Μ. Σπυράκη: Ιστορικό βήμα η ψήφιση του κλιματικού νόμου - Καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ

Μ. Σπυράκη: Ιστορικό βήμα η ψήφιση του κλιματικού νόμου - Καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ

Ιστορικό βήμα που δεσμεύει την ΕΕ και όλες τις χώρες στο στόχο για μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% ως το 2030 αποτελεί η ψήφιση του κλιματικού νόμου από το Ευρωκοινοβούλιο, όπως ανέφερε κατά την ομιλία της η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 442 ψήφοι υπέρ, 203 κατά και 51 αποχές. Τον κλιματικό νόμο καταψήφισαν από την Ελλάδα οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρει σε μήνυμά της στο twitter η ευρωβουλευτής.

Παρά τις συχνές εξαγγελίες ΣΥΡΙΖΑ ότι η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί προϋπόθεση για το αύριο των κοινωνιών μας και για την αντιμετώπιση κρίσεων, εντούτοις οι ευρωβουλευτές του καταψήφισαν τον κλιματικό νόμο.

Σε απάντηση του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κόκκαλης, επισημαίνει ότι η αιτία για τη στάση του κόμματος οφείλεται στο ότι θεωρούν χαμηλό το ποσοστό 55%, ζητώντας να ανέλθει στο 70%.

Με το νέο νόμο, αποκτά σάρκα και οστά η πολιτική δέσμευση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για μια κλιματικά ουδέτερη ΕΕ έως το 2050.

Εν προκειμένω, ο νέος νόμος της ΕΕ για το κλίμα αυξάνει τον στόχο για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030 από 40% σε τουλάχιστον 55%, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2023, και στη συνέχεια ανά πενταετία, η Επιτροπή θα αξιολογεί τη συλλογική πρόοδο όλων των χωρών. Το ίδιο θα κάνει και με τη συνοχή των εθνικών μέτρων ως προς την επίτευξη του στόχου να καταστεί κλιματικά ουδέτερη έως το 2050.

Σημειωτέον ότι η Επιτροπή θα υποβάλει πρόταση για ένα στόχο το 2040 το αργότερο έξι μήνες μετά την πρώτη παγκόσμια αξιολόγηση το 2023, που προβλέπεται στη συμφωνία του Παρισιού.

Σύμφωνα με την πρόταση του Κοινοβουλίου, η Επιτροπή θα δημοσιεύσει τη μέγιστη ποσότητα εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που εκτιμάται ότι μπορεί να εκπέμπει η ΕΕ έως το 2050 χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τις δεσμεύσεις της ΕΕ στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Στην ομιλία της η Μ. Σπυράκη, ζήτησε περαιτέρω στήριξη στην Ελλάδα ως παράδειγμα κράτους - μέλους της ΕΕ που πρωτοπορεί στην «πράσινη» μετεξέλιξη της οικονομίας, προτείνοντας συγκεκριμένα:

  • Η ΕΕ να επιβραβεύσει τα κράτη μέλη που ηγούνται αυτής της προσπάθειας όπως είναι η Ελλάδα με πρόσθετους πόρους και κίνητρα ώστε να αποτελέσουν το παράδειγμα για οικονομίες που παραμένουν περισσότερο χρόνο εξαρτημένες από τον άνθρακα
  • Η ΕΕ να δώσει κίνητρα στις επιχειρήσεις να πρασινίσουν την ενέργεια που καταναλώνουν και την παραγωγή τους, υποστηρίζοντας την έρευνα, την καινοτομία και την υιοθέτηση όλων των τεχνολογιών που διευκολύνουν τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, όπως είναι το CCSU.
  • Η ΕΕ να προχωρήσει θαρραλέα και να ηγηθεί και πάλι στον κόσμο προχωρώντας άμεσα με νομοθεσία που θα δίνει κίνητρα για τη δραστική μείωση του μεθανίου στην ενέργεια, την αγροτική οικονομία και τη διαχείριση των αποβλήτων, όπως και στην αναβάθμιση της νομοθεσίας για βιώσιμα χημικά ενθαρρύνοντας τη βιομηχανία χωρίς να υπονομεύουμε την ανταγωνιστικότητα της.