Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν είναι πατριώτης. Όπως πατριώτης δεν ήταν και ο Εθνάρχης, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ανεξάρτητα αν τον τελευταίο τον επικαλούνται διαρκώς! Οι πατριώτες! Αν ελλοχεύει ένας πραγματικός κίνδυνος για την πατρίδα δεν είναι οι ρεαλιστικές τοποθετήσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου. Αλλά οι ακροβατισμοί των ακροδεξιών που έχουν κάνει τον πατριωτισμό επάγγελμα. Και όσων τους ακολουθούν, πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα κτίσουν στέρεες πολιτικές και πρωθυπουργικές καριέρες.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]