Μ. Βαρβιτσιώτης: Εκρηκτική και απαράδεκτη η κατάσταση στη Μόρια

Μ. Βαρβιτσιώτης: Εκρηκτική και απαράδεκτη η κατάσταση στη Μόρια

Τον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια επισκέφθηκε χθες το απόγευμα ο υπεύθυνος μεταναστευτικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, συνοδευόμενος από τον βουλευτή Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπο Αθανασίου.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης χαρακτήρισε «εκρηκτική» την κατάσταση που επικρατεί στη Λέσβο και ιδιαίτερα στη Μόρια. «Είναι απαράδεκτη, είπε, για ανθρωπιστικούς λόγους, γιατί βρίσκονται εδώ στοιβαγμένοι 6.500 άνθρωποι σε ένα χώρο που μπορούν να μείνουν 2.500. Είναι όμως απαράδεκτη και γιατί καταδικάζει το νησί της Λέσβου σε μια ιδιότυπη ομηρία».

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι «η κατάσταση που επικρατεί στη Λέσβο και στο hotspot της Μόριας είναι απαράδεκτη. Απαράδεκτη για ανθρωπιστικούς λόγους, γιατί βρίσκονται στοιβαγμένοι πάνω από 6.500 χιλιάδες άνθρωποι σε ένα χώρο που μπορούν να μείνουν 2.500 χιλιάδες.

«Απαράδεκτη, γιατί πάρα πολλοί άνθρωποι βρίσκονται εδώ για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και απαράδεκτη γιατί καταδικάζει το νησί της Λέσβου σε μία ιδιότυπη ομηρία. Πιστεύουμε ότι είναι ευθύνη της κυβέρνησης να προχωρήσει επιτέλους τα μέτρα αποσυμφόρησης των νησιών, να κάνει τη συμφωνία Ευρώπης - Τουρκίας να λειτουργήσει με την επιστροφή όσων δεν δικαιούνται άσυλο στη χώρα και βέβαια, να θωρακίσει, επιτέλους, τα θαλάσσια σύνορά μας».

Ο βουλευτής της ΝΔ επεσήμανε πως «ο κ Μουζάλας απέτυχε στην απόπειρα απόδρασής του στην Ευρώπη και επέστρεψε στα υπουργικά του καθήκοντα. Ελπίζω να αναλάβει και τις ευθύνες της αποτυχίας του απέναντι στον Ελληνικό λαό και να ζητήσει μία μεγάλη συγγνώμη από τους νησιώτες του Βορείου Αιγαίου, τους οποίους έχει καταδικάσει σε αυτή την ιδιότυπη ομηρία».

«Προχθές στη Χίο, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στο Προσυνέδριο που κάναμε για τη μετανάστευση, εξήγγειλε συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία, άλλωστε, δεν αποτελούν καμία πρωτοτυπία, αλλά έχουν συμφωνηθεί και από την Κυβέρνηση και από τους δήμους από πέρυσι. Και από αυτά δεν έχει υλοποιηθεί κανένα.

Δυστυχώς, η αμφιθυμία του ΣΥΡΙΖΑ ως προς το θέμα, από τη μία να πιστεύει ότι πρέπει να έχει μια Ευρωπαϊκή ταυτότητα, και από την άλλη, να υποστηρίζει αυτούς που είναι υπέρ της ελεύθερης διαμονής και εισόδου όλων των παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη, έχει οδηγήσει τα νησιά σε αυτόν τον εγκλωβισμό», κατέληξε ο κ. Βαρβιτσιώτης.