Στα 10 δισ. το πακέτο στήριξης – Επεκτείνεται η ενίσχυση των 800 ευρώ
Κυριάκος Μητσοτάκης

Στα 10 δισ. το πακέτο στήριξης – Επεκτείνεται η ενίσχυση των 800 ευρώ

Στα 10 δισ ευρώ θα ανέλθει το πακέτο στήριξης της οικονομίας, εξήγγειλε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυρ.Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο από όλους τους εργοδότες. Στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι στα μέτρα 3,8 δισ ευρώ, προστίθενται επιπλέον 3 δισ ευρώ από τον προυπολογισμό, συν άλλα 3 δισ από το ΕΣΠΑ και ανέφερε ότι επεκτείνεται ο έκτακτος μισθός των 800 ευρώ έως τα τέλη Απριλίου και σε όσους απασχολούνται σε επιχειρήσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν με μείωση του τζίρου τους. 

Σχετικά με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι θα λάβουν έκτακτο δώρο Πάσχα, ενώ σε ότι αφορά τους υπόλοιπους εργαζόμενους επεσήμανε ότι «το δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο από όλους τους εργοδότες προς όλους τους εργαζόμενους, όπως ακριβώς το δικαιούνται». Διευκρίνισε όμως ότι «ο ακριβής χρόνος καταβολής του θα ανακοινωθεί από τα συναρμόδια Υπουργεία»

«Μετά την απαλλαγή μας από τα δυσβάσταχτα υπερπλεονάσματα του παρελθόντος, η χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ εντάσσει για πρώτη φορά και τη χώρα μας σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Επιτέλους, ύστερα από 10 χρόνια κρίσης, η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ακριβώς όπως οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες» είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι «αυτή η εξέλιξη μας δίνει τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε ένα πολύ πιο φιλόδοξο πρόγραμμα υποστήριξης της πραγματικής οικονομίας. Το πρόγραμμα αυτό είναι δυναμικό και θα διαμορφώνεται ανάλογα με τις εξελίξεις».

Στο πλαίσο αυτό ανακοίνωσε ότι ο Προϋπολογισμός του Κράτους αναθεωρείται και ως εκ τούτου «πέραν των μέτρων που έχουν ήδη δρομολογηθεί, ύψους 3,8 δισ., θα διατεθούν ακόμη περίπου 3 δισ. για τη στήριξη της οικονομίας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και τουλάχιστον αλλά τόσα από τον ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ».

Ως προς την έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ ανακοίνωσε πως επεκτείνεται έως τα τέλη Απριλίου και θα δοθεί και σε όσους απασχολούνται σε επιχειρήσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν με μείωση του τζίρου τους. «Το μέτρο, λοιπόν, δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους, αλλά τη μεγάλη πλειονότητα των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα. Των οποίων το κράτος θα καλύψει και όλες τις ασφαλιστικές εισφορές», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτακης.

Σημείωσε δε πως την  ενίσχυση των 800 ευρώ θα λάβουν και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι της χώρας, ενω και για αυτούς θα ανασταλεί επίσης η υποχρέωση καταβολής εισφορών ενώ ανέφερε πως  «οκτακόσια ευρώ θα λάβουν και όλοι όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου μέχρι και χθες».

Τα δύσκολα είναι ακόμη μπροστά

Ταυτόχρονα στο μήνυμα του ο Πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να δείξουν πειθαρχία και υπευθυνότητα προειδοποιώντας με σαφή τρόπο ότι δεν αποκλείεται να ληφθούν ακόμη πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα αν δεν υπάρξει συναίσθηση της ατομικής ευθύνες.

«Το οπλοστάσιο των μέτρων περιορισμού που μπορεί να πάρει η κυβέρνηση έχει σχεδόν εξαντληθεί. Το κακό θέλει έναν κρίκο δίπλα του για να απλωθεί. Και αυτή την αλυσίδα του τρόμου μπορούμε να τη σπάσουμε αν κάνουμε ένα βήμα πίσω» είπε τονίζοντας πως πρέπει να μείνουμε σπίτι «αποφεύγοντας όλες τις περιττές επαφές».

Και συνέχισε λέγοντας πως «αυτό το Σαββατοκύριακο είναι μία ευκαιρία να δείξουμε την κοινωνική μας ευθύνη: Αφού δεν θα έχουμε καμία επαγγελματική υποχρέωση, δεν κυκλοφορούμε! Μένουμε στο σπίτι και διαβάζουμε, ακούμε μουσική, βλέπουμε ταινίες, επικοινωνούμε με τους δικούς μας, αυτούς που αγαπάμε. Πάμε για έναν περίπατο ή για τρέξιμο μόνοι. Και σε κάθε περίπτωση αποφεύγουμε τις συναθροίσεις».

Κατέληξε δέ λέγοντας πως «Απ’ όλους εμάς και τη συμπεριφορά μας εξαρτάται, τελικά, αν η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει ακόμα πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας».