Κυρ. Μητσοτάκης: Ψήφος εμπιστοσύνης η επένδυση της VW - Μέχρι το 2026 η «πράσινη» μεταμόρφωση της Αστυπάλαιας

Κυρ. Μητσοτάκης: Ψήφος εμπιστοσύνης η επένδυση της VW - Μέχρι το 2026 η «πράσινη» μεταμόρφωση της Αστυπάλαιας

Για ψήφο εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας αλλά και στη σοβαρότητα αυτής της κυβέρνησης, στη δυνατότητά της να κάνει πράξη ένα σύνθετο έργο έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στο μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στην Ελληνική Δημοκρατία και της Volkswagen AG για την πράσινη επένδυση «Smart & Sustainable Island» της εταιρείας στην Αστυπάλαια. Η μεταμόρφωση της Αστυπάλαιας σε «πράσινο» νησί θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2026.

Η επένδυση που θα στηριχθεί οικονομικά από την Volkwagen Group και την ελληνική πολιτεία θα αντικαταστήσει πλήρως τα περίπου 1.300 συμβατικά οχήματα που υπάρχουν στο νησί με περίπου 1.000 ηλεκτρικά οχήματα

Η Volkswagen θα προσφέρει τα αυτοκίνητα σε τιμή κόστους, χωρίς κανένα κέρδος των αντιπροσώπων της στην Ελλάδα. Επίσης θα δημιουργήσει το δίκτυο φόρτισης αυτοκινήτων. Η γερμανική εταιρεία ακόμη θα προσφέρει τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες για την αξιοποίηση του έξυπνου μοντέλου μετακίνησης που βασίζεται στη διαμοιραζόμενη χρήσης αυτοκινήτου (car sharing) ή/και κατά βούληση οδήγηση (on demand driving).

Επίσης το ελληνικό δημόσιο θα επιδοτήσει την αγορά των αυτοκινήτων με 12.000 ευρώ. Το ποσό αυτό κάνει ιδιαίτερα ελκυστική την απόκτηση ενός τέτοιου οχήματος από τους καρτοίκους της Αστυπάλαιας, με δεδομένο μάλιστα ότι η VW Group θα τα διαθέσει σε τιμή κόστους.

Η συνολική επένδυση από την VW, σύμφωνα με τον επικεφαλής του VW Group, Χέρμπερντ Ντης θα ανέλθει σε 3 εκατ. ευρώ σε αρχική φάση και στο βάθος της επένδυσης θα ανέλθει σε 13 εκατ. ευρώ. Επιπλέον 8-10 εκατ. ευρώ θα είναι η επένδυση της ελληνικής πολιτείας κυρίως με την δημιουργία μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, αντικαθιστώντας μεγάλο μέρος των αναγκών της ηλεκτρικής ενέργειας που σήμερα καλύπτεται 100% με καύση ορυκτών καυσίμων.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σημείωσε πέρα από το όφελος που θα υπάρξει στην προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα της ζωής των πολιτών του νησιού, η Αστυπάλαια θα κερδίσει σημαντική δημοσιότητα και προβολή.

Ο κ. Μητσοτάκης επίσης εκθείασε τις τελευταίες επενδύσεις ξένων πολυεθνικών επιχειρήσεων στη χώρα μας, μεταξύ των οποίων της Microsoft, της Pfizer και της Digital Realty που ανακοινώθηκε σήμερα.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε και τους  3+1 σημαντικούς πυλώνες του έργου:

Ο πρώτος είναι η έξυπνη κινητικότητα. Τα συμβατικά λεωφορεία θα αντικατασταθούν από ηλεκτρικά οχήματα, τα οποία θα λειτουργούν όπως χρειάζεται, δηλαδή με ευελιξία και σε όλη την περιφέρεια του νησιού. Θα συνδυάζουν και νέες, έξυπνες υπηρεσίες: Διαμοιραζόμενη μεταφορά, οχήματα κατά παραγγελία και την υπηρεσία της μικρο-κινητικότητας. Αυτό σημαίνει πως δεν χρειάζεται όλοι μας να διαθέτουμε όχημα. Μπορούμε να μοιραζόμαστε οχήματα. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να περιοριστεί και ο αριθμός των οχημάτων που κυκλοφορούν στο νησί. Όπως είπε ο Herbert μάλιστα, μπορεί ο αριθμός να μειωθεί κατά το ένα τρίτο.

Ο δεύτερος πυλώνας -που είναι και ο πιο ριζοσπαστικός- είναι το σχέδιο αντικατάστασης όλων των συμβατικών οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης με ηλεκτρικά. Τόσο τα ιδιωτικά όσο και τα δημόσια. Θα μας χρειαστούν περίπου 1.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ενώ θα διαμορφωθεί και ένα πλαίσιο πολύ ελκυστικών κινήτρων, για να ενθαρρύνουμε τους πολίτες της Αστυπάλαιας να κάνουν τη μετάβαση αυτή.

Ο τρίτος πυλώνας είναι η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών. Η έξυπνη κινητικότητα δεν σημαίνει απλά αντικατάσταση των συμβατικών οχημάτων με έξυπνα οχήματα. Απαιτείται και το λογισμικό για την διασύνδεση και απαιτούνται φυσικά οι σταθμοί φόρτισης. Ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να διασφαλιστεί πως η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές. Και εδώ έγκειται το κομμάτι της δικής μας δέσμευσης, να διασφαλίσουμε ότι η πράσινη ενέργεια θα είναι διαθέσιμη σε αφθονία για να τροφοδοτήσει την ηλεκτροκίνηση του μέλλοντος.


Δείτε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Στην ίδια ψηφιακή σύνδεση μετέχουν οι αρμόδιοι υπουργοί που συνέβαλαν στην ολοκλήρωση της συμφωνίας: ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και Νίκος Παπαθανάσης, αντίστοιχα, ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κώστας Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Υποδομών & Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, και η γενική γραμματέας Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου.

Το εγχείρημα της Volkswagen AG – παρ' ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη σε τι ύψος επένδυσης αφορά – είναι έτσι κι αλλιώς εξαιρετικά θετική εξέλιξη για την Ελλάδα αλλά και για τη νήσο Αστυπάλαια που θα προβληθεί τα μέγιστα διεθνώς. Παράλληλα, η κίνηση της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, έρχεται σε μια συγκυρία που η ελληνική κυβέρνηση προωθεί την ηλεκτροκίνηση, υποστηρίζοντας συνάμα και όλες τις καινοτόμες επενδύσεις στη χώρα. 

Δείτε το σχέδιο για τη μετατροπή της Αστυπάλαιας σε «πράσινο» νησί:

pdf